Nadržování jednomu z vnoučat dětem ubližuje. Příčinou mohou být geny

Babička drží vnučku Canva

Vztah mezi prarodiči a vnoučaty je výjimečný. Někdy až příliš – své o tom ví rodiče, jejichž dítě nepatří mezi nejoblíbenější vnoučata z rodiny. Často se jedná o potomka jen jednoho z vlastních dětí, někdy jsou ale rozdíly patrné i mezi sourozenci, například když prarodiče nadržují nejstaršímu či nejmladšímu z vnoučat.

Přečtěte si také

Polovině Čechů nestačí jedna káva denně, mladí lidé ji na druhou stranu pijí mnohem méně. Opravdu kofein nepotřebují?

Za vším hledejte geny

Chování prarodičů v rodinné situaci je do jisté míry ovlivněno geny. Podle odborníků tu funguje jednoduchá rovnice: více společných genů = více lásky. Vzhledem k tomuto zjištění se může mnohým rodičům ulevit – takto upřednostňovaná vnoučata jsou v podstatě upřednostňována zcela nevědomě, aniž by tím prarodiče chtěli cokoli naznačit. Jednoduše řečeno: nemohou za to.

Je tu ale i další možná příčina. Prarodiče prostě jen sledují podobnost a opět nevědomky dávají najevo sympatie. Ani v tomto případě ovšem není jejich cílem ublížit ostatním vnoučatům nebo jejich rodičům.

Babička si hraje s vnučkou fizkes / Shutterstock.com

Empatie a kouzlo komunikace

Jestliže prarodiče nadržují vnoučeti nevědomky, máte téměř vyhráno. Pokud s nimi promluvíte, rázem se z nevědomého jednání stane vědomé. Právě tady nejspíš nastane tzv. AHA moment, po kterém budou prarodiče dělit svou pozornost mezi ostatní vnoučata lépe.

Zároveň je ale důležité, abyste ke komunikaci k prarodičům i dětem přistupovali s trpělivostí a empatií. Jsou to děti, které mohou rozdíly citlivě vnímat, proto je potřeba dávat jim najevo, jak důležité jsou pro všechny ostatní členy rodiny.

Co ještě dokáže komunikace? Pokud jste připraveni otevřít se a opravdu s rodiči vše řešit, pravděpodobně uděláte dobrý krok také pro vztahy mezi vámi.

Když promluva nepomůže

Co když ale naznačení potíží nepomůže a babička či dědeček dál upřednostňují jedno z dětí? Pak nezbývá než se zamyslet nad způsobem trávení jejich společného času. Nastavte pravidla a mírně upravte dobu, kterou tráví vnoučátka s prarodiči.

Výjimečné chvíle budou výjimečné tehdy, když se vzácné společné okamžiky změní v čas plný potěšení. Zkuste tedy plánovat takové aktivity, aby si prarodiče a vnoučata svůj společný čas užili naplno. Jedině tak v nich nakonec ukotvíte pocit, že jejich vnoučata jsou úžasná. Všechna svým vlastním a jedinečným způsobem.

Probuzené emoce v nich následně ukotví uvědomění, které jste jim předali v promluvě, a nakonec se vztahy pravděpodobně změní k lepšímu.