Chřipka a nachlazení. Víte, jak je od sebe rozeznat?

Nachlazená rodina zachumlaná v dece Canva

Léto už nám pomalu, ale jistě končí a přichází podzim. Spolu s ním ovšem nepřijde jen opadané barevné listí a deštivé dny, ale také období chřipek a nachlazení. Jaký je mezi těmito dvěma nemocemi rozdíl, jak se dají léčit a jaká je nejvhodnější prevence? To vše se dozvíte v následujícím článku.

Přečtěte si také

Jak vyrobit domácí čokoládová Kinder vajíčka s překvapením? Zvládnete to hravě s formou i bez ní

Chřipka a nachlazení mají mnoho společného, přesto se velmi liší

Chřipka i nachlazení vznikají z virové infekce a nejčastěji nás postihnou v období od podzimu do zimy. Onemocnět jimi je velmi jednoduché – stačí být v blízkosti někoho nemocného nebo prochladnout.

Prvotní příznaky bývají u obou nemocí dost podobné. Stoupne nám teplota, pociťujeme slabost, nevolnost, kašel, bolest v krku. Každý z těchto příznaků se ale projevuje jinak u chřipky a jinak u nachlazení. Jak je tedy rozeznat?

Matka měří teplotu dceři Canva

Jaké jsou hlavní rozdíly?

Teplota

Zatímco u nachlazení teplota není nijak dramatická, u chřipky je to právě naopak. Pokud jste nachlazení, maximální teplota by se měla pohybovat kolem 38 °C. Výjimkou jsou samozřejmě malé děti, které nachlazení může zatížit víc. U chřipky se potom teploty mnohdy vyšplhají až na neskutečných 40 °C. Taková horečka je pro tělo opravdu náročná a často je nutný i pobyt v nemocnici.

Kašel

U nachlazení se kašel projeví až poté, co odezní všechny ostatní příznaky, to znamená až ke konci nemoci. U chřipky je ale kašel příznakem číslo jedna. Často bývá suchý a dráždivý a jak nemoc ustupuje, stává se z něj kašel vlhký.

Rýma

Rýma je naprosto typická u nachlazení. Nepříjemně ucpaný nos můžeme uvolnit pomocí nosních kapek. Ty se však nesmějí používat déle než jeden týden, protože při dlouhodobém používání se mohou stát návykovými. U chřipky se rýma zas až tolik neprojevuje.

Oslabení

Celkový průběh chřipky je mnohem horší než u nachlazení. Člověk pociťuje neskutečnou únavu a bolest svalů, často se objevují i další vedlejší účinky, jako je průjem nebo zvracení. Chřipka nás dokáže skutečně ochromit natolik, že nedokážeme vstát z postele.

Doba léčení

Nachlazení trvá většinou zhruba týden, ale s chřipkou si poležíte i dva a více týdnů.

Zázvor a plátky citronu ležící vedle hrnku se zázvorovým čajem Canva

Buďte tím nejlepším pacientem

Pokud jste „pouze“ nachlazení, budete potřebovat především klid a teplo. Nemoc se musí vyležet a ideální by bylo, kdybyste si k tomu udělali hrnek horkého čaje ze zázvoru. Další skvělou babskou radou, jak utlumit nachlazení, je ochutit si horké mléko medem a nápoj vypít. Na ucpaný nos pomohou již zmiňované kapky do nosu, ale zkuste po nich nesahat příliš často. Pokud nachlazení po několika dnech nezačne ustupovat, navštivte svého praktického lékaře.

U chřipky je postup víceméně podobný, akorát o dost důraznější. Tělo se s nemocí potřebuje poprat, a proto mu musíte dopřát klid. Snažte se co nejvíce času trávit v posteli v teplé dece a s teplým čajem, popřípadě s léky, které vám předepsal doktor. Pokud vás trápí i vedlejší příznaky, jako je průjem nebo zvracení, spojte se se svým lékařem. Hlídejte si teplotu a pokud se bude příliš dlouho pohybovat kolem 40 °C, zvažte převoz do nemocnice.

Tip: Zkusit můžete také speciální nápoje proti chřipce a nachlazení, například Coldrex, Vicks, Theraflu nebo Paralen. Jsou baleny jednotlivě v sáčcích a balení 10 kusů vás vyjde od 95 do 190 Kč.

Nedejte nemoci šanci

I prevence je důležitá: mnohdy ale nemoc skolí i ty se silnou imunitou

Žít zdravým životním stylem, pít hodně vody, hýbat se a udržovat si duševní pohodu – to je jedna z nejlepších prevencí proti virovým onemocněním. Mnohdy však ani to nestačí k tomu, abychom se nenakazili. Doporučujeme proto sáhnout i po kvalitních doplňcích stravy, případně po šumivých vitamínech – ty jsou k dispozici nejen v lékárnách, ale i v drogeriích.

Posílí vaši imunitu a máte tak o něco větší šanci, že vás nemoc neskolí. Když už se tak ovšem stane, nešiďte léčbu. Ležte klidně i 14 dní a více a i po vyléčení tělo příliš nezatěžujte. Pořád se totiž bude vyrovnávat s tím, co v něm nemoc napáchala.