Sezóna čerstvých fíků je tu! Nejlepší čas vychutnat si je ve sladkých i slaných jídlech

Čerstvé rozkrojené fíky a fíky v celku Holiday.Photo.Top / Shutterstock.com

Fíky jsou u nás odjakživa spojené s obdobím Vánoc, kdy se tradičně jí sušená varianta tohoto exotického plodu. Už jste ale někdy ochutnali fíky čerstvé? Právě teď máte nejlepší příležitost. V obchodech jsou za nejnižší ceny a skvěle se hodí do sladkých i slaných pokrmů, kterým dodají netradiční exotickou chuť. Jak se fíky jí, s jakými chutěmi se nejlépe párují a jak prospívají našemu zdraví?

Přečtěte si také

Komu se nelení, tomu se zelení. Starejte se o svůj trávník a bude dokonalý

Co obsahují fíky?

Fíky jsou uzavřené květy fíkovníku, který je považovaný za jeden z nejstarších druhů stromů vůbec. Šťavnaté a lahodně sladké plody jsou až z 80 % tvořeny vodou, zbytek tvoří sacharidy.

Spolu s jablky, hruškami, švestkami nebo datlemi patří k plodům s nejvyšším obsahem snadno stravitelné vlákniny. Díky tomu mají příznivý vliv na naše trávení a vylučování. Jsou také cenným zdrojem pektinu, který v našem těle pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu.

Skočte si pro fíky v akci

Vitamíny

Dále obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B (B1, B2 a B6), vitamín C, draslík, mangan, měď, zinek, důležité aminokyseliny a antioxidanty. U těch platí, že čím jsou fíky zralejší, tím více jich mají.

  • Sušené fíky také obsahují až 70 % cukru a jsou ideálním zdrojem okamžité energie. V obchodech vždy vybírejte ty nepřislazované a nesířené.
  • Vyzkoušet můžete také populární lyofilizované (mrazem sušené) fíky, které si na rozdíl od klasických hnědých, měkkých a šťavnatých sušených fíků zachovávají vzhled a chuť fíků čerstvých i všechny důležité živiny a vitamíny. Navíc nejsou tak sladké a jako bonus krásně křupou.

Kalorie

Kalorická hodnota čerstvých fíků se pohybuje mezi 50 a 74 kcal na 100 gramů. Průměrný fík váží asi 20 gramů, takže jeden kus má asi 10 až 15 kcal.

Žena drží na dlani listy a fíky Ekaterina Mamontova M2K / Shutterstock.com

Účinky na zdraví

Při konzumaci většího množství mají mírné močopudné a projímavé účinky. Jsou výborné při zažívacích obtížích a čistí ledviny i močové cesty. Pravidelná konzumace fíků přispívá ke snížení rizika kardiovaskulárních a nádorových onemocnění.

Látky obsažené ve fících jsou schopné rozpouštět hleny v dýchacím ústrojí a napomáhají vykašlávání, čerstvé plody se proto doporučuje konzumovat při nachlazení a kašli. Vyzkoušet můžete následující recept: fíky povařte v mléce s medem, kardamomem a skořicí.

Díky vysokému obsahu přírodních sacharidů jsou také skvělé proti únavě. Zvyšují hladinu glukózy v krvi a zlepšují náladu, výkonnost i soustředění. V neposlední řadě mají čerstvé fíky schopnost neutralizovat kyselost. Jsou proto ideální k potravinám způsobujícím překyselení organismu, jako je například maso, uzeniny, sladkosti nebo bílé pečivo.

Kde a kdy koupit čerstvé fíky?

Fíky se k nám dováží ze Středomoří, kde dozrávají dvakrát do roka. A právě srpnová sklizeň, která se na pultech našich obchodů objevuje během září, nabízí nejšťavnatější a nejsladší plody. V tuto dobu jsou čerstvé fíky také nejlevnější a objevují se v mnoha akčních nabídkách supermarketů.

  • Cena v akci se aktuálně pohybuje okolo 9,90 až 11,90 Kč za kus.
  • Pokud si chcete ohlídat i budoucí slevy, přidejte si na Kupi.cz fíky do oblíbených položek a na jejich akce budete automaticky upozorňováni.

Při nákupu dávejte pozor, aby nebyly plody promáčklé nebo příliš měkké. Vybírejte ty s pružnou a nepoškozenou slupkou a nezapomeňte k nim přičichnout – nakyslá vůně značí zkaženost.

Žena drží na klíně misku s müsli a fíky Jukov studio / Shutterstock.com

Jak jíst čerstvé fíky?

Měkké a plně zralé plody se jí i se slupkou, kterou je pouze potřeba dobře omýt. Růžová až fialová dužina se jí včetně drobných zrníček. Čerstvé fíky jsou nejlepší syrové, nicméně pečení nebo grilování vyzdvihne jejich zajímavou sladkost. S dalším slazením to však potom v jídlech moc nepřehánějte.

Jakmile si fíky donesete z obchodu domů, je nejlepší je co nejdříve spotřebovat. Rychle se kazí a v ledničce vydrží pouze 1–2 dny.

Dopřejte si chuť exotiky

Kupte se slevou Avokádo.

Porovnat slevy

Jak zpracovat fíky?

Sladké pokrmy

Z čerstvých fíků se dělají džusy a sirupy, oblíbené jsou i nejrůznější domácí marmelády a džemy, které není potřeba nijak dále doslazovat, díky čemuž se hodí i do dietního jídelníčku. Krásně osladí také snídaňové kaše, jogurty i jakékoliv jiné dezerty a koláče, kde je doporučujeme kombinovat s ořechy, sušenými brusinkami, skořicí, vanilkou, kardamomem a badyánem.

  • V Maroku se tyto plody tradičně podávají rozkrojené na čtvrtky, pokapané růžovou vodou (společně nechte alespoň hodinu odležet v lednici) a poté posypané plátky mandlí a přelité medem.
  • Výborné jsou také podušené s cukrem, brandy, vanilkou a skořicí. Intenzivnější chuti dosáhnete, když je navíc takto připravené necháte dva dny odležet v uzavřené nádobě v chladničce.
Na talíři různé druhy sýrů a fíky sweet marshmallow / Shutterstock.com

Slané pokrmy

Fíky se chuťově skvěle doplňují se sýry – od camembertu, rokfóru a plísňových sýrů až po kozí sýry, balkánský sýr, mascarpone nebo fetu. Stejně tak dobře se párují s pršutem, parmskou šunkou nebo křupavou opečenou slaninou. Kombinaci čerstvých fíků, sýrů a šunky či slaniny doporučujeme vyzkoušet na pizze, v těstovinách, na čerstvém pečivu i v salátech, kde se k nim ideálně hodí také ořechy, rukola, nahořklá čekanka a další listová zelenina.

Neodolatelné jsou fíky pečené spolu s masem (např. vepřovým, jehněčím i kuřecím a kachním), případně se často používají jako součást masových nádivek, marinád a čatní. Z koření tyto plody harmonicky ladí s tymiánem a rozmarýnem. Neodolatelné bude v jídlech také spojení fíků a orestované cibulky.

Zdroje: Bylinkopedie.cz, Svetplodu.cz, Fresh.iPrima.cz, iDNES.cz, KuchyneLidlu.cz, CzechSpecials.cz