Obchody stahují z prodeje bio kokosový jogurt, který obsahuje nebezpečný pesticid

Jogurt Billa, v pozadí chladící box s mléčnými výrobky Canva / Billa

Řetězec Billa preventivně stahuje z prodeje kokosový jogurt, ve kterém kontroly odhalily podezření na výskyt stopového množství ethylenoxidu. Jedná se o nebezpečný rakovinotvorný pesticid, který byl v posledních měsících zachycen v několika dalších produktech od různých výrobců.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Testy odhalily klamání spotřebitelů u quinoy. Výrobci uváděli vyšší obsah vlákniny i bílkovin

Kvůli stopovému množství pesticidu, který byl obsažen v bio kokosovém jogurtu Billa, stahuje řetězec tento produkt a varuje zákazníky, kteří si mléčný výrobek zakoupili, před jeho konzumací. Jedná se konkrétně o výrobek BILLA BIO ORGANIC COCONUT NATURAL 140 g – dodavatele MAGDA plant-based SP. Z O.O. Jako důvod preventivního stažení ze všech svých prodejen uvádí obchodník podezření na výskyt stopového množství ethylenoxidu.

Billa všem zákazníkům, kteří uvedené balení zakoupili, doporučuje zakoupený výrobek nekonzumovat a vrátit v kterékoli její prodejně, a to i bez účtenky. Za způsobené komplikace se řetězec omlouvá a na následných krocích spojených se stažením produktu spolupracuje se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

Co je to etylenoxid?

Jde o reaktivní plynnou látku s mutagenními a karcinogenními účinky, která není bezpečná pro lidský organismus, a navíc v EU není povolená. V některých zemích se používá jako pesticid k regulaci zrání některých rostlinných komodit.