5 tipů pro příjemnější ráno, které zaručeně fungují

Ranní vstávání jde zvládat i s úsměvem. Canva

Taky nepatříte mezi milovníky vstávání? Přesto (nebo možná právě proto) jsme se rozhodli, že najdeme triky, díky kterým bude každé ráno příjemnější. Protože ráno dělá den, tak proč nezačít s úsměvem.

Přečtěte si také

Vynikající nadýchaný mazanec podle slavného cukráře: Už nebudete chtít dělat jiný

1. Kdo je připraven, není překvapen

Ráno začíná večer, tedy předešlý den. Stresující rána totiž často způsobuje právě nepřipravenost. Vždyť komu by se také chtělo vstávat do neuklizené kuchyně, hledat šálek na kávu ve dřezu plném nádobí nebo si na poslední chvíli balit věci do práce.

Teď si představte ranní skok do klidu a míru. Takové je vstávání po přípravě. Ještě večer ukliďte, udržujte pořádek, připravte si svačinu nebo oběd do práce a sbalte si pracovní pomůcky. Díky banálním úkolům bude ranní čas určen jen pro vás – a bude tak jen na vás, jakým způsobem ho využijete. Každopádně se vám bude lépe vstávat a žádný ranní chaos nebude mít šanci.

2. Dopřejte si čas pro sebe

Když zvládnete přípravu na ráno, získáte cenný čas, který byste jinak trávili zmíněnými úkony. Proč si ráno nesednout a nevychutnat si dokonalou kávu nebo čaj, že? Nasnídejte se, odpočiňte si, vezměte si do ruky knihu. I pár minut volného ranního času může zlepšit vaše vnímání vstávání – je to o úhlu pohledu. Právě proto se říká: jaké si to uděláte, takové to máte. Udělejte si vstávání příjemné – a z příjemného se brzy stane zvyk.

3. Najděte si rutinu

Vytvořte řád, který bude fungovat. Díky rutině je vstávání snadnější a některé činnosti se tak stanou automatickými. Najděte si tedy pravidelný zvyk, který budete dodržovat každé ráno. Může to být krátká ranní relaxace, desetiminutové cvičení, sklenice vody nebo svěží sprcha. I malý krok může nastartovat velké věci, nebo alespoň endorfiny.

Pětiminutové cvičení vás probere. Canva

4. Když to nejde, nevadí

Jsou rána, kdy člověk nevstane tou správnou nohou. Naopak se vám možná nechce, nemáte nejlepší náladu a hned po budíku si ještě ke všemu ukopnete malíček na noze. A teď se to s vámi poveze celý den, říkáte si.

A co takhle ráno, které nezačalo podle vašich představ, změnit na úsměvný zážitek? Udělejte z každého rána dobré – i když se zdá, že to nejde. Pomůže vám představit si sebe v ranní grotesce. Zasmějte se svému nemožnému vstávání, uleví se vám. Někdy pomůže rozhodnutí, že si nenecháte zkazit den. I za mraky svítí slunce – a kousek za pošramoceným malíčkem se na vás usměje voňavá káva a krásný den.

5. Těšte se, máte na co

Motivujte se každý den – a hned se vám bude vstávat lépe. Při plánování denních aktivit, které vám dělají radost, budete mít větší energii ke vstávání. Zkuste si ráno do diáře poznamenat pár věcí, na které se můžete těšit, nebo kterými se naopak odměníte za pohodové ráno. Když si několikrát vyzkoušíte pozitivní ranní návyky, brzy zjistíte, že je děláte automaticky. A ano, ta tvář s úsměvem v ranním zrcadle budete vy.