Ronaldo má pravdu, voda je důležitá! Špatný pitný režim může za únavu, ale nárazové pití nepomůže

Dodržování pitného režimu je důležité pro zdraví. Canva

Trpíte únavou, výkyvy nálad, suchou pokožkou, hlubšími vráskami a třeba také přibíráním na váze? To všechno mohou být příznaky špatného pitného režimu a dehydratace organismu. Víte, při kterých signálech těla je třeba zpozornět?

Přečtěte si také

Klimaticky neutrální nebo eco friendly: Pojmy, které matou české spotřebitele

Cristiano Ronaldo: „Pijte vodu!“

V posledních dnech světem proletělo video z tiskové konference, na které Cristiano Ronaldo odstranil ze stolu lahve Coca-coly a do mikrofonu všem přítomným novinářům, a tím pádem i široké veřejnosti, poradil, aby všichni raději pili vodu. Hlavní sponzor Euro 2020 asi radost neměl.

My, a jistě také řada odborníků, musíme dát slavnému fotbalistovi, který je propagátorem zdravého životního stylu, za pravdu. Lidské tělo tvoří z více než 70 % voda a bez dostatečného pitného režimu nemůže dobře fungovat a hrozí mu zdravotní komplikace.

Kolik tekutin bychom měli vypít?

Obecně platí, že dospělý člověk by měl za den přijmout dva až dva a půl litru tekutin, přičemž se dohromady počítá jídlo i pití. Jenže každý z nás je jiný a potřebné množství se snižuje a zvyšuje i vlivem okolních faktorů. Například je logické, že větší potřebu přísunu tekutin bude náš organismus mít při vyšších teplotách a zátěži.

Pozor na to, co pijete

Ještě jednou se vraťme k radě Cristiana Ronalda, ať raději než slazený nápoj pijeme vodu. A znovu musíme říct: má pravdu! Potvrzuje to i Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky: „Do příjmu tekutin nemůžeme počítat kávu, jakýkoli alkohol včetně piva, silný černý čaj nebo slazené limonády. Ty pro vyloučení nadbytečného cukru z těla váží na molekuly glukózy právě vodu a dehydrataci prohlubují. Stejně tak organismus spotřebovává větší množství vody pro metabolismus alkoholu v těle. Tedy cyklovýlet od hospody k hospodě, kde si dáme vždy po ‚jednom‘, nelze považovat za ideální doplnění tekutin.“

Jako optimální vidí odbornice čistou, třeba i kohoutkovou, vodu bez bublinek. Pokud vám nechutná, přidejte do ní kolečka citronu, grepu, limetky a pomeranče i listy máty. Tak bude voda nejen zajímavější pro vaše chuťové buňky, ale také zdravější o vitamíny z citrusů.

Citrusy dodají vodě chuť a svěžest. Canva

Tělo vás varuje

Když tělu chybí tekutiny, volá po nich pocitem žízně. To už je ovšem varovný signál, že je něco špatně, a tak bychom sem situaci neměli nechat zajít. Lepší je myslet na správný pitný režim a dodržovat ho. Takže pokud máte často žízeň, kterou zaženete jednorázovým napitím, neděláte správně.

„Dbejte především na pravidelné pití v průběhu dne, pak je tělo schopno vodu lépe a efektivně využít. Výsledkem naráz vypitého litru vody, když si člověk večer vzpomene, bude spíš vyšší potřeba močit než blahodárný účinek na organismus. Proto není důležité jen kolik, ale také jakým způsobem tekutiny po celý den konzumujeme,“ radí fyzioterapeutka.

U seniorů navíc někdy dochází k vymizení pocitu žízně, takže na pití tím spíše zapomínají. Žádnou výjimkou potom nejsou příznaky dehydratace, jako jsou závratě a motání hlavy, které mohou vést k nebezpečnému pádu a zranění.

Co vám hrozí, když nebudete pít?

Při dlouhodobém zanedbávání pitného režimu dochází například ke ztrátě energie, zácpě, výkyvům nálad, popraskání vysušených rtů, a dokonce k zápachu z úst.