Spojte sílu medu a bylinek! Vyrobte si bylinný med na nachlazení i zažívací potíže

Sklenice medu s citronem a kořením Olena Rudo / Shutterstock.com

Bylinné medy jsou lahodným i účinným způsobem, jak zkombinovat dvě zdraví prospěšné ingredience: med a léčivé bylinky nebo koření. Jejich výroba je velice snadná a zvládnete si je v mnoha variacích vyrobit i doma. Kromě základního receptu vám navíc poradíme, jaké rostliny se pro nakládání do medu hodí a jaké mají účinky, jak vybrat v obchodech ten nejkvalitnější med a na kolik vás letos přijde.

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Které druhy rostlin a koření jsou do medu vhodné?

Do včelího medu se dávají čerstvě natrhané i sušené byliny a léčivé rostliny. Jedná se o snadnou cestu, jak zpracovat jejich úrodu do zásoby a vytvořit si dvojitou dávku zdraví v jednom. Podle druhu se používají listy, květy, semena, plody i kořeny:

  • Květy: heřmánek pravý, levandule lékařská, smetánka lékařská, růže damašská a stolistá, mateřídouška obecná, fialka, echinacea, lípa srdčitá, černý bez.
  • Listy, nať: máta, bazalka (pravá i bazalka posvátná neboli Tulsi), fenykl, tymián, majoránka, meduňka, rozmarýn, šalvěj lékařská, jitrocel kopinatý, pískavice.
  • Koření: skořice, badyán, kardamom, vanilkový lusk, zázvor, kurkuma, fenykl.
Nenechte si ujít v akci

Bylinné medy a jejich účinky na zdraví

Pro zvýšení účinků a bohatší chuť je samozřejmě možné vytvářet si vlastní směsi a jednotlivé bylinky a koření mixovat. Níže naleznete pro inspiraci několik kombinací (i samostatných druhů), které jsou vhodné například při kašli a bolesti v krku, nachlazení, trávicích potížích i nespavosti a stresu.

  • Proti angíně, bolesti v krku a kašli: použijte 1 díl tymiánu, 1/2 dílu máty, 1/2 dílu meduňky. Na bolest v krku a kašel má dobrý vliv také fialka, jitrocel, pískavice, echinacea a badyán.
  • Proti nachlazení a chřipkám, pro posílení imunity: použijte 1 díl květu černého bezu, 1 díl rozmarýnu, 1/2 dílu meduňky, 1/2 dílu zázvoru. Proti nachlazení můžete dát také lípu, badyán, tymián, jitrocel či echinaceu.
  • Na trávení a žaludeční problémy: použijte 1 díl bazalky, 1 díl heřmánku, 1/4 dílu skořice, 1/4 dílu kardamomu, 1/4 dílu kurkumy. Na trávení, nevolnost a plynatost dobře pomáhá také máta, fenykl, lípa srdčitá, pampeliška, rozmarýn, majoránka a šalvěj.
  • Na uklidnění, pro dobrý spánek a proti stresu: účinná je levandule, růže damašská a stolistá, mateřídouška, bazalka, meduňka a vanilkový lusk.
Žena vybírá med v obchodě Mr Aesthetics / Shutterstock.com

Výběr medu

Pokud si chcete na bylinkovém medu opravdu pochutnat a zároveň chcete mít jistotu, že obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek, pak sáhněte po medu pravém, českém. Med totiž nejen na našem trhu patří k jedné z nejfalšovanějších potravin, do které se přidávají sladké sirupy nebo se mísí s méně kvalitními druhy. V takovém případě se samozřejmě obsah léčivých složek výrazně snižuje a med slouží spíše jen jako sladidlo.

Jak v obchodě poznat pravý med?

Nejlepší jsou medy jednodruhové s označením Český med, což je známka kvality, kterou uděluje Český svaz včelařů. Méně kvalitní bývají medy s nejasně označeným původem a složením (např. ve složení je uvedeno „směs medů ze zemí EU“, případně „mimo EU“). V neposlední řadě u čistých, nefalšovaných a nedoslazovaných medů by měla po otočení sklenice dnem vzhůru nahoru pomalu stoupat vzduchová bublina.

Za kvalitu si letos připlatíme, ceny medu neustále rostou

Podle predikce Českého svazu včelařů by se průměrná cena květových medů měla pohybovat kolem 180 až 200 korun za kilogram, u tmavých medů to může být až 250 Kč. Cena stoupala hlavně v první polovině roku, nyní trochu poklesla a už by neměla být vyšší. Medu je totiž dostatek a letošní rok odhadují včelaři jako lepší než ten loňský, který byl studenější, takže nebyly tak dobré výnosy.

Přísadu na výrobu bylinkového medu Africa Studio / Shutterstock.com

Základní recept na domácí bylinkový med

Budete potřebovat:

  • 500 ml včelího květového medu
  • 1–2 vrchovaté lžíce sušených nebo čerstvých bylin a koření (případně celé snítky nebo kousky) – podle chuti a potřeby jich můžete samozřejmě dát i více

Postup:

  1. Med opatrně zahřejte na maximální teplotu 40 °C, aby nepřišel o své cenné vlastnosti. Stačí, aby byl zcela tekutý. Pokud budete pracovat s právě zakoupeným pravým medem, který je tekutý (a cukernatí až později), postačí i nižší teplota ohřevu.
  2. Zahřátý med přelijte do uzavíratelné sklenice a přidejte do něj bylinky – celé snítky nebo drcené či najemno nasekané, které zavažte do prodyšného plátěného pytlíčku nebo kávového filtru. Bylinky je také možné rozemlít na jemný prášek, který v medu rozmícháte, a poté není potřeba jej cedit nebo vyjímat.
  3. Sklenici nechte uzavřenou odpočívat v chladu po dobu minimálně jednoho týdne, aby se stihly léčivé látky i aromata z bylin a koření dostatečně uvolnit. Med občas promíchejte.
  4. Po odležení pytlíček nebo filtr s bylinkami vyjměte a hotový med skladujte v chladu.

Jak využít med v kuchyni?

Domácí bylinkový med si vychutnáte nejen v čaji a jiných horkých kořeněných nápojích, ale také v limonádách, smoothies, namazaný na pečivu, přidaný do snídaňových kaší a müsli směsí nebo jako součást nejrůznějších sladkých dezertů. Pokud pro nakládání zvolíte typické kuchyňské bylinky (tymián, majoránka, bazalka, rozmarýn apod.), jeho chuť skvěle vynikne také v marinádách na maso.

Zdroj: ireceptar.cz, denik.cz, idnes.cz, idnes.cz