Koncem záři je čas sázet cibuloviny, aby na jaře krásně vykvetly! Jakou nádobu a půdu vybrat?

Hlína a zahradnické nářadí Wstockstudio / Shutterstock.com

Chcete-li mít na jaře záhonky nebo květináče osázené barevnými narcisy, tulipány, modřenci nebo hyacinty, na konci září a začátkem října je nejlepší čas na jejich výsadbu, aby stihly zakořenit ještě před prvními mrazy. V našem článku vám poradíme, jak vybrat vhodné nádoby a substráty, jakým způsobem jednotlivé druhy cibulovin sázet a po jakých vychytávkách se vyplatí sáhnout v obchodech.

Přečtěte si také

České tvarůžky dobyly svět: Zapáchají, ale chutnají výborně a pomáhají při hubnutí

První jarní květiny se sází již na podzim

Cibuloviny jsou poměrně nenáročné rostliny. Pokud máte cibulky z obchodu nebo jste si je schovali poté, co na jaře květiny odkvetly, na podzim je nejvyšší čas na jejich výsadbu.

Dají se pěstovat na záhonech, trávníku a skalkách i doma na balkoně nebo za oknem v květináčích. V takovém případě je dobré věnovat pozornost výběru substrátu a vhodné nádoby, aby se květinám dařilo i v domácích podmínkách.

Doplňte svou zeleň o nové kousky

Jakou nádobu vybrat?

Pro cibuloviny jsou nejlepší keramické květináče a truhlíky, které jsou prodyšnější, a zároveň lépe izolují. Použít můžete i nádoby dřevěné nebo proutěné, případně plastové. Ty se ovšem hodí pouze pro určité druhy cibulovin, kterým nevadí o něco větší vlhko (např. sněženky, bledule, ladoňky či řebčíky).

Ať už zvolíte jakoukoliv nádobu, vždy by měla mít zespodu drenážní otvory, protože cibule jsou náchylné k hnilobě a při nedostatečném zajištění odtoku vody by mohly uhynout.

Stůl s cibulkami, hlínou, květináči a zahradními nůžkami a lopatkou iMarzi / Shutterstock.com

Jaký vybrat substrát a proč cibuloviny potřebují kůru?

Cibulovinám všeobecně prospívá dobře propustná, humózní půda, do které je možné přidat vrstvu písku nebo kůry. Ta pomůže udržet substrát dostatečně vlhký, což je při zakořeňování důležité a zároveň zajistí ochranu.

  • Tip z letáků: V mnohých supermarketech a hypermarketech aktuálně najdete vybavení pro podzimní výsadbu v akčních nabídkách, a to včetně mulčovací kůry.
Je vaše zahrada připravena na zimu?

Co se konkrétních druhů rostlin týče, například náročnější hyacinty potřebují lehčí, propustnou a mírně vápenitou půdu, ideálně obohacenou o vyzrálý kompost. Tulipánům se zase bude dařit v dobře propustných, úrodných půdách a narcisy potřebují středně propustnou půdu, která si drží dostatečnou vlhkost.

Důležité je světlo i doba, kdy se do výsadby pustíte

Cibulovinám svědčí slunnější stanoviště, doma je tedy umístěte na okenní parapet s dostatečným přísunem světla.

  1. Od půlky září je nejlepší čas vysázet narcisy, sněženky a bledule.
  2. Konec září a říjen jsou vhodné pro tulipány, hyacinty, krokusy a okrasné česneky.
  3. V první půlce listopadu se sází modřence.
I doma se do sázení můžete pustit

Na trvalkové záhony se hodí nenáročné druhy, jako jsou okrasné česneky, sněženky, žluté talovíny, kultivary šafránů a řebčíky. Cibuloviny se také často používají k tzv. zplanění trávníku, na kterém se budou krásně vyjímat pestré šafrány, modřence, ladoňky, sněženky a bledule.

Žena sází cibulky do půdy na zahradě JulieK2 / Shutterstock.com

Cibuloviny nejsou samotáři, nejlépe jim bude v trsech

Jednotlivé cibule se při výsadbě ukládají do zeminy poměrně hluboko. Stačí si pamatovat zásadní pravidlo: hloubka by měla odpovídat zhruba dvou a půl nebo trojnásobku výšky cibule. Budete-li proto sázet cibuloviny doma do květináče a truhlíku, pamatujte na to, aby byl dostatečně hluboký. To oceníte především u druhů rostlin s velikostně většími cibulemi, jako jsou tulipány, řebčíky nebo narcisy.

Při výsadbě cibulovin do květinových záhonů je ideální dávat více cibulí blízko k sobě do tzv. hnízd. Obvykle se vysazují cibulky téhož druhu do skupin po třech až deseti kusech a čím menší rostlinka je, tím početnější mohou hnízda být.

Práci při sázení ušetří pomocníci z obchodů

Skvělé jsou košíčky na cibuloviny, které jednak chrání cibule před škůdci a hlodavci, současně je stabilizují, takže zabraňují jejich přetáčení nebo zatahování do stále větší hloubky v zemi. V neposlední řadě se díky nim dají cibulky po odkvětu snadno najít, vyjmout a uschovat na další sezónu. Plastové košíčky na sázení cibulovin pořídíte v obchodech doslova za pár korun, podle velikosti se jejich cena pohybuje zhruba od 10 do 20 Kč.

Další užitečnou vychytávkou jsou speciální lopatky nebo sazeče na květinové cibulky, které jsou opatřené měřítkem pro snadnější odhadnutí hloubky sázení a některé i automatickým spouštěčem na rukojeti.