Češi z Primarku v Praze šílí. Přitom v Drážďanech je více zboží, a dokonce je i o pár korun levnější

Primark v Praze Anicka S / Shutterstock.com

Několikametrové fronty, hlava na hlavě a touha nakupovat. Tak nějak vypadalo 17. června otevření prvního Primarku v České republice, konkrétně v Praze na Václavském náměstí. Lidé šíleli a nedělalo jim žádný problém stát nespočet hodin ve frontě v úmorném vedru. Naše redaktorka porovnala ceny a nabídku v Primarcích v Praze a Drážďanech.

Přečtěte si také

Nezanedbávejte screeningová vyšetření. Víme, na která máte podle věku nárok zdarma od pojišťovny

Pražský Primark praská ve švech

Od prvního otevření uběhl už téměř měsíc, ale před vchodem se stále tvoří obrovské fronty a lidé si je jsou stále schopni trpělivě vystát. Proč zákazníci po nákupech v Primarku tolik prahnou? Tady se hodí využít přísloví „za málo peněz hodně muziky.“

Primark se pyšní lidovými cenami – za málo peněz si z něj odnesete plnou tašku oblečení, kosmetiky či domácích potřeb. Máte tak vystaráno na hodně dlouhou dobu dopředu. Zároveň nabízí vše od dámského, pánského a dětského oblečení, až po kosmetické pomůcky, lůžkoviny, svíčky nebo třeba i rámečky na fotky. Výběr je skutečně velký. Není ale všechno zlato, co se třpytí. I Primark má své odpůrce, kteří v tom mají jasno.

Co odpůrci Primarku vyčítají?

Každá mince má dvě strany, a i když většina Čechů na nově otevřený Primark pěje chválu, někteří dělají pravý opak. I oni k tomu mají své jasné důvody. Podle některých je totiž zboží z tohoto řetězce velmi nekvalitní a po jednom vyprání se ničí.

Zároveň také podle některých nejsou produkty ekologicky udržitelné. Odpůrci si stojí za tím, že by Češi měli dávat přednost kvalitním českým značkám a víc je podporovat. Otázkou je, zda se někdy tyto dva tábory shodnou.

Jaký je rozdíl mezi pražským Primarkem a Primarkem v Drážďanech?

Zástupci obchodního řetězce Primark tvrdí, že veškeré zboží odchází do Prahy a do Drážďan ze stejného skladu. Tím pádem bychom měli na obou pobočkách najít to samé zboží. To ale není tak úplně pravda. Podle našeho průzkumu nabízí totiž Primark v Drážďanech více zboží, a dokonce je i o pár korun levnější.

Například:

  • šaty v německém Primarku v Drážďanech vás vyjdou na 19 eur, což je v přepočtu 485 korun.
  • v pražském Primarku stejné šaty pořídíte za cenu 495 korun, tedy o 10 korun dražší.
  • oboje šaty byly také vyrobeny někde jinde – šaty z Drážďan v Indii, šaty z Prahy v Bangladéši.

Nejde o nijak převratně velkou sumu, ale pokud to má někdo blíže do Drážďan a plánuje nakoupit za větší peníze, mohl by tam ušetřit. Pokud jsou však zákazníci z Prahy, cesta až do Drážďan by se jim nevyplatila, jelikož rozdíl v cenách není zas tak velký.

Jaké akce momentálně pražský Primark nabízí?

Jelikož je jeho otevření stále poměrně čerstvé, na žádné větší slevy zatím nedošlo. Ceny jsou i tak poměrně nízké, lidé nakupují i tak a Primark zatím nestrádá. Nějaké slevy nejspíš spustí, až když nebude obchod navštěvovat tisíce lidí denně a návštěvnost začne lehce upadat.

I tak ovšem Primark nabízí několik výhod:

  • věrnostní program Primark – je vázaný na zákaznickou kartu, na kterou se po každém nákupu nezlevněného zboží nahraje 10% sleva. Tu můžete využít při dalším nákupu.
  • dárková karta Primark – na dárkovou kartu můžete nahrát libovolnou částku a darovat ji někomu blízkému.
  • odběr newsletteru a novinek – na e-mail vám budou chodit nejnovější akce a speciální nabídky, díky čemuž budete v obraze.