Ikea slaví 30 let v Česku. Jak se proměnila v průběhu desetiletí?

Budova obchodního domu IKEA FotograFFF / Shutterstock.com

Interiérová mekka IKEA letos slaví již tři dekády své existence v českých končinách. Švédský řetězec, který u nás provozuje už 4 pobočky, má mezi nakupujícími stále ohromný úspěch. Jak vypadal první obchodní dům IKEA v Praze, kam IKEA za tuto dobu posunula svou nabídku a služby a jakou narozeninovou nabídku si pro své zákazníky připravila, vám prozradí náš článek.

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Slavnostní otevření v budově DBK

O oblibě výrobků IKEA v Českých domácnostech nemůže být pochyb. Letos je to již 30 let, co tento severský gigant přinesl našim domovům nejen špetku skandinávského stylu, ale též řadu originálních interiérových řešení.

Svou první provozovnu otevřela IKEA 5. září 1991 v centru DBK (Dům bytové kultury) v Praze na Budějovické. Slavnostního otevření se zúčastnil i tehdejší ministr financí Václav Klaus a před obchodem se od brzkého rána tvořily dlouhé fronty. Pro tehdejší Československo znamenala IKEA skutečný průlom ve směřování interiérového designu, který si do té doby na vzdušnost, s jakou se Skandinávská kultura pojí, příliš nepotrpěl.

O 5 let později se IKEA přesunula do dnešního obchodního domu na Zličíně, v roce 1998 otevřela pobočku v Brně a o tři roky později v Ostravě. Nejnovějším z obchodních domů je ten na pražském Černém Mostě, který otevřel zákazníkům otočné dveře v roce 2004. V rámci oslav svého kulatého výročí přichystala nyní IKEA po celé září pro členy klubu IKEA Family speciální slevovou akci na vybrané produkty.

Dlouhé fronty před první otevřenou prodejnou IKEA IKEA

Tajemství úspěchu

Společnost IKEA sází především na praktičnost, jednoduchý design, příznivou cenu a vysokou skladovou dostupnost produktů. Některé výrobky se dokonce staly jejími příslovečnými vlajkovými loděmi. Mezi nimi stojí za zmínku například stolek LACK dostupný hned v několika barevných provedeních, který má doma, na zahradě nebo na chatě snad každý druhý.

Mimo to obchodní řetězec přináší řadu inovací, kterými se snaží ještě více přiblížit svým zákazníkům. V tuto chvíli provozuje výdejní místa již ve 13 českých městech, nedávno instaloval samoobslužné výdejní boxy a spustil také řadu udržitelných projektů, ke kterým patří například Druhý život nábytku, který umožňuje recyklovat starší výrobky IKEA.

Vybrané produkty IKEA vystavené na prodejně v budově DBK v Praze IKEA

IKEA a konkurence

Nutno poznamenat, že IKEA není zdaleka jediným gigantem na poli interiérového designu v Čechách. V roce 1991 otevřel svou první pobočku též obchodní dům ASKO, který ve svých 13 prodejnách v ČR nabízí široký sortiment nábytku a doplňků, a o 4 roky později se připojil ještě řetězec SCONTO, který otevřel svou první prodejnu v pražských Stodůlkách. Ten uzavřel pomyslnou svatou trojici nábytkářských společností, které se u nás těší největší oblibě.