Krém, omáčka a koláč: Tři pochoutky z dýně, které si na podzim musíte připravit

Na kuchyňské lince jsou různé druhy dýně, člověk jednu dýni vydlabává RONEDYA / Shutterstock.com

Podzim je v plném proudu a dýně k němu neodmyslitelně patří. Je spjatá nejen s Halloweenem, ale také s řadou vynikajících receptů. Které tři letos zkrátka musíte vyzkoušet? To se dozvíte o pár řádků níže.

Přečtěte si také

5 retro her našeho dětství. Vzpomenete si na všechny?

Deštivý a větrný podzim je ideální období na to, zachumlat se do deky, číst dobrou knížku a k tomu si dát něco dobrého na zub. Dýní je teď všude plno a existuje jich hned několik druhů:

  • Dýně máslová – ideální pro přípravu dýňové kaše nebo jako náplň do slaných koláčů.
  • Dýně mramorová – jedná se o jednu z nejchutnějších dýní, která se konzumuje tepelně zpracovaná a bez slupky.
  • Dýně Hokkaidó – u této dýně se může jíst i její slupka, díky čemuž ji lze například plněnou zapéct v troubě.
  • Dýně Halloween – jak název napovídá, tento druh dýně je nejlepší na vyřezávání různých strašidelných obličejů.
Právě teď je nejlepší čas na koupi dýně

Kde a za kolik se dají dýně pořídit?

Dýně většinou najdete na všech trzích s ovocem a zeleninou či ve stáncích, které teď budou téměř všude. Pokud dáváte přednost obchodům, můžete zkusit Tesco, Penny Market nebo Globus.

A v jakých cenových relacích se jednotlivé dýně pohybují?

  • máslová dýně – od 24,90 Kč/kg
  • dýně mramorová – od 17,90 Kč/kg
  • dýně Halloween – od 14,90 Kč/kg
  • dýně Hokkaidó – od 19,90 Kč/kg
Žena ve svetru drží misku s dýňovým krémem Elena Eryomenko / Shutterstock.com

Recept: Polévka z máslové dýně

Ingredience:

  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 700 g máslové dýně
  • 150 ml smetany na vaření
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • sůl dle chuti
  • mletý barevný pepř dle chuti
  • olej
Pohlídejte si akce na dýně

Postup:

Nejdřív si předehřejeme troubu na 220 °C. Dýni oloupeme, nakrájíme na menší kousky a vyskládáme na plech. Přidáme k ní oloupanou a nakrájenou cibuli a stroužky česneku, osolíme, opepříme a pokapeme nejlépe dýňovým olejem. Pečeme, dokud dýně nezměkne (cca 30 minut).

Poté vše přendáme do hrnce, vlijeme zeleninový vývar a necháme povařit. Směs následně rozmixujeme do hladkého krému, přidáme smetanu a ještě chvíli vaříme. Na závěr stačí dochutit podle gusta a můžeme servírovat.

Tip: Na dozdobení můžete použít bylinkové krutony nebo semínka.

Těstoviny s dýňovou omáčkou na talíři JeniFoto / Shutterstock.com

Recept: Masové kuličky v dýňové omáčce

Na omáčku:

  • 300 ml kokosového mléka
  • 400 g dýně Hokkaidó
  • plechovka krájených rajčat
  • lžíce kmínu
  • lžíce chilli vloček
  • sůl, pepř

Na kuličky:

  • 700 g mletého masa (hovězí, krůtí, vepřové)
  • 2 ks menší cibule
  • 100 g ovesných vloček
  • lžíce sušeného rozmarýnu
  • lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

Dýni Hokkaidó oloupeme (ale nemusíme, slupka je jedlá), nakrájíme na kousky, okořeníme a pečeme v troubě při 200 °C na 30 minut. Poté ji přendáme do hrnce, přidáme rajčata z plechovky, kokosové mléko, kmín, sůl, pepř a také chilli vločky. Vše vaříme zhruba 10 minut na mírném ohni, potom dáme hrnec stranou, směs rozmixujeme a necháme odpočinout.

Přesuneme se na masové kuličky. Mleté maso spojíme v míse s nadrobno nakrájenou cibulí, vločkami, rozmarýnem a špetkou soli a pepře. Důkladně promícháme rukama a začneme tvořit kuličky, které pak smažíme na pánvi ze všech stran zhruba 20 minut. Až budeme mít vše hotové, můžeme si začít pochutnávat. Doporučujeme jako přílohu zvolit rýži nebo brambory.

Tři různé dýňové koláče, kolem jsou dýně, jablka, skořice Oksana Mizina / Shutterstock.com

Recept: Dýňovo-jablečný koláč

Ingredience:

  • 400 g dýně na vaření
  • 2 ks jablek
  • 150 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • lžíce citronové kůry
  • lžíce prášku do pečiva
  • lžíce skořice
  • špetka soli
  • 40 ml vody
  • mandle a cukr dle chuti
Jablka kupte se slevou

Postup:

Dýni i jablka oloupeme a nakrájíme na kousky. Omyjeme, vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a trochu podusíme. Potom přidáme podle chuti cukr, skořici a také lžíci citronové kůry. Necháme vařit, dokud směs nezíská konzistenci husté kaše.

Smícháme mouku, máslo, prášek do pečiva a špetku soli. Přidáme 40 ml vody a rukama vytvoříme těsto, kterým vyplníme vymazanou a vysypanou formu na koláč. Navrch pak vylijeme uvařenou směs z dýně a jablek, přisypeme mandle dle chuti a pečeme v troubě na 180–190 °C zhruba 35–40 minut. Poté koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.