Jednoduchý a úsporný kastrůlek s kuřetem a cizrnou spolehlivě zasytí

Chcete se zahřát v chladných a deštivých dnech? Tento recept je pak pro vás jako stvořený. Na podzim navíc zužitkujete mnoho sezónních surovin, jako jsou dýně, houby nebo kořenová zelenina. Mimo sezónu pak můžete zeleninu nahradit jinou, žampiony vyměnit třeba za hlívu ústřičnou nebo použít sušené houby. Přestože masa stačí málo, pokrm je díky cizrně krásně sytý a vystačí na 4 porce.

Přečtěte si také

Vyřezávání dýní, zapalování svíček a strašidelná výzdoba. Co mají společného Halloween a Dušičky?
Vyřezávání dýní, zapalování svíček a strašidelná výzdoba. Co mají společného Halloween a Dušičky?

Že nejste žádný velký kuchař? Nevadí, s tímto jídlem to ani není potřeba. Suroviny stačí nakrájet a naházet do hrnce a pak už jen nechat bublat. Pustíme se do toho?

Co potřebujete?

  • 1 kuřecí stehno
  • 1 plechovku sterilované cizrny
  • 400 g dýně
  • 400 g brambor
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g žampionů
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžičku tymiánu
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky chilli
  • sůl a pepř

Nejen na polévku se budou hodit

Postup:

  1. Kuřecí maso rozpulte a osolte z obou stran. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Očištěnou dýni nakrájejte na kostky a mrkev, celer a brambory oloupejte a taktéž nakrájejte. I očistěné žampiony nakrájejte na silné plátky.
  2. Rozpalte olej v hrnci a opečte v něm kuřecí maso dozlatova. Nejprve kůží dolů, poté z druhé strany.
  3. Maso vyjměte z kastrolku a odložte ho stranou. Na mírném ohni orestujte cibuli a česnek, dokud nezesklovatí.
  4. Přidejte nakrájenou dýni, celer, mrkev a houby. Ihned také můžete přihodit brambory, cizrnu a koření.
  5. Vraťte do hrnce kuřecí maso a celou směs osolte.
  6. Zalijte vodou, promíchejte a přiveďte k varu na mírném stupni. Přidejte koření a nechte vařit, dokud směs nezačne houstnout, přibližně jednu hodinu.
  7. Dochuťte podle preferencí. Maso vyndejte, oberte ho od kostí a vraťte zpět do kastrolku. Jestliže chcete, aby polévka měla hustší konzistenci, můžete dýni rozmačkat vidličkou.

A je hotovo! Syté a zdravé jídlo, na které nepotřebujete žádné velké kulinářské umění, je na světě. Přejeme dobrou chuť!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz