Výrobce Kunín stahuje z obchodů mléčný dezert, který obsahuje nebezpečnou látku etylenoxid

Mléčný dezert Pohár výrobce Kunín v chladicím boxu jednoho z řetězců s potravinami Kunín/Canva

Státní veterinární správa upozornila na mléčný výrobek v obchodech, který obsahuje stopové množství etylenoxidu. Konkrétně se jedná o Pohár mléčný dezert 150 g značky Kunín. Podle informací, které správa vyvěsila dnes na své webové stránky, bylo do prodejní sítě distribuováno 385 tisíc kusů zmíněného výrobku. Spotřebitelé, kteří mají výrobek doma v lednici, by jej rozhodně neměli konzumovat a mohou jej vrátit v obchodě.

Přečtěte si také

Jak uskladnit zimní oblečení a na co nezapomenout, až vytáhnete to jarní?

Státní veterinární správa dnes ráno vydala varování před konzumací mléčného výrobku Kunín Pohár mléčný dezert 150 g, ve kterém se vyskytuje stopové množství etylenoxidu. Tento pesticid, který se dostal do přídatné látky (Flanogen), není v EU povolený.

Co je to etylenoxid?

Jde o reaktivní plynnou látku s mutagenními a karcinogenními účinky, která není bezpečná pro lidský organismus, a navíc není v EU povolená. V některých zemích se používá jako pesticid k regulaci zrání některých rostlinných komodit.

Výrobce ihned poté, co obdržel informaci o přítomnosti nebezpečné látky, zahájil z vlastního rozhodnutí stahování některých šarží z prodeje a Státní veterinární správa dohlíží na řádné provedení akce. Varování před konzumací mléčného dezertu umístila na své sociální sítě krátce před polednem také mlékárna Kunín.

Spotřebitelé, kteří doma produkt mají, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě, kde jej zakoupili.

Identifikace výrobku:

Název: Kunín Pohár mléčný dezert 150 g, příchutě – čokoláda, jahoda, borůvka a meruňka

  • Datum spotřeby: 21. 7. 2021, 22. 7. 2021, 23. 7. 2021, 27. 7. 2021, 28. 7. 2021, 29. 7. 2021

Výrobce: Lactalis CZ, s.r.o.

„Etylenoxid se v některých třetích zemích používá pro regulaci zrání, a to je pravděpodobně důvodem, že se jeho malé množství objevilo v přídatné látce (Flanogen), která se dostala na unijní trh a byla následně použita pří výrobě dotčeného mléčného výrobku,“ vysvětluje tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.