Potraviny, které pečují o mozek. Co jíst, jaká je prevence a co mozku škodí?

Losos, brokolice, borůvky, kapusta a další ovoce prospěšné pro práci Elena Eryomenko / Shutterstock.com

Mozek je řídicí centrum člověka, které stárnutím a dalšími vlivy může postupně ztrácet na své vitalitě. Podpořte ho proto vhodně zvolenými potravinami.

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Co může vést k oslabení výkonu mozku?

Pokud máte pocit, že se soustředíte hůře než obvykle, jste bezdůvodně více unavení nebo častěji zapomínáte, to vše může být znamení, že váš mozek není v ideální kondici.

Mozek ke své činnosti potřebuje výkon – jakmile ho nemá, strádá. V dnešní uspěchané době se ho lidé sice snaží ošálit kávou a cukrem, ale to rozhodně není správné řešení. Pro svou správnou činnost potřebuje vyvážené a na vitamíny bohaté potraviny.

doplňte si vitamíny

Prevence

Lidský mozek se skládá z několika miliard mozkových buněk a neuronů a neustále pracuje. Vzhledem k délce našeho života se jeho činnost postupně otupuje a je potřeba ji podpořit. S tím je vhodně začít už od 30. roku našeho života. Největším přínosem je pak zdravý životní styl, doplňky stravy a zejména výživově bohaté potraviny.

Žena drží obrázek mozku a před sebou má zdravé jídlo RossHelen / Shutterstock.com

Jaké potraviny jsou dobré pro mozek?

Hlavním pohonem mozku je cukr. Nemyslíme ale ten ve sladkostech a energetických nápojích, ale cukr, který najdeme v přírodních potravinách.

Tučné mořské ryby

  • Pro správnou funkci mozku jsou důležité omega-3 mastné kyseliny. Velké množství jich obsahují tučné ryby, jako jsou tuňák, losos a makrela. Aby přinesly kýžený účinek, doporučuje se jejich konzumace 2 až 3× týdně.

Celozrnné výrobky

  • Udržují správnou hladinu cukru v krvi, díky které mozek funguje, jak má. Celozrnné pečivo navíc obsahuje potřebnou vlákninu.

Vejce

  • Dodávají ve velkém množství vitamín B, který pomáhá udržet kvalitu paměti.

Mléčné výrobky

  • Podle některých vědců mají dlouhodobý vliv na logické myšlení a paměť. A to díky vitamínům D, vápníku a hořčíku.

Zelenina

  • Látky obsažené v zelenině mají pozitivní účinek na nervovou soustavu. Obsažené jsou zejména v zelené zelenině, jako je špenát, kapusta a různé druhy salátů.

Čokoláda

  • Flavonoidy, které obsahuje, podporují činnost mozku. Čokoládu však musíte pečlivě vybírat, aby byla kvalitní.
Jídlo podporující činnost mozku Tatiana Bralnina / Shutterstock.com

Bobulovité ovoce

  • Obsahuje řadu minerálních látek, vlákniny, antioxidantů a vitamínů. Působí jako prevence proti Alzheimerově chorobě. Dopřávejte si proto alespoň dvakrát týdně borůvky, maliny, ostružiny a další bobulovité ovoce.

Tuky

  • Potraviny bohaté na správné tuky tělu rozhodně prospívají. Jezte proto vlašské ořechy, semínka a avokádo.

Kurkuma

  • silné antioxidační a protizánětlivé účinky, což vede k zlepšení mozkové činnosti. Prospívá paměti a zmírňuje deprese.

Kofein

  • Pomáhá koncentraci při náročných činnostech, zejména v práci. Jeho nadbytek však tělu škodí. Proto sáhněte spíše po potravinách, které obsahují přírodní kofein. To jsou například matcha výrobky, černé čaje nebo nápoje z maté (což jsou lístky cesmíny paraguayské). Tyto potraviny podpoří koncentraci a bdělost.
Kurkumový čaj se zázvorem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Kurkumový čaj se zázvorem

Zahřejte se a posilte imunitu s kurkumovým čajem a zázvorem. Kurkuma obsahuje velké množství vitamínu C, podporuje trávení a pomáhá na pálení žáhy. Největšího účinku dosáhnete, pokud si z kurkumy připravíte čaj a budete ho popíjet každý den. Připravte si ho podle našeho receptu!

Kurkumový čaj se zázvorem

Vitamíny na podporu mozku

Vitamíny

Mezi vitamíny podporující činnost mozku patří zejména ty ze skupiny B – B1, B2, B6 a B12. Důležitý je také vitamín C, který posiluje imunitu a působí proti vyčerpání, dále vitamín E a A, protože mají pozitivní vliv na funkci mozku a chrání buněčné membrány.

Minerály

Tělu jsou samozřejmě prospěšné i minerální látky jako železo, vápník, hořčík, selen, zinek a mangan. Právě pro jejich příjem je podstatná správná a zdravá strava.

Smějící se žena se sklenicí vody puhhha / Shutterstock.com

Nepodceňujte pitný režim

Voda je pro správnou činnost mozku velice důležitá, vždyť je z velké části tvořen právě jí. Nedovolte, aby došlo k dehydrataci, která způsobuje psychickou nevyrovnanost a špatnou funkci mozku. Do pitného režimu se počítá strava, voda a neslazené nápoje, naopak do něj nepatří káva, alkohol ani energetické nápoje.

Jak trénovat mozek?

Podpořit mozek mohou křížovky a sudoku, které ho nutí k zamyšlení v jiných než běžně prováděných činnostech. Výrazně pomáhá také učení cizích jazyků, které mozek výrazně zatěžuje, protože je potřeba si zapamatovat nová slovíčka, naučit se správnou výslovnost a překládat. Vhodné jsou i společenské hry, například pexeso.

Regenerace mozku

Kromě aktivity myslete také na to, že si mozek musí odpočinout a zregenerovat se během spánku. V jeho průběhu si rekapitulujeme všechny naučené činnosti a situace z našich životů, a to hlavně když se nám zdají sny. Zatímco spíme, tělo nabírá sílu také díky uvolnění melatoninu, kterému se přezdívá hormon spánku.

  • Tip: Kognitivní neboli poznávací funkce dokonale procvičí tvořivé činnosti, jako jsou kresba, pletení, keramika a další.
Ustelte si na měkkém

Co mozku škodí?

Kouření

Nikotin doslova devastuje šedou mozkovou kůru, která brání správné činnosti mozku.

Alkohol

Jak působí alkohol na mozek? Způsobuje odumírání nervových buněk. Pokud tedy patří sklenička alkoholu k vašemu sledování televize každý večer, zkuste pití výrazně omezit.

Cukr a energetické nápoje

Průmyslově zpracované potraviny obsahují obrovské množství cukru, který mimo jiné zhoršuje paměť. Cukr sice umí člověku dodat energii, ale pouze na krátkou dobu, po které naběhnou v těle pocity úzkosti.