Krém, omáčka a koláč: 3 pochoutky z dýně, které si na podzim musíte připravit

Ženská ruka dává kuchyňskými kleštěmi dýni do formy na koláč Canva

Podzim už se kvapem blíží a dýně k němu neodmyslitelně patří. Je spjatá nejen s Halloweenem, ale také s řadou vynikajících receptů. Které tři letos zkrátka musíte vyzkoušet? To se dozvíte o pár řádků níže.

Přečtěte si také

Výrobce Orion stahuje z prodeje vánoční čokoládovou kolekci
Výrobce Orion stahuje z prodeje vánoční čokoládovou kolekci

Deštivý a větrný podzim je ideální období na to zachumlat se do deky, číst dobrou knížku a k tomu si dát něco dobrého na zub. Dýní je teď všude plno a existuje jich hned několik druhů:

  • Dýně máslová – ideální pro přípravu dýňové kaše nebo jako náplň do slaných koláčů.
  • Dýně na vaření – jedná se o nejprodávanější dýni, dají se z ní vykouzlit dýňové karbanátky nebo třeba muffiny.
  • Dýně Hokkaidó – u této dýně se může jíst i její slupka, díky čemuž ji lze například plněnou zapéct v troubě.
  • Dýně Halloween – jak název napovídá, tento druh dýně je nejlepší na vyřezávání různých strašidelných obličejů coby dekorace.

Nakupte si podzim v akci

Kde a za kolik se dají dýně pořídit?

Dýně většinou najdete na všech trzích s ovocem a zeleninou či na stáncích, které teď budou téměř všude. Pokud dáváte přednost obchodům, můžete zkusit Albert, Tesco nebo Globus.

A v jakých cenových relacích se jednotlivé dýně pohybují? Tento ceník má například supermarket Tesco:

  • máslová dýně – 35 Kč/kg
  • dýně na vaření – 75 Kč/kus
  • dýně Halloween – 30 Kč/kg
  • dýně Hokkaidó – 35 Kč/kg

Ve všech ostatních zmíněných obchodech (Albert, Globus) jsou ceny velmi podobné.

Člověk na prkénku krájí dýni Canva

Polévka z máslové dýně

  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 700 g máslové dýně
  • 150 ml smetany na vaření
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • sůl dle chuti
  • muškátový oříšek dle chuti
  • trocha citrónu
  • mletý barevný pepř dle chuti

Nejdřív si předehřejeme troubu na 220 °C. Dýni oloupeme, nakrájíme na menší kousky a poskládáme ji na plech. Přidáme k ní oloupanou a nakrájenou cibuli a stroužky česneku, osolíme, opepříme a pokapeme nejlépe dýňovým olejem. Pečeme, dokud dýně nezměkne (cca 30 minut).

Poté vše přendáme do hrnce, přidáme zeleninový vývar a necháme povařit. Směs následně rozmixujeme do hladkého krému, přidáme smetanu ke šlehání a ještě chvíli vaříme. Na závěr stačí dochutit podle gusta a můžeme servírovat.

Tip: Na dozdobení můžete použít bylinkové krutony nebo semínka.

Polévka z pečené máslové dýně a prkénko s bagetou Tesco

Masové kuličky v dýňové omáčce

Na omáčku:

  • 300 ml kokosového mléka
  • 400 g dýně Hokkaidó
  • plechovka krájených rajčat
  • lžíce kmínu
  • lžíce chilli vloček

Na kuličky:

  • 700 g mletého masa (hovězí, krůtí, vepřové)
  • 2 ks menší cibule
  • 100 g ovesných vloček
  • lžíce sušeného rozmarýnu
  • lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Dýni Hokkaidó oloupeme (ale nemusíme, slupka je jedlá), nakrájíme na kousky, okořeníme a pečeme v troubě při 200 °C na 30 minut. Poté ji přendáme do hrnce, přidáme rajčata z plechovky, kokosové mléko, kmín, sůl a pepř a také chilli vločky. Vše vaříme zhruba 10 minut na mírném ohni, potom dáme hrnec stranou, směs rozmixujeme a necháme odpočinout.

Přesuneme se na masové kuličky. Mleté maso spojíme v míse s nadrobno nakrájenou cibulí, vločkami, rozmarýnem a špetkou soli a pepře. Důkladně promícháme rukama a začneme tvořit kuličky, které pak smažíme na pánvi ze všech stran zhruba 20 minut. Až budeme mít vše hotové, můžeme si začít pochutnávat. Doporučujeme jako přílohu zvolit rýži nebo brambory.

Masové kuličky v dýňové omáčce Prima Fresh

Dýňovo-jablečný koláč

  • 400 g dýně na vaření
  • 2 ks jablek
  • 150 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • lžíce citrónové kůry
  • lžíce prášku do pečiva
  • lžíce skořice
  • špetka soli
  • mandle a cukr dle chuti

Dýni i jablka oloupeme a nakrájíme na kousky. Omyjeme, vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a trochu podusíme. Potom přidáme podle chuti cukr, skořici a také lžíci citrónové kůry. Necháme vařit, dokud směs nezíská konzistenci husté kaše.

Smícháme mouku, máslo, prášek do pečiva a špetku soli. Přidáme 40 ml vody a rukama vytvoříme těsto, kterým vyplníme vymazanou a vysypanou formu na koláč. Navrch pak vylijeme uvařenou směs z dýně a jablek, přidáme mandle dle chuti a pečeme v troubě na 180–190 °C zhruba 35–40 minut. Poté koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz