Češi z Primarku v Praze šílí. Přitom v Drážďanech je více zboží, a dokonce je i o pár korun levnější

Primark v Praze Anicka S / Shutterstock.com

Několikametrové fronty, hlava na hlavě a touha nakupovat. Tak nějak vypadalo 17. června otevření prvního Primarku v České republice, konkrétně v Praze na Václavském náměstí. Lidé šíleli a nedělalo jim žádný problém stát nespočet hodin ve frontě v úmorném vedru. Naše redaktorka porovnala ceny a nabídku v Primarcích v Praze a Drážďanech.

Přečtěte si také

Jak skladovat balené i hlávkové saláty, aby rychle nehnily a vydržely dlouho čerstvé?

Pražský Primark praská ve švech

Od prvního otevření uběhl už téměř měsíc, ale před vchodem se stále tvoří obrovské fronty a lidé si je jsou stále schopni trpělivě vystát. Proč zákazníci po nákupech v Primarku tolik prahnou? Tady se hodí využít přísloví „za málo peněz hodně muziky.“

Primark se pyšní lidovými cenami – za málo peněz si z něj odnesete plnou tašku oblečení, kosmetiky či domácích potřeb. Máte tak vystaráno na hodně dlouhou dobu dopředu. Zároveň nabízí vše od dámského, pánského a dětského oblečení, až po kosmetické pomůcky, lůžkoviny, svíčky nebo třeba i rámečky na fotky. Výběr je skutečně velký. Není ale všechno zlato, co se třpytí. I Primark má své odpůrce, kteří v tom mají jasno.

Co odpůrci Primarku vyčítají?

Každá mince má dvě strany, a i když většina Čechů na nově otevřený Primark pěje chválu, někteří dělají pravý opak. I oni k tomu mají své jasné důvody. Podle některých je totiž zboží z tohoto řetězce velmi nekvalitní a po jednom vyprání se ničí.

Zároveň také podle některých nejsou produkty ekologicky udržitelné. Odpůrci si stojí za tím, že by Češi měli dávat přednost kvalitním českým značkám a víc je podporovat. Otázkou je, zda se někdy tyto dva tábory shodnou.

Jaký je rozdíl mezi pražským Primarkem a Primarkem v Drážďanech?

Zástupci obchodního řetězce Primark tvrdí, že veškeré zboží odchází do Prahy a do Drážďan ze stejného skladu. Tím pádem bychom měli na obou pobočkách najít to samé zboží. To ale není tak úplně pravda. Podle našeho průzkumu nabízí totiž Primark v Drážďanech více zboží, a dokonce je i o pár korun levnější.

Například:

  • šaty v německém Primarku v Drážďanech vás vyjdou na 19 eur, což je v přepočtu 485 korun.
  • v pražském Primarku stejné šaty pořídíte za cenu 495 korun, tedy o 10 korun dražší.
  • oboje šaty byly také vyrobeny někde jinde – šaty z Drážďan v Indii, šaty z Prahy v Bangladéši.

Nejde o nijak převratně velkou sumu, ale pokud to má někdo blíže do Drážďan a plánuje nakoupit za větší peníze, mohl by tam ušetřit. Pokud jsou však zákazníci z Prahy, cesta až do Drážďan by se jim nevyplatila, jelikož rozdíl v cenách není zas tak velký.

Jaké akce momentálně pražský Primark nabízí?

Jelikož je jeho otevření stále poměrně čerstvé, na žádné větší slevy zatím nedošlo. Ceny jsou i tak poměrně nízké, lidé nakupují i tak a Primark zatím nestrádá. Nějaké slevy nejspíš spustí, až když nebude obchod navštěvovat tisíce lidí denně a návštěvnost začne lehce upadat.

I tak ovšem Primark nabízí několik výhod:

  • věrnostní program Primark – je vázaný na zákaznickou kartu, na kterou se po každém nákupu nezlevněného zboží nahraje 10% sleva. Tu můžete využít při dalším nákupu.
  • dárková karta Primark – na dárkovou kartu můžete nahrát libovolnou částku a darovat ji někomu blízkému.
  • odběr newsletteru a novinek – na e-mail vám budou chodit nejnovější akce a speciální nabídky, díky čemuž budete v obraze.