Posezení u piva se Čechům prodraží. Ceny porostou u čepovaných a balených půllitrů i cigaret

Skupina přátel si přiťukává půllitry s pivem Alfa Photostudio / Shutterstock.com

Velké pivovary v Česku plánují od podzimu zdražení piv, a to zhruba o 3 %. Na vině je především loňské uzavření hospod a restaurací, ale i rostoucí výrobní náklady. Od nového roku také kuřáky čeká narůst cen u cigaret a tabáku. Jak současně ukázala data Statistického úřadu, Češi během loňského roku utráceli za alkohol a tabák více než před koronavirovou pandemií. O kolik korun piva vybraných značek zdraží a jak to bude s cenami tabákových výrobků?

Přečtěte si také

Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Plzeňský Prazdroj zdraží čepovaná i balená piva od října

Jednou ze společností, která nadcházející nárůst cen potvrdila, je Plzeňský Prazdroj, pod který spadají značky jako Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Birell. Od října 2021 budou vybraná lahvovaná i čepovaná piva stát zhruba o 3 % více.

V reálu to sice znamená, že půllitr bude stát jen o 50 haléřů více, jedná se ovšem o první zdražení čepovaných piv za poslední tři roky. Balená piva Prazdroje (především ležáky a prémiové druhy) podléhají zvyšování cen častěji, naposledy loni v říjnu, kdy se jejich cena zvýšila průměrně o 3,6 %.

Podle zástupců společnosti je jednou z klíčových příčin zdražení pokles tržeb v minulém roce, který zapříčinilo dlouhodobé uzavření pivnic a restaurací v souvislosti s koronavirovou pandemií.

Skočte si pro půllitr v akci

Staropramen navýšil cenu některých sudových a tankových piv již o prázdninách

K úpravě cen přistoupila také společnost Pivovary Staropramen, která provozuje smíchovský Staropramen a ostravský Ostravar. Jak situaci přiblížila Denisa Mylbachrová, mluvčí společnosti, ke zdražení o 2,9 % došlo od 1. července 2021 u vybraných sudových a tankových piv. Hlavním důvodem byl podle Mylbachrové významný nárůst cen některých klíčových vstupů, především pak vody, energií a ropy.

Na druhou stranu, pivovary jako Budějovický Budvar a Pivovar Svijany podle slov svých zástupců slibují, že se v nejbližší době zdražovat nechystají a ceny jejich točených i lahvových piv by měly zůstat stejné jako nyní.

Servírka čepuje z pípy pivo do půllitru Master1305 / Shutterstock.com

Během loňské pandemie Češi utráceli za alkohol a cigarety více než předchozí rok

Přestože byly během loňského roku dlouhodobě uzavřené hospody a restaurace a výdaje českých domácností se všeobecně snížily, kategorie alkohol a cigarety naopak zaznamenala meziroční nárůst, a to o 7 %.

Podle dat Českého statistického úřadu utratil v roce 2019 průměrně každý Čech za alkohol a cigarety 4 640 Kč, v roce 2020 to bylo o 338 korun více, tedy 4 978 Kč. Budou-li proto v budoucnu ceny za tyto položky pravidelně stoupat, může to pro mnoho domácností znamenat citelnější zásah do rozpočtu.

Bojujete se závislostí?

Za krabičku cigaret dáte od ledna minimálně o 6 korun více

Od nového roku se zdražování dotkne i peněženek kuřáků. Zde ovšem důvod vychází z legislativy. Od ledna 2022 dojde k dalšímu zvýšení spotřební daně, což se na každé krabičce podepíše zvýšením ceny o 4 koruny. K tomu je ale nutné připočítat také marži výrobce, která bude činit nejméně 2 koruny. Ve výsledku cena cigaret vzroste minimálně o 6 korun. U řezaného tabáku by to mělo být cca o 9 korun a zahřívané cigarety zdraží zhruba o 5 korun.

  • Sazba spotřební daně roste každý rok. Letos vzrostla u všech tabákových výrobků o deset procent, v následujících dvou letech by to mělo být po pěti procentech.
  • Ceny cigaret se na trhu liší v zavilosti na značce, méně kvalitní se dají stále sehnat i pod stovku. Podle Celní správy ČR byl pro rok 2021 stanoven jako průměr 102,40 Kč za krabičku.

Čeká zdražení i tiché víno? Ekonomové mají jasno!

V souvislosti se spotřební daní se v poslední době začalo hovořit také o možném budoucím zdražení tichého vína. To zatím podléhá nulové spotřební dani. Jak ovšem na základě vypracované studie poukázali ekonomové z Katedry ekonomie vysoké školy CEVRO Institut, zdanění tichého vína by přineslo více peněz do státního rozpočtu a mimo jiné podpořilo plnění jednoho z vládních cílů, kterým je omezení spotřeby alkoholu kvůli žádoucímu snížení nákladů na veřejné zdravotnictví.

Zdanění by se potom mohlo odrazit jak na cenách vína u vinařů, tak na pultech obchodů. Podle odhadů uvedených ve výše zmíněné studii by si zákazníci v takovém případě připlatili u jedné lahve vína zhruba 16,38 Kč. Je nicméně nutné počítat s tím, že se daň odvádí na základě vyprodukovaných litrů vína, nikoliv podle tržní ceny lahve, a proto by se zavedení spotřební daně mohlo mnohem více podepsat na cenách nejlevnějších krabicových vín než na cenách dražších značek, které se nevyrábí v tak velkém objemu.