Nejvyšší soud rozhodl, že výdejny e-shopů mohou fungovat o státních svátcích. Alza a další se radují

Alza výdejna ve Zlíně, která může být otevřená i během státních svátků Kupi.cz

Mezi Českou obchodní inspekcí (ČOI) a Nejvyšším správním soudem začal spor o otevřených e-shopech ve dnech státního svátku. Podle rozhodnutí soudu není v zákoně řečeno, že by podniky nemohly zboží o svátcích vydávat. Problém je v tom, že některé obchody za to dostaly v minulosti od ČOI pokutu a teď budou chtít peníze vrátit zpátky.

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Nejvyšší správní soud v pondělí vyhověl stížnosti společnosti Alza, které se nelíbilo, že od ČOI dostala pokutu za to, že měla o státním svátku v roce 2017 otevřenou výdejnu.

„V případě by měl online prodej a s ním spojený fyzický prodej zboží objednaného po internetu podléhat zákazu prodeje ve státních svátky v prodejnách větších než 200 m2, musel by tak zákonodárce učinit výslovně. Zákon ale v této otázce mlčí,“ uvedla mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová.

Informace je dostupná na úřední desce.

  • Kvůli zákonu o prodejní době musí o vybraných státních svátcích zůstat uzavřené maloobchodní prodejny s výjimkou těch s plochou pod 200 metrů čtverečních, lékáren, benzinek nebo obchodů na nádražích a v nemocnicích.
Tlačítko e-shop na klávesnici Canva

Podle soudu si zákazníci mohou zboží objednat a vybrat pouze online. Na prodejně, tedy odběrovém místě, si ho mohou pouze vyzvednout. A to podle inspekce prodejna Alzy v roce 2017 porušila. Konkrétně šlo o spor s pokutu sto tisíc korun, kterou inspekce vyměřila Alze v návaznosti na kontrolní nákup v plzeňské provozovně 28. října 2017.

Podle slov tiskového mluvčího ČOI Jiřího Fröhlicha přišel v ten den na prodejnu inspektor bez objednávky, na místě si vybral počítačovou myš a na doporučení obsluhy zadal do počítače na prodejně objednávku, kterou poté zaplatil a vyzvedl. A to vše během státního svátku a v prostorách nad 200 m2. „Je pro nás vzhledem k popsané situaci, jak se ve skutečnosti stala, velmi překvapivé, jak Nejvyšší správní soud rozhodl,“ dodal mluvčí Fröhlich.

Že Alza má zaplatit pokutu uznaly krajské soudy hned sedmkrát. Alza podle mluvčí Daniely Chovancové rozhodnutí uvítala. „Jsme velmi rádi, že Nejvyšší správní soud uznal, že Alza pokutu platit nemusí. Přání našich zákazníků a spokojenost zaměstnanců jsou pro naši společnost dostatečný důvod, abychom se státem soupeřili i přesto, že jsme se dostali pod palbu kontrol a pokut.“

Rozhodnutí soudu vítají i další e-shopy

„Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu vítáme a vybrané prodejny během státních svátků určitě otevřeme,“ říká mluvčí CZC.cz Michaela Balarinová.

„Pokud by šlo o režimovou úpravu, tak by to bylo samozřejmě snazší,“ říká Eva Kočicová, která komunikuje za Datart.

Nejvyšší správní soud teď bude v nejbližších týdnech rozhodovat i o dalších pokutách udělených společnosti Alza.