5 receptů na koktejly, kde je pivo hlavní ingrediencí: Vyzkoušejte pivní mojito, margaritu nebo black velvet

Lidé si připíjí letními koktejly Carly Garner / Shutterstock.com

Objevte novou, lahodnou stránku piva. Ať už světlé, nebo tmavé, pivo je skvělou přísadou do mnoha tradičních i netradičních koktejlů. Připravte si skvělé letní osvěžení podle pěti receptů na koktejly, jako jsou pivní mojito, pivní margarita, black velvet nebo oblíbený radler, a inspirujte se našimi užitečnými tipy k jejich přípravě. Který drink bude vaším favoritem?

Přečtěte si také

VIDEO: Recept na dokonale vláčného beránka s jablky a ořechy

Rozmanité chutě světlého i tmavého piva

Že nejdou pivo a koktejly dohromady? Naopak. Pivo se poměrně dobře páruje s dalšími chutěmi a přísadami, a proto existuje celá řada pivních drinků.

Například světlé pivo je ideální v kombinaci s citrusy, jablečnou šťávou, ovocnými sirupy nebo pomerančovými hořkými likéry. Tmavé pivo jde zase chuťově dobře dohromady s kávou a čokoládovými, vanilkovými nebo jinými smetanovými likéry.

Pozor na šejkry a kvalitu piva

Příprava pivních koktejlů je opravdu jednoduchá a zabere jen pár minut. Suroviny totiž stačí ve většině případů pouze smíchat a podávat. U pivních koktejlů ovšem zapomeňte na šejkr, jinak vám nápoj místo ve sklenici skončí všude po místnosti. A stejně jako u klasických koktejlů nepodceňujte výběr jednotlivých surovin a vsaďte na kvalitní a dobrá piva.

Mojito v měděném hrnku, limeta, máta a led abd / Shutterstock.com

Pivní mojito – „Herb Beer Mojito“

Na 1 porci budete potřebovat:

  • 4 cl bílého rumu (např. Bacardi)
  • ½ limety
  • 1 lžičku třtinového cukru
  • 10 lístků máty peprné
  • cca 10 cl piva Litovel Classic na dolití
  • snítku máty peprné na ozdobu
  • drcený led
Kde seženete bílý rum v akci?

Tuto obdobu exotického koktejlu vymysleli před několika lety studenti Střední odborné školy Litovel jako jeden z drinků, ve kterém by excelovalo české pivo. Příprava je stejná jako u klasického mojita: nejprve dejte do vyšší sklenice na měsíčky pokrájenou půlku limety, zasypte cukrem a podrťte, aby limeta pustila šťávu. Přidejte lístky máty a zase zlehka podrťte, aby se chutě spojily. Do sklenice dosypte ledovou tříšť, přilijte rum a pivo. Promíchejte a ozdobte snítkou máty.

Pokud chcete s chutěmi trochu více experimentovat, místo světlého piva můžete použít některý z ovocných speciálů (např. višňové pivo, brusinkové nebo třeba malinové), které dodají mojitu zajímavý ovocný nádech.

Čtyři lidé si přiťukávají pivními margaritami Cabeca de Marmore / Shutterstock.com

Pivní margarita

Na 1 porci budete potřebovat:

  • 45 ml tequily
  • 30 ml likéru Cointreau (nebo jiného hořkého pomerančovo-bylinného likéru)
  • 30 ml čerstvé limetové šťávy
  • 120 ml světlého piva (ideálně ležáku nebo stylu IPA)
  • led, sůl na ozdobu sklenice, plátek limetky

Na přípravu pivní tequily se ideálně hodí piva typu IPA (India Pale Ale), protože mají výraznější hořkou chuť s tóny citrusů nebo bylin. Tato piva dnes běžně seženete i v nabídce velkých supermarketů a hypermarketů, a to jak od zahraničních značek, tak od těch českých.

  • Tip: Tento koktejl si můžete namíchat i v nealkoholické verzi, a to díky loňské novince, kterou je nealko pivo Birell IPA. To slibuje plnou, citrusovou chuť srovnatelnou s klasickým pivem tohoto typu. Birell IPA seženete například v prodejnách Albert nebo Terno (v akci jej koupíte za 14,90 Kč / 0,5 l). Místo likéru použijte pomerančový sirup a tequilu můžete nahradit některým z nealkoholických destilátů (např. od české značky Vassa Zero V, který na internetu pořídíte za cenu kolem 550 Kč / 0,7 l).

Black velvet

Na 1 porci budete potřebovat:

  • 100 ml tmavého silného piva (Guinness)
  • 100 ml šampaňského (použít lze i Bohemia Sekt)

Zdá se vám tato kombinace naprosto šílená? Její původ je prý spojen se samotnou britskou královskou rodinou. Když totiž v roce 1861 zemřel princ Albert, manžel britské královny Viktorie, jednoho číšníka londýnského baru Brooks’s Club napadlo, že by se měl velký smutek odrazit i v šampaňském, a proto do něho přidal tmavé pivo typu stout.

Příprava black velvet vyžaduje trochu cviku. Do vychlazené sklenice na šampaňské nalijte pivo a poté pomalu a opatrně přilévejte po stěně sklenky šampaňské. Výsledkem by měl být drink s oddělenými vrstvami.

Pivní koktejl Black velvet ve dvou sklenicích Brent Hofacker / Shutterstock.com

Malinovo-ostružinový pivní koktejl

Na 1 porci budete potřebovat:

  • 200 ml světlého piva
  • 25 ml malinové koncentrované šťávy nebo sirupu
  • 20 ml vodky
  • hrst čerstvých nebo mražených ostružin
  • plátek citronu na ozdobu, led

Do vyšší sklenice dejte trochu ledu, zalijte vodkou, malinovou šťávou a pivem, přisypte ostružiny a ozdobte plátkem citronu.

Pokud vám kombinace piva a ovocného sirupu zachutná, můžete si doma připravovat i řadu jednoduchých koktejlů, které jsou založeny jen na dvou surovinách a mají původ ve Francii. Smícháním piva a jahodového sirupu (např. značky Monin, Kitl, Giffard apod.) vytvoříte nápoj zvaný Tagada. Pivu se sirupem grenadina se ve Francii říká Tango a pivo se sirupem Coraçao Bleu dá vzniknout koktejlu Blue Beer.

Příprava pivních koktejlů je snadná, zkuste to s námi

Radler

Na 1 porci budete potřebovat:

  • 150 ml světlého ležáku
  • 150 ml citronové, pomerančové nebo grepové limonády

Připravte si oblíbenou klasiku letních zahrádek. Osvěžující radler v sobě kombinuje světlé pivo a ovocnou limonádu. O tomto drinku se říká, že vznikl náhodou. Stalo se tak v Bavorsku v roce 1922, když se během parného dne více než 10 tisíc cyklistů rozhodlo zdolat německý svah Almu. Cestou zpátky se zastavovali u výčepu, který provozoval jistý Franz Xaver Kugler. Protože mu pivo rychle docházelo, začal ho ředit limonádou. Nápoj nazval „Radlermass“ neboli „Cyklistický máz“.