Jak se zbavit nepříjemné škytavky? Rady a tipy, které opravdu fungují

Žena drží sklenici s vodou, druhu rukou se drží za krk 9nong / Shutterstock.com

Asi každý z nás se sem tam potýká s nepříjemnou škytavkou. Víte, co ji způsobuje, jak ji zahnat a jaká je prevence jejího vzniku? Pojďme se podívat zmíněné škytavce na kloub a poodhalme mechanismus tohoto nepříjemného fyzického projevu.

Přečtěte si také

Jste příliš úspěšní v loteriích? Seniorka vyhrála tolikrát, že ji začali podezřívat z podvodu a poslali na ni detektiva

Co je škytavka a jak vzniká?

Škytavka je způsobená prudkými stahy bránice, které jsou vyvolané podrážděním tzv. bráničního nervu. Záškuby bránice vedou k prudkému nasávání vzduchu do plic, který způsobí při průchodu hrtanem rychlé uzavření hrtanové příklopy, čímž vzniká typický zvuk škytavky.

Nutno však podotknout, že přesné příčiny a důvody škytavky jsou stále předmětem vědeckého zkoumání.

Co ji způsobuje?

Nejčastěji začneme škytat, pokud se napijeme perlivého nápoje, přeplníme si žaludek jídlem, sníme něco ostře kořeněného nebo vypijeme nadmíru alkoholu. Škytání způsobuje i to, když rychle hltáme jídlo a do žaludku se nám tak spolu s ním dostane vzduch. Může jít také o důsledek nadměrného stresu nebo rychlého střídání teplých a studených pokrmů.

Trápí vás škytavka? Zkuste nejprve vypít trochu vody

Jak zastavit škytavku?

Už od svých babiček jsme slýchali: „Zadrž dech“. Různých babských rad, jak na škytavku, ale existují desítky. Mezi nejznámější patří tyto triky:

  • Zadržte dech, následně polkněte.
  • Snězte něco sladkého nebo kousek suchého chleba.
  • Namočte kostku cukru do octa a vložte ji pod jazyk, nebo si vymačkejte šťávu z citronu a neředěnou ji vypijte.
  • Dýchejte do dlaní.
  • Čichejte různé vůně.
  • Zkuste skákat tzv. panáky, anebo skákejte několik minut snožmo.
  • A mnoho dalších....
Žena zasněně čichá k vůni esenciálního oleje Dzmitryieu Dzmitry / Shutterstock.com

Nepřestávající škytavka

Pokud trpíte chronickou škytavkou, představuje to závažný problém. Dlouhotrvající škytavka může vést až k dehydrataci a metabolickému rozvratu. Tento stav může způsobovat řadu neurologických potíží, problémů se srdcem nebo ledvinami.

Jestliže škytavka trvá déle než tři hodiny nebo pokud vás trápí podezřele často a narušuje vaše stravovací návyky, případně vás u škytání bolí břicho, projevuje se u vás horečka, dušnost, zvracení, vykašlávání krve nebo pocit, že se dusíte, vyhledejte lékařskou pomoc! Můžete tak předejít vážným nepříjemnostem.

Je škytavka nebezpečná?

Škytavka se může projevit v jakémkoliv věku, zdravotním stavu i psychickém rozpoložení. Není třeba hned myslet na nejhorší, avšak je potřeba naslouchat svému tělu a nebrat projevy i takto na pohled banálního fyzického projevu těla na lehkou váhu. Dlouhotrvající nepříjemná škytavka může znamenat i závažnější onemocnění, než se na první pohled může zdát.