Mezinárodní den čokolády: Oslavte ho netradičními příchutěmi i formami této pochoutky

Kostičky čokolády vyskládané na sobě jsou polévány tekutou čokoládou, lístek máty Dima Sobko / Shutterstock.com

Kdo by neměl rád čokoládu? Tato pochoutka z kakaových bobů je tak populární, že si zaslouží i svůj mezinárodní den, který se slaví 13. 9. Možná právě to je ideální příležitost vyzkoušet ji i v neobvyklých formách nebo ve spojení s dalšími zajímavými chutěmi. Vynechat ale nesmíme ani čokoládová afrodiziaka nebo nejrůznější produkty s čokoládovou vůní.

Přečtěte si také

Retro bonbony z dob socialismu: Jaké byly nejoblíbenější?

Neobvyklé příchutě a možnosti konzumace

Pokud nejste vyloženě „na sladké“, vaše chuťové buňky pravděpodobně uspokojí čokoláda s netradičními příchutěmi. Pálivé chilli nebo sůl už patří mezi běžné ingredience, ale co takhle slaninová nebo květáková čokoláda?

S takovou nabídkou přišel jako jeden z prvních Belgičan Dominique Persoone zhruba před 15 lety, dnes ale na podobné rarity narazíte i u nás. Jeho čokoládu využívají ve svých specialitách nejlepší šéfkuchaři z celého světa, mimo jiné i Heston Blumenthal nebo René Redzepi. Persoone šel však ještě dál a od roku 2007 úspěšně prodává také zařízení na šňupání čokolády, které si zamilovaly desítky tisíc lidí.

Oslavte tento čokoládový den jaksepatří

Sladká odměna

A z čokolády se vyrábí také spousta věcí, u kterých byste to nejspíš nečekali. Patří k nim třeba výherní los od Sazky s příznačným názvem Čokoládový sen. Na výběr máte hned ze tří losů z této čokoládové edice: za 50 Kč, 100 Kč nebo 200 Kč – a všechny při stírání voní po čokoládě.

Stírací losy Čokoládový sen v sobě ukrývají až 200 hlavních výher v hodnotě 200 000 Kč. Pravděpodobnost hlavní výhry je zde opravdu vysoká. Koupíte si toto čokoládové pokušení sami pro sebe, nebo uděláte radost někomu ze svých blízkých?

Stírací los Sazky Čokoládový sen Sazka

Popularita české čokolády ve světě

V souvislosti s čokoládou nesmíme vynechat ani úspěch české značky, jejíž lahodné výrobky si oblíbil dokonce i sám ománský sultán. Zamiloval si je a dodnes si nechává české pralinky dovážet pravidelně. Přitom se v těchto končinách dvojici Steiner & Kovarik příliš nedařilo a dubajskou provozovnu byli nuceni přesunout právě do Ománu.

„Arabové milují pralinky, samozřejmě co nejluxusněji vypadající i chutnající. Hodně populární jsou u nich předem připravené, zdobné talíře, za které jsou ochotni zaplatit klidně 10 i 20 tisíc korun,“ komentuje expanzi svojí firmy na Blízký východ Petr Kovařík.

Čokoláda a erotika

Už po staletí jsou známé také afrodiziakální účinky této pochoutky. Podle některých studií milovnice čokolády snadněji dosahují orgasmu a jejich schopnost vyvrcholení je vyšší než u žen, které čokoládu nekonzumují. Vyzkoušet afrodiziakální účinky můžete na vlastní kůži – stačí si pořídit smyslný parfém s tóny čokolády nebo přímo speciální tekutou čokoládu pro kreslení po těle partnera, kterou seženete ve většině sexshopů.

Žena, která se nechává masírovat čokoládou BGStock72 / Shutterstock.com

Péče o tělo

Zajít si můžete také na čokoládovou masáž nebo zábal, který krásně vyhlazuje pokožku a má antioxidační účinky. Pro ty, kdo by si ho chtěli připravit i sami doma, máme jednoduchý návod.

Budete potřebovat:

  • 150 gramů čokolády
  • lžíci olivového oleje
  • 4 až 5 kapek citrónové silice
Oddejte se čokoládě v akci

Postup:

Opatrně čokoládu roztavte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě a důkladně ji smíchejte s ostatními ingrediencemi. Pokožce byste nejprve měli dopřát peeling, pak můžete směs nanést na celé tělo. Zvládnete to i rukama, ale štětečkem je to pohodlnější. Nechte působit 15 minut a pak zábal šetrně odstraňte teplou sprchou. Nakonec ještě použijte hydratační mléko nebo krém.