Kávová dieta je snem všech milovníků kávy! Ale...

Kávová dieta je sen všech kafomilů! Canva

Plavková sezóna začíná za tři, dva, jedna… vlastně už tady je. Pokud jste do plavek letos nestihli zhubnout, svět se nezboří, protože v tom nejste sami. Ale i přesto pro vás máme tip na zajímavou dietu. Pokud milujete kávu, budete skákat tři metry vysoko! Kávová dieta se totiž zdá být tou nejlepší dietou, kterou kdy kdo pro kávomily vymyslel!

Přečtěte si také

Prémiová paliva: Jsou skutečně tak dobrá, že zvýší výkon motoru a sníží spotřebu?

Zdraví, dlouhověkost a hubnutí díky antioxidantům z kávy

Zní to příliš dobře na to, aby to byla pravda? Možná, ale kávová dieta skutečně existuje a zpopularizoval ji doktor Bob Arnot v knižním bestselleru The Coffee Lover’s Diet, ve které předkládá důkazy o tom, že pitím kávy se dá skutečně zhubnout.

Autor se nechal inspirovat Řeky žijícími na ostrově Ikaria, jehož obyvatelé pijí hodně kávy, těší se pevnému zdraví a dožívají se vysokého věku. Podle něj Ikarijci za svou dlouhověkost vděčí antioxidantům obsaženým v kávě.

Autor proto doporučuje pít několik šálků denně, díky nimž se vám podaří nastartovat metabolismus, pálit více tuku, snížit absorpci kalorií a utlumit chuť na jídlo.

Zelená káva v jutovém pytli Viktoria Gavrilina / Shutterstock.com

Jak držet kávovou dietu?

Princip kávové diety spočívá právě v pití kávy, ovšem nejen tak ledajaké. Káva musí být lehce pražená, protože tak bude obsahovat hodně cenných polyfenolů – tedy těch nejvýznamnějších antioxidantů.

Káva musí být také čerstvě umletá a zalitá horkou filtrovanou vodou. Minimální množství vypité kávy za den jsou 3 šálky, což je cca 720 mililitrů. Ale může to prý být víc, zjednodušeně řečeno: tolik, kolik chcete.

Pokud vás teď jímá hrůza z toho, že v noci z tolika kofeinu neusnete, uklidníme vás. Můžete pít i kávu bez kofeinu – účinek bude podobný, důležité však je vypít daných 720 mililitrů. A samozřejmě do takové kávy nebude patřit cukr ani smetana.

Káva není samospasná

Abyste zhubli, musíte upravit i svou stravu. Měli byste proto jíst nízkokalorické pokrmy bohaté na vlákninu. Vhodné je také jedno pevné jídlo denně nahradit zeleným smoothie. Ze svého jídelníčku byste naopak měli vyškrtnout vysoce průmyslově zpracovaná jídla, jako je například mražená pizza apod.

Dohromady byste měli sníst jen okolo 1 500 kcal denně. Dá se tedy očekávat, že s tak málem kalorií dokážete zhubnout i bez kávy, nicméně se může stát vhodnou, a navíc chutnou berličkou.

Hubnutí díky kávě? Podle Boba Arnota to jde. Canva

Pozor na zdravotní komplikace

Kávová dieta však není vhodná pro všechny a hlavní příčinou obav může být pro některé právě kofein. I když se kávová dieta dá držet s kávou bez kofeinu, s kofeinem je to přeci jen lepší. Napomáhá totiž zvyšovat klidový metabolismus a stimuluje k pohybové aktivitě, tudíž je redukce hmotnosti díky němu o něco efektivnější než bez něj.

Za předpokladu, že tedy budete pít kávu s kofeinem ve větším množství, může se stát, že budete mít problémy s vysokým krevním tlakem. Ze studií totiž vyplývá, že lidé, kteří pijí tři a více šálků kávy denně, mají vyšší krevní tlak než ti, co tolik kávy za den nevypijí.

Kromě toho káva odvodňuje, takže musíte myslet na to, že během dne bude potřeba pít více tekutin. A nejen je! Během dne totiž budete více chodit na malou a z těla tak budou společně s tekutinami odcházet také elektrolyty – a to včetně draslíku, kterého mají mnozí lidé nedostatek.

V neposlední řadě: nadměrný příjem kofeinu může způsobit srdeční infarkt, bolesti hlavy, nespavost, a dokonce depresivní stavy.

Abyste zhubli, nemusíte pít kávu vůbec

Jestli se pro kávovou dietu rozhodnete, mějte na paměti rizika, která se mohou v důsledku držení tohoto typu stravování vyskytnout.

Hlavní roli v této dietě, stejně tak jako v každé jiné, hraje výše přijatých kalorií. Oněch zmiňovaných 1 500 kcal je málo a bazální metabolismus mnohých lidí je vyšší. Dlouhodobě udržitelná tato dieta také není a drží se maximálně sedm týdnů, přičemž potom pravděpodobně přijde nenáviděný jojo efekt.

Pokud tedy chcete zhubnout, zaměřte se na zdravější jídelníček, zařaďte pohybovou aktivitu, která vás bude bavit, dejte si klidně kávu a občas zmrzlinu. Hlavně se mějte rádi a nedržte nesmyslné diety, které vám nakonec mohou ublížit.