Obchody v další vlně pandemie zavřené nebudou, jen se do nich nebude smět chodit. Přejdou do režimu „klikni a vyzvedni“

Zavřená pokladna v supermarketu Canva

Se zvyšujícím se počtem pozitivně testovaných v posledních dnech se většina lidí obává, že se bude opakovat scénář z loňského září, po kterém následovala dlouhá vlna epidemie. Při včerejší tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odmítl další zavírání škol, zatímco hlavní hygienička mluvila o omezení v obchodech a zmínila, že by mohly fungovat v režimu výdejen.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

V úterý laboratoře zachytily 588 pozitivních osob s onemocněním covid-19. Včera se počet snížil na 376, to však nic nemění na faktu, že čísla pozitivně testovaných z tohoto týdne jsou jedna z nejvyšších za poslední měsíce. Jen pro srovnání, před rokem byla čísla velmi podobná těm letošním. Zítra to bude rok, kdy vláda zavedla k 10. září 2020 kvůli zhoršující se epidemiologické situaci povinné nošení roušek uvnitř budov v celé České republice.

Odborníci i přes vysoká čísla pozitivně testovaných lidí zůstávají oproti loňskému roku optimističtí, protože více než 1,7 milionu osob nemoc již prodělalo a dalších 5,8 milionu obyvatel je již plně očkováno. Navíc je důležité mít na paměti, že důležitý je počet hospitalizovaných, a ten se v meziročním srovnání v současné době rovná zhruba třetině.

Podle slov ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha není situace dramatická. Shoduje se s odborníky, že velká část populace má již dostatečné protilátky po prodělání nemoci nebo očkování a rozhodně se podobně kritického podzimu, jako byl ten loňský, obávat nemusíme. Přesto je Česko podle ministra zdravotnictví na úpatí další vlny epidemie.

Jdeme do jiné situace, a to je důvod, proč nejsme tak razantní v opatřeních jako minulý rok. Imunita společnosti – zejména očkováním – je na jiné úrovni. Čísla budou stoupat, s tím musíme počítat, ale automaticky to neznamená, že by musely stoupat i počty těžkých případů. Když se podíváte na data ve srovnání s loňským rokem, tak je počet hospitalizovaných až čtyřikrát menší než loni,“ shrnul situaci ministr Vojtěch včera na tiskové konferenci po jednání sněmovního zdravotnického výboru.

Před novináři ministr zdravotnictví potvrdil, že si stojí za svými slovy a ani v těch nejrizikovějších scénářích nepočítá s opakovaným uzavíráním škol a společenského života.

Nepředpokládáme opatření typu lockdownu. Opatření v těch nejhorších variantách budou režimová – plošnější nošení ochrany dýchacích cest, plošnější vyžadování dokladu o očkování, testu či prodělaném covidu-19, možná nějaké omezení hromadných akcí v tom horším scénáři. Ale určitě ne uzavírání provozoven, obchodů a tak dále. To jsem řekl, tak to platí a nezmění se to,“ řekl na tiskové konferenci Adam Vojtěch. Jeho slova však byla mírně v rozporu s tím, co vzápětí uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Ta uvedla, že pokud by se situace v jednotlivých regionech horšila, mohou se opatření vydávat lokálně.

Zavřený obchod s oblečením v nákupním centru Canva

Podle jejích slov by tato případná protiepidemická opatření, která by se zaváděla i při týdenním počtu nových onemocnění covidem-19 nad 100 případů na 100 tisíc obyvatel, byla hlavně organizační a režimová.

Pro hodnocení používáme několik parametrů. Jedním z nich je počet případů, dalším počet hospitalizovaných nebo počet nemocných nad 65 let. Nepočítáme se zavíráním žádných provozů, spíše se změnou režimu na „KLIKNI A VYZVEDNI“. Nepředpokládáme uzavírání škol a školských zařízení. Opatření skutečně budou jen organizačně-režimová,“ řekla novinářům Svrčinová.

Jak by to bylo v praxi?

Podle slov hlavní hygieničky se už uzavírání provozoven neplánuje, ale například restaurace by mohly být jen pro předem rezervované nebo obchody formou „klikni a vyzvedni“. S nadsázkou by se dalo říct, že obchody tedy zavřené nebudou, jen se do nich nebude smět chodit.

Celou situaci kolem obchodů a služeb i nadále sledujeme a budeme vás informovat o dalších novinkách.