Vláda chce omezit umělou výživu pro malé děti

Umělá výživa pro miminko Pixel-Shot / Shutterstock.com

Mateřské mléko je odjakživa pro miminka tím nejlepším. Bojuje proti infekcím a zánětům, dokáže odbourávat alergie a v neposlední řadě podporuje imunitu. V poslední době dávají ale maminky přednost umělým náhražkám. Vláda se rozhodla zakročit a něco s tím udělat.

Přečtěte si také

Mrkvový beránek bez cukru. Vyzkoušejte recept, který se bude hodit do vašeho fitness plánu

Kojení je na ústupu: přitom poskytuje nespočet benefitů

Před lety ještě kojila drtivá většina novopečených maminek. Zhruba před 10 lety bylo v porodnici 84 % kojených dětí, zatímco před dvěma lety toto číslo kleslo na 79 %. Mateřské mléko je přitom pro novorozence něco jako „superpotravina“:

  • obsahuje veškeré živiny a protilátky, které dítě potřebuje ke zdravému vývoji
  • přispívá k ochraně před záněty, infekcemi a střevními problémy
  • podporuje silnou imunitu

Možná budete překvapeni, ale mateřské mléko je výhodné nejen pro dítě, ale také pro maminku:

  • během kojení se z těla ženy vyplavují endorfiny – hormony štěstí a radosti
  • kojení snižuje riziko výskytu rakoviny prsu nebo vaječníků
  • kojení napomáhá děloze k návratu do její původní velikosti před otěhotněním
Matka s dítětem Teta drogerie

Komerce teď čím dál tím víc propaguje umělé výživy

Možná vám teď hlavou proletěla otázka, proč tedy ženy nekojí. Pochopitelně existuje hned několik příčin. Tou první je, že některé maminky zkrátka mateřské mléko nemají, a tím pádem nedokážou své děťátko dostatečně zasytit. V tu chvíli většinou nezbývá nic moc jiného než na náhražku mateřského mléka přistoupit.

Některé prvorodičky například ani neví, jak se má správně kojit. Rády by pro své dítě udělaly to nejlepší, avšak bohužel se s tím nedokážou sžít. „Poloh, kdy se dá kojit, je spoustu. V nemocnici vás ale naučí jednu. Když vám je nepříjemná, nikoho to nezajímá. Buď to půjde, nebo ne. Ve druhém případě si vezměte umělé mléko a tím to končí,“ popisuje čerstvá maminka Veronika.

A v neposlední řadě, nejrůznější školení ohledně kojení jsou sponzorována výrobci umělé výživy. Proto nejspíš některé informace nejsou dostatečně vysvětlené, nebo se neklade takový důraz na benefity kojení. Samozřejmě, každá porodnice to má jinak a některé s výrobci umělé výživy i odmítají jakoukoliv spolupráci.

Ministerstvo zdravotnictví má však plán. Aby podpořilo kojení, chce do dvou let začít maminky v porodnicích v této oblasti více vzdělávat. Následně omezí vstup komerčních subjektů, které mohou přirozený proces kojení potlačovat reklamou.

Pro starší děti se může hodit

Když to jinak nejde: tipy a triky na pohodlné krmení novorozence

Jak už bylo zmíněno výše, každé ženě holt není kojení dopřáno. V takovém případě nezbývá nic jiného než se uchýlit k náhražce. Máme pro vás tipy na ty nejlepší na trhu:

Sunar

Značku Sunar známe nejspíš všichni. Jedná se o jedničku na trhu, co se umělé výživy týče. Pyšní se dlouhou historií a také kvalitními výrobky. Obsahuje kombinace všech potřebných živin a můžete ho miminku podávat už od narození.

Kendamil

Kendamil se v poslední době hodně proslavil především na sociálních sítích, jelikož ho svým dětem podává (nebo podávalo) hned několik influencerů. Jde o mléko prémiové kvality, zachovává si krásně mléčnou konzistenci, která v sobě drží všechny potřebné vitamíny a minerály, které dítě potřebuje.

  • Cena: Kendamil kojenecké počáteční mléko 1 DHA+ 800g v lékárně BENU pořídíte za 359 Kč

Nutrilon

A v neposlední řadě jistě mnoho z nás zná Nutrilon. Stejně jako jeho konkurenti obsahuje všechny potřebné složky pro správný vývoj dítěte. Nabízí dokonce speciální kojeneckou výživu pro předčasně narozená miminka.

  • Cena: Nutrilon 0 Nenatal Nutriprem 400g v lékárně BENU pořídíte za 325 Kč

A čím novorozenému děťátku uměle připravenou svačinku podávat?

Klasická lahev

Sázkou na jistotu je klasická dětská flaštička, u novorozence půjde samozřejmě o mnohem menší velikost. Dívejte se především na objem dudlíku a poraďte se buď s lékařem, nebo jinými odborníky. Cena dětských flašek se pohybuje v řádech stokorun.

Stříkačka

Pokud vašemu drobečkovi pití z lahvičky moc nejde, nebojte se zkusit stříkačku. Pořídíte ji snad v každé lékárně a krmení bude pro vás i pro miminko pohodlnější.