Jak vybrat parfém, aby co nejdéle voněl? Čemu byste měli při nákupu věnovat pozornost

Žena si stříká vůni na zápěstí Kzenon / Shutterstock.com

Parfémy podtrhují naši osobnost, jejich vůně nám dodává dobrou náladu i sebevědomí. Některé, jako například citrusové, nás dokážou po ránu i během dne skvěle nabudit, jiné zase uklidňují. Věděli jste ale, že mnohé z nich obsahují živočišné ingredience? A proč nám jeden parfém voní pokaždé jinak?

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Čím se voněla Kleopatra?

Za výrobu prvních parfémů vděčíme pravděpodobně starověkým Egypťanům. První důkaz o používání parfémů byl nalezen ve 3500 let staré hrobce královny Hatšepsovet v Thébách.

Výroba parfémů pak dosáhla svého vrcholu za vlády slavné a krásné Kleopatry. Mimochodem, její parfém, kterým okouzlila i Caesara, obsahoval myrthu, skořici, lotos, kardamom, šafrán, kosatec a majoránku.

Zatímco dříve tedy parfémy obsahovaly čistě přírodní složení, dnes v nich dominují spíše chemické přísady. Z přírodních se využívají výtažky z jasmínu či růže. Jeden parfém může obsahovat až 250 ingrediencí. A původ některých z nich je více než podivný.

Muž a žena vybírají vůni v obchodě NDAB Creativity / Shutterstock.com

Jak voní pižmo?

Například pravé pižmo (neboli mošus) se získává z pohlavních žláz přežvýkavce kabara pižmového. Pižmo bylo již odedávna považováno za mocné afrodisiakum a v parfémech se používá i pro své silné fixační účinky. Dnes je nicméně ve většině případů nahrazováno synteticky, protože kabar patří mezi chráněné živočišné druhy.

Jednou z často využívaných přísad je také ambra. Jedná se o voskovitou hmotu, která se utváří v trávicím traktu vorvaně obřího. Čas od času jí velryba určité množství spolu s trusem vyloučí. Podobou připomíná našedlý kámen, který plave na hladině oceánu nebo se usazuje v okolí útesů. Jakmile ambra opustí tělo velryby, stává se z ní vysoce ceněná surovina.

Také ona bývá v dnešní době u mnoha parfémů synteticky nahrazována. Čerstvá má nepříjemný zápach, čím je však starší, tím více se mění její aroma na příjemné a zemité.

Jeden parfém, nekonečno vůní

Určitě jste si také někdy všimli, že stejný parfém voní jinak na vás a jinak na někom jiném. Účinek vonných látek ovlivňuje pH pokožky, hladina hormonů, strava nebo kouření.

A jak zajistit, aby parfém voněl co nejdéle?

  • Nikdy jej nestříkejte na vysušenou pokožku – ta má totiž tendenci vonné látky rychleji absorbovat a vůně se dříve vytrácí.
  • Ideální čas k provonění parfémem je po sprše.
  • Samotná voda však nestačí. Místa, kam ho aplikujete (zápěstí, krk, podkolenní jamky, oblast za ušima apod.), je nutné předem dostatečně hydratovat krémem.

Pár rad pro správný nákup parfémů

Vůni vždy vybírejte podle svého vkusu a preference, i podle události, pro kterou je určena. Na den se hodí vůně lehčí, na večerní akce naopak klidně i silnější, kořeněná.

Parfémy se vyplatí vždy nakupovat v kamenných parfumeriích, kde si můžete vůně přímo vyzkoušet. U nejrůznějších internetových překupníků bohužel nikdy nemáte jistotu, že parfém (i když na první pohled vypadá a voní stejně) bude i stejně kvalitní a zajistí dlouhotrvající vůni. Před nákupem na internetu si vždy předem zjistěte, jaké má daný obchodník reference.

Tip: Na stránkách Kupi.cz nebo v mobilní aplikaci najdete i akční letáky drogerií, které nabízí v akcích parfémy za velmi příjemné ceny.

Žena v obchodě si čichá k zápěstí AnnaStills / Shutterstock.com

Pokud se rozhodujete podle ceny, mějte na paměti, že kvalitní a originální parfém s vysokým podílem vonných látek je sice dražší, ale vonět vám bude opravdu po celý den. Ve výsledku vám jeden takový flakónek vydrží mnohem déle než levnější a méně kvalitní.

  • Pozor na dávkování! Náš nos si na vůni po nějaké době zvykne, a proto ji chvíli po aplikaci už téměř vůbec necítíme. Máme tak tendenci stříkat si parfému víc a víc – a to je nejen zbytečné, ale přemíra vůně může být pro naše okolí i obtěžující.

Zdroje: Kupi.cz, měšec.cz