Upečte si rychlou pizzu bez droždí a vyzkoušejte 18 osvědčených i netradičních gurmánských náplní!

Pizza s rukolou a černými olivami na dřevěném prkénku Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Chcete si pochutnat na domácí pizze, ale chybí vám droždí, nebo nemáte čas čekat, až těsto vykyne? Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na nekynutou pizzu bez droždí! Těsto je hotové během chvilky a ihned může do trouby. Navíc pro vás máme 3 tipy na přípravu základní omáčky i 18 způsobů, jak domácí pizzu ozdobit – tradičními, oblíbenými náplněmi i netradičními kombinacemi, které jednoduše musíte vyzkoušet.

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Recept: rychlá domácí pizza bez droždí

Na větší pizzu budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 6 velkých lžic olivového oleje (může být i slunečnicový)
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 150 ml vody (podle struktury těsta můžete dalších 50 ml přidat)
  • špetku soli

Postup:

Nejprve smíchejte zvlášť sypké suroviny, zvlášť tekuté a oboje poté postupně zapracujte dohromady.

Vzniklé těsto vyválejte na pomoučněné lince. Mouky je potřeba dávat poměrně dost, aby se těsto nelepilo, případně přidejte více mouky přímo do těsta. Nekynuté těsto na pizzu by mělo být krásně tenké, abyste si neupekli slanou buchtu, která by s tímto typem těsta nechutnala dobře.

Na plechu s pečicím papírem těsto ještě rozprostřete a rozmačkejte do stran rukama. Aby se vám s ním lépe pracovalo, ruce si můžete namočit do studené vody nebo trochy oleje.

Na těsto naneste základ a náplň podle chuti. Pečte v předem vyhřáté troubě na 220 °C asi 15–20 minut (podle tloušťky těsta a náplně), dokud nebudou okraje krásně zlatavé a těsto propečené.

Pizza s bazalkou a rajčaty Azra H / Stutterstock.com

Čím pizzu ozdobit a naplnit?

Důvodem, proč je pizza tak oblíbeným jídlem, je nespočet možností, jak ji ozdobit a ochutit. Inspirujte se například našimi tipy na osvědčené náplně i netradiční kombinace, které dají vaší pizze zcela nový, gurmánský rozměr.

Máme pro vás také 3 recepty na základní pizzovou omáčku – protože kečup na dobrou pizzu nepatří. U většiny náplní platí, že chutnají skvěle jak s rajčatovým, tak smetanovým základem a je zcela na vás, jaké kombinace zvolíte a ochutnáte.

Základy na pizzu

  • Loupaná rajčata v plechovce (nebo spařená čerstvá), restovaná cibulka, bazalka, oregano, stroužek utřeného česneku, pepř a sůl.
  • Smetana ke šlehání (33%), sýr ricotta, sůl, pepř (+ podle náplně lze přidat i česnek) a kapka olivového oleje.
  • Zakysaná smetana, třený česnek, sůl a pepř.

Klasické, oblíbené náplně

  • Mozzarella, prosciutto, čerstvá rukola (+ sušená rajčata, olivy atd.)
  • Slanina, tvarůžky, červená cibule
  • Kuřecí prsa, špenát, mozzarella, kukuřice
  • Olivy, žampiony, šunka, sýr
  • Salám, sýr, kozí rohy, cibule, rozklepnuté vajíčko
  • Tuňák, olivy, šunka, sýr (+ kukuřice)
  • Brynza, prosciutto, rukola
  • Ananas, šunka, sýr
  • Cherry rajčata, žampiony, špenát, kukuřice

Netradiční náplně

  • Hermelín, brusinky, šunka nebo prosciutto
  • Boloňská omáčka s mletým hovězím masem, červená cibule, nasekaná petrželka jako ozdoba
  • Vepřová panenka, anglická slanina, sušené švestky
  • Čtyři druhy sýra (např. niva, hermelín, mozzarella, uzený sýr), vlašské ořechy (+ sušené brusinky)
  • Cuketa nebo lilek, čerstvý sýr, citronová kůra, tymián nebo čerstvá bazalka na posypání
  • Plátky kyselých okurek, kousky slaniny, mozzarella, parmazán, čerstvý kopr
  • Losos, avokádo, mozzarella, pár kapek citronové šťávy na pokapání
  • Kousky pečené dýně, salám chorizo, chilli paprička, rukola nebo salátový mix
  • Pečená červená řepa, kozí sýr, vlašské nebo piniové ořechy, rukola

Závěrečné tipy pro ještě lepší pizzu

Na konec pro vás máme ještě jednu malou radu: pokud vsadíte na kvalitní suroviny, jejichž chuť si budete chtít opravdu vychutnat, pak určitě platí pravidlo, že méně je někdy více a není například nutné pizzu zasypávat hromadou sýru.

Zajímavou chuť dodají i čerstvé bylinky nebo salátové mixy (rukola, špenát, polníček, řeřicha apod.), kterými pizzu na závěr posypete a chuť zvolených ingrediencí vždy pozvedne pár kapek citronové šťávy. Zkrátka, nebojte se experimentovat a objevovat nové zajímavé kombinace!