Slepice není popelnice! Proto pozor na to, co jí dáváte do korýtka. Po avokádu hrozí i smrt

Přilepšujete slepicím zbytky z kuchyně? Buďte s tím opatrní. Canva

Slepice jsou vděční strávníci! Sezobou skoro všechno, co jim do korýtka na dvorku dáte. Jenomže ne všechny potraviny, co v kuchyni vyprodukujete, mohou jíst. Víte, jaké potraviny byste slepicím rozhodně nikdy dávat neměli a proč?

Přečtěte si také

Veterináři nařídili stažení šunky s nebezpečnou bakterií. Prodávalo ji Tesco a Globus

Nedávejte slepicím potraviny, které byste sami nejedli

Pokud máte doma slepice, tak nám jistě dáte za pravdu, že jídlo vyhazujete minimálně, protože většinu zbytků slepice rády spořádají.

Jenomže slepice nejsou popelnice a rozhodně jim nemůžete dávat cokoli, co v domácnosti zbyde. Zatímco některé potraviny by vás možná ani nenapadlo jim dát, jiné, zakázané, vás možná překvapí.

1. Pozor na plíseň

Jistě byste sami nejedli plesnivé, shnilé a jinak zkažené potraviny, nedávejte je proto ani slepicím. Na jejich zdraví budou působit stejně negativně, jako by tomu bylo v případě toho vašeho.

2. Se syrovou stravou opatrně

Syrová rýže může poškodit slepicím střeva, takže jim ji nikdy nesypte. Ale co rýže vařená? To už je jiná! Tu slepice milují a rozhodně jim ji dát můžete, budou nadšené.

Do slepičího krmítka nepatří ani syrové fazole. Ty totiž obsahují látky zvané lektiny, které způsobují shlukování červených krvinek, a nejen pro zvířata, ale také pro lidi jsou jedovaté. Vařením a klíčením se nicméně obsah lektinů výrazně snižuje a pro slepice jsou potom fazole bezpečné.

U syrového kuřecího masa vyvstává také etická otázka, jestli ze slepic dělat kanibaly. Ony ovšem takto nepřemýšlí a syrové kuřecí maso sezobnou jako nic – ale i přesto jim ho nedávejte. Stejně tak jako u lidí, i u zvířat může způsobit salmonelu. Uvařené kuřecí do jídelníčku naopak klidně zařaďte.

Podobně je to i s vajíčky. Nikdy slepicím nedávejte jíst syrová vejce a skořápky. Pokud by vejce ochutnaly, můžete se s domácími vajíčky rozloučit, protože je začnou jíst. Vaječnou omeletu jim nicméně klidně naservírujte a skořápky sušte, než je necháte sezobat.

Spokojená slepice se vám odmění zdravými vajíčky. Canva

Nedávejte slepicím některé části ovoce a zeleniny

1. Brambory

Slepice milují brambory! Ale ani přesto byste jim nikdy neměli dávat syrové slupky z brambor. Zejména pokud jsou zelené, obsahují vysoké množství solaninu, který je jedovatý. Pokud však máte spoustu slupek, klidně je slepicím můžete uvařit a vychladlé naservírovat. Budou kvokat blahem!

2. Rajčata a lilek

Stejně tak kvůli obsahu solaninu slepicím nedávejte stonky, listy a syrové plody rajčat a lilku, ve větším množství jsou pro ně totiž jedovaté.

3. Avokádo

Podobně jako nesmíte dát avokádo čtyřnohým domácím mazlíčkům, nesmíte ho dát ani slepicím. A to platí samozřejmě jak pro dužinu, tak pro slupky. Avokádo totiž obsahuje chemickou látku zvanou persin. Zatímco pro člověka je neškodný, pro většinu domácích zvířat je silně jedovatý. Pokud například malý pták sní jen 5 % jednoho avokáda, zemře do 48 hodin.

4. Cibule

Ani cibule není potravinou, kterou by měly slepice jíst, protože obsahuje chemickou látku zvanou thiosíran, která u slepic ničí červené krvinky a může jim tak způsobit anémii.

Na druhou stranu ale cibule obsahuje vitamíny a minerály, které snižují zánětlivost a prospívají zdraví střev a kostí. Pokud se vám tedy stane, že slepicím dáte opravdu malé množství, můžete být klidní. Stejně ji ale nemají rády, protože chuť i aroma jsou na ně hodně silné, takže se na ni zrovna nepohrnou.

Další zdánlivě neškodné potraviny, které by slepice jíst neměly

Amarant je skvělou a zdravou obilovinou, ale v syrovém stavu obsahuje antinutriční látky, které narušují růst a vývoj slepic. Pokud ho uvaříte, množství těchto látek se výrazně sníží a slepice ho jíst mohou.

Ledový salát se zdá být na první pohled pro slepice ideální potravinou. Nejlepší volbou ovšem není. Je pro něj totiž typický vysoký podíl vody a u slepic může způsobit průjem.

Ani rebarbora nevypadá nijak záludně, ale opak je pravdou. Obsahuje totiž antrachinony, které u slepic mohou vyvolat projímavý účinek. Navíc rostlina poškozená silným chladem může mít vysokou koncentraci kyseliny šťavelové, která je pro slepice jedovatá.