ČOI zakázala prodej nebezpečné rychlovarné konvice. Obchody ji musí okamžitě stáhnout z prodeje

Rychlovarné konvice v regále elektro prodejny Canva

Nerezové rychlovarné konvice patří obecně mezi ty dražší kousky. Zatímco ty plastové koupíte za několik pár set korun, ty nerezové mnohdy atakují částku tisíc korun a výš. Z toho by se dalo usuzovat, že vám takový domácí spotřebič už nějakou dobu vydrží. Jenomže ani vzhled, materiál či cena nemusí být zárukou, že nedostanete zásah elektrickým proudem.

Přečtěte si také

Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

Nemáte tuto nebezpečnou konvici doma?

Zvlášť obezřetní byste měli být, pokud máte doma již koupenou nerezovou konvici značky Activer typ 14018051/A16211.

Tato konvice byla totiž stažena z trhu, protože při jejím používání může dojít vlivem náhodného sepnutí k roztavení plastového krytu její spodní části a tím pádem i jejího podstavce, a to až na „živé“ části výrobku, ve kterých číhá nebezpečné napětí 230 V. Pokud by se uživatel těchto částí dotkl, hrozí mu vážný úraz a v horším případě dokonce smrt zásahem elektrického proudu.

  • Na obalu výrobku najdete přesně tyto informace: Activer type 14018051/A16211, EAN 8591022449233, VETRO-PLUS a.s., Vocelova 1176, 500 02 Hradec Králové, Czech Republic, IČ 632 17 180, CE, 1500-1800W, 220-240V, 50/60Hz, symbol tříděného odpadu, ROHS, automatické vypnutí při bodu varu, 360° otočná základna, tělo z nerezavějící oceli, moderní design, ochrana proti přehřátí, objem 1,8 l.
Rychlovarná konvice značky Activer ČOI

Na rychlovarné konvici nešetřete

Koupit varnou konvici není jako koupit hrnek na čaj, který schováte do kuchyňské skříňky a nikdo na něj neuvidí. Varná konvice bývá zpravidla vždy na očích, tedy pokud ji po použití nevypojíte ze zásuvky a neuklidíte do spíže. To však většina lidí nedělá, a proto se vyplatí na tomto spotřebiči nešetřit. I takový malý kousek, jako je rychlovarná konvice, totiž šikovně dotvoří celkový vzhled vaší kuchyně.

Pokud kupujete varnou konvici, která má hodně kladných recenzí, znamená to, že ji už spousta lidí vyzkoušela a i vy s ní pravděpodobně budete spokojeni. Vyplatí se ovšem přečíst si nejen desítky kladných recenzí, ale také ty negativní, které vám mohou napovědět o drobných nedostatcích, které může spotřebič mít.

Doplňte si zásoby kávy v akci

Varné konvice umožňují nastavení teploty

Rychlovarné konvice se vyrábí z různých materiálů – plast, nerez, sklo a keramika, v mnoha stylech a v nejrůznějších barevných provedeních.

Některé konvice dokonce ukazují teplotu vody nebo vám umožní si ji nastavit. Pokud zrovna potřebujete někam odběhnout, konvice umožňují udržet teplotu funkcí „keep warm“. To se hodí zvláště když milujete čaj nebo potřebujete připravit dítěti umělé mléko, které vyžaduje teplotu nižší než 40 °C, ideálně 37 °C.

Pokud jde o čaj, každý typ vyžaduje jinou teplotu:

  • Černý čaj: 100 °C
  • Rooibos: 100 °C
  • Ovocný/bylinkový: 100 °C
  • Zelený čaj: 60–80 °C
  • Bílý čaj: 70 °C
  • Oolong: 80–90 °C
Ženská ruka vybírá rychlovarnou konvici v obchodě Canva

Na trhu je z čeho vybírat

  • Mezi ty lepší varné konvice na trhu patří varná konvice Tescoma 677820.00, na které si můžete nastavit teplotu dokonce od 40 °C. Cenově je však trošku výš, protože se běžně prodává za cenu v rozmezí cca 3 000 Kč–3 800 Kč.
  • Velmi oblíbené jsou také varné konvice z Lidlu značky Silver Crest, které mívají často krásný design a nebývají ani drahé. Pouze kvalita zpracování u některých typů podle recenzí zákazníků může pokulhávat.
  • Jako spolehlivou konvici zákazníci hodnotí například Tefal KO851830 (cena cca 1 650 Kč) nebo Bosch TWK8611P (cena cca 1 600 Kč).
  • Za pozornost stojí také minimalistická a nadčasová rychlovarná konvice Xiaomi Mi Start Pro, která umožňuje regulaci teploty, má víko s funkcí tlumeného otevření a dá se ovládat přes mobil s pomocí Bluetooth.