Stažení výrobku: Oblíbená nemléčná rýžová kaše od Hami obsahovala bakterie salmonely

Dětská kaše, v pozadí regály supermarketu Canva / Kupi.cz

Nemléčnou rýžovou kaši, kterou do obchodů v Česku dodává firma Nutricia a.s., nařídila SZPI okamžitě stáhnout z trhu. Rodičům doporučuje tuto kaši dětem nepřipravovat, protože se v jedné šarži potvrdila přítomnost bakterie Salmonella enterica.

Přečtěte si také

Obchodní centra v Praze prochází rekonstrukcí. Kdy znovu otevře Máj a Kotva?

Inspekce nařídila okamžité stažení

Nemléčná rýžová kaše Hami banánová patří mezi oblíbené příkrmy, které maminky svým dětem rády kupují, protože se kaše krásně rozpouští, chuťově je dobrá, neobsahuje konzervanty, a navíc je to přirozeně bezalergenní potravina.

Bohužel se ale zrovna tato kaše ocitla v hledáčku Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která v reakci na notifikaci z evropského systému varování pro potraviny a krmiva RASFF nařídila okamžité stažení šarže č. 101248648 s označením data minimální trvanlivosti (DMT) do 20. 04. 2022.

Právě v této šarži výrobku, jejímž výrobcem je Nutricia Zaklady Produkcyjne Sp. z o.o., ul. Marka z Jemielnicy 1, 45-952 Opole, Polsko, dozorový slovenský orgán zjistil přítomnost bakterií Salmonella enterica.

Vzhledem k tomu, že se tato kaše připravuje jen při 40 °C, případná přítomnost salmonely může být pro dítě velmi nebezpečná, protože se tyto bakterie ničí až při teplotě 60 °C. Teplota 37 °C je naopak pro rozvoj salmonely optimální.

Nemléčná rýžová kaše banánová zepředu SZPI

Kde všude se závadná šarže prodávala?

Firma Nutricia a.s., se sídlem V parku 2294/2, Praha, stačila nebezpečnou šarži výrobku už dodat do těchto obchodů: Tesco Stores ČR, DM drogerie markt, Mall CZ, Tamda Foods, Rossmann, Velká Pecka s.r.o., Alza, Globus ČR a Malvel s.r.o.

Protože se jedná se pouze o jednu jedinou šarži, neznamená to, že by byly všechny Hami nemléčné kaše závadné – je pouze důležité si zkontrolovat tu, co máte zrovna doma. Pokud banánovou nemléčnou kaši šarže č. 101248648 zrovna nemáte, není důvod k panice. Ostatní šarže jsou totiž v pořádku.

První kaše jsou důležité

Kaše patří mezi ideální potraviny pro děti od ukončeného 4. měsíce věku a jsou tak skvělou potravinou, díky které se dají do jídelníčku zavést obiloviny. Správně zvolená kaše dítě dobře zasytí, nebolí ho bříško a v noci díky sacharidům krásně a kvalitně spí.

Jako ideální první kaše po ukončeném 4. měsíci je vhodná právě kaše rýžová nebo kukuřičná.

  • Úžasným recenzím maminek se těší například obilné kaše od HiPP. Obilná kaše rýžová (200 g) je běžně k dostání v drogerii dm, kde ji mají za 69,90 Kč. A obilnou kaši kukuřičnou (200 g) prodávají například v Benu lékárně za 75 Kč a za stejnou cenu ji mají i v Magistra lékárny.
  • V drogerii Teta mají právě v akci až do 27. září Hami Mléčnou kaši rýžovou s banánem (225 g) za 58,90 Kč (běžná cena 78,90 Kč).
  • Vhodnou kaší po ukončeném 4. měsíci věku je také kaše krupicová. Obsahuje jen pšeničnou krupici obohacenou o vitamín B1. Krupičnou kaši vhodnou pro děti od pátého měsíce snadno seženete v lékárně Dr. Max, kde stojí 49 Kč.