Vánoční dárky v ohrožení! Chybí čipy a některé zboží se nevyplatí ani dovézt

Obchodní dům vánočně vyzdobený Canva

Pokud se už teď poohlížíte po dárcích na Vánoce, děláte dobře. Nejenže jsou tady už za sto dnů, ale možná se vám podaří sehnat lepší dárky než těm, kteří vánoční nákupy nechají až na poslední chvíli. Už teď se totiž ví, že problém bude s těmi nejoblíbenějšími dárky vůbec – elektronikou a hračkami.

Přečtěte si také

Šest nejšpinavějších míst v kuchyni, na která se při úklidu zapomíná. Jak často je čistíte vy?

Na některé zboží je už teď pozdě

Po celém světě chybí počítačové čipy a mnohé další komponenty. Celosvětový nedostatek součástek se před Vánoci plně projeví na (ne)dostupnosti nejen počítačů, ostatní chytré elektroniky a některých hraček, jako jsou například autíčka na dálkové ovládání, ale také automobilů, praček a dalších spotřebičů do domácnosti.

Pokud jste tedy plánovali letošní Vánoce blízké potěšit například novou konzolí PlayStation 5, pakliže nebudete dostatečně rychlí, budete muset tuto investici odložit možná dokonce až na rok 2023. Některé internetové obchody nicméně slibují, že herní konzole do Vánoc seženou.

Protože je o ni však takový zájem, je možné, že je na rezervaci v českých e-shopech stejně už pozdě. Štěstí byste ovšem mohli zkusit v sousedních zemích. Některé české obchody s elektronikou totiž dokonce ještě dnes vykrývají předobjednávky z minulého roku.

PlayStation 5 se na menších českých internetových obchodech koupit sice dá, ale namísto 13 490 Kč zaplatíte mnohem víc. Některé menší e-shopy si účtují i více jak sedmitisícovou přirážku!

Nedostatek zboží bude i v roce 2022

Toshiba, která čipy pro herní konzole vyrábí, problém s dostupností čipů potvrdila. Podle jejího ředitele Takešiho Kamebučiho by se celosvětový problém s nedostatkem čipů mohl stabilizovat až v roce 2023, což znamená, že i příští Vánoce jsou v ohrožení a zřejmě i v roce 2022 se budeme potýkat s nedostatkem zboží.

Kromě čipů chybí ovšem i plasty a základní součástky, bez kterých se výrobci elektroniky neobejdou. Menší nabídka bude i u klasických plyšáků, kterých nebude v obchodech tolik, na kolik jsme bývali zvyklí.

Velký vliv na celkový nedostatek zboží má kromě nedostatku komponentů také navyšování cen námořní dopravy a její přetížení – některé zboží se tak do Evropy nevyplatí ani dovézt. Musíme se tedy připravit nejen na nedostatek zboží, ale také na další zdražování.

Existuje spousta jiných dárků

Možná tedy neseženete pro rodinu PlayStation 5, novou televizi, automobil, mobilní telefon, počítač nebo autíčko na dálkové ovládání. Zoufat ale nemusíte – využijte to jako příležitost darovat osobnější dárky. Možná nezajistí okamžitý „wow“ moment překvapení, ale z dlouhodobého hlediska leckdy potěší mnohem víc.

  • Svým blízkým můžete například darovat šperk – ostatně Vánoce jsou kouzelnou příležitostí, která je vhodná i pro žádost o ruku.
  • Fotografické dárky také dokážou velmi potěšit, a navíc vás ani finančně nezatíží. Levné a hezké foto rámečky seženete v prodejnách Hornbach, OBI, Ikea, Asko, Möbelix či Pepco.
  • Poukázky na služby jako jsou masáže, tetování, kadeřnictví či holičství, jsou také praktickým, rychlým a vděčným dárkem pro většinu lidí.