Jak rychle usnout? 5 rad, jak se zbavit nespavosti

Žena spí v posteli Canva

Kvalitní spánek je základem zdraví – to všichni víme. Ale co když patříte mezi ty, kterým se večer nedaří usnout? Jestliže se převalujete, vzdycháte a zoufale toužíte po spánku, který nepřichází, zkuste si přečíst naše tipy pro komfortní a rychlé usínání. Najděte si ten svůj a utečte do říše snů během krátké chvíle – a to ještě dnes!

Přečtěte si také

Legendární americký street food: Buffalo wings musíte ochutnat!

Příčiny nespavosti

Účinky léků, nervozita, úzkosti, stres, práce, rodina – to jsou příčiny nespavosti nebo problémů s usínáním. Přitom právě nekvalitní spánek může být aspektem, který vás vrátí opět k několika z nich – k nervozitě, stresu a úzkosti – a tak je jednoduché dostat se do začarovaného kruhu. Chcete z něj vystoupit? Pojďte se s námi podívat na několik záchranných tipů pro snadné usínání a příjemný spánek po celou noc.

1. Nepijte a nejezte před spaním

Jak příjemné je dát si večer po práci sklenku vína a něco na zub. Ale je to právě alkohol nebo těžká strava, které mohou za problémy s usínáním nebo časté noční probouzení. Proto minimálně hodinu před nástupem do postele vynechte alkoholické a povzbudivé nápoje i jídlo, aby se vám dobře usínalo. V opačném případě bude váš metabolismus dál pracovat a tělo tak bude s největší pravděpodobností ignorovat signály o tom, že je čas jít na kutě.

Žena s šálkem čaje si čte v posteli knihu. Canva

2. Buďte vzhůru

Překvapivé, ale funkční. Nemůžete-li usnout, prostě na chvíli vstaňte a dopřejte si nějakou aktivitu – vyhněte se však telefonu, počítači a televizi. Sáhněte po knize, ukliďte kuchyň nebo se jen projděte po bytě. Proč tato jednoduchá metoda pomáhá? Vaše tělo si postel spojí jen se spánkem namísto bdělého převalování, sledování televize nebo displeje telefonu. Díky tomu bude mít vaše postel větší stimulační sílu pro spánek. Prostě si ji spojíte s usnutím. Vraťte se do ní zhruba po 15 až 20 minutách – a usínání bude mnohem snazší.

3. Vytvořte si vhodné podmínky pro spánek

Aby se vám dobře usínalo, mějte na paměti také podmínky vhodné pro komfortní spánek. V ložnici by měla panovat chladnější teplota, ideálně okolo 18°C. Místnost zařiďte tak, abyste se v ní cítili příjemně a aby na první pohled působila klidnými dojmy. Myslete však také na pohodlný noční oděv – nebo spěte nazí. Čemu se pak nevyhýbejte, je spánek v ponožkách. Ač spousta lidí ponožky do postele nenosí, podle výzkumů jsou nohy v teple urychlovačem usínání. Může za to rozšíření krevních cév až k povrchu kůže, čímž dochází k ochlazení celého těla. Zkusíte to?

Žena spí v posteli s pruhovanou maskou na očích Canva

4. Zbavte se stresu

Je to nepřítel číslo jedna – stres. Tento faktor ovlivňuje zdraví, kvalitu života i spánek. Pokud trpíte nervozitou, stresem či úzkostí, máme pro vás tip. Odpovědí na vaše potíže může být ledová voda. Naplňte si umyvadlo nebo mísu téměř ledovou vodou a ponořte do ní tvář alespoň na dvacet vteřin se zadržením dechu. Tato praxe totiž pomáhá snižovat srdeční frekvenci a uklidní nervový systém. Díky tomu se vám nejenže bude lépe usínat, navíc se vám konečně uleví od všedních starostí.

5. Vytvořte si usínací rituál

Další možností, jak si skutečně užívat cestu do postele, je vytvořit si vlastní večerní rituál. Může k němu patřit oblíbený teplý nápoj, podporující relaxaci, poslech meditační hudby, aromaterapie nebo oblíbená kniha. A které teplé nápoje pomáhají k lepšímu spánku? Můžete sáhnout po bylinkách, jako je levandule, chmel, kozlík nebo jejich směs. Pomáhá však také teplé mléko s medem nebo slavné zlaté mléko z kurkumy. Velmi osvědčená je také večerní relaxace za poslechu hudby či zvuku, které jsou speciálně vytvořeny právě pro usínání. Co takhle zvuk deště?

Připravte si zkrátka prostředí, ve kterém bude usínání slast. Vsaďte na difuzér s levandulovou vůní, tlumené nebo žádné světlo, příjemné a prodyšné ložní prádlo a pak to, co máte rádi. Nenuťte se usínat – usněte rádi!