Palačinky bez mouky nebo bez vajec? Jde to, jen musíte vědět, čím suroviny nahradit

Sladké palačinky s jahodami pilipphoto / Shutterstock.com

Palačinky jsou oblíbenou rychlovkou, která se dá jíst ve sladkých i slaných variacích. Co když vám ale doma chybí vajíčka nebo mouka? Nic se neděje, palačinky si hravě připravíte i bez nich! Máme pro vás několik receptů na palačinky bez bílé mouky i na palačinky bez vajíček, a navíc poradíme, jakými surovinami vajíčka v receptech snadno nahradíte.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Obchody stahují z prodeje rýži známého výrobce i holandské kakao

Vyhovuje vám klasické těsto na palačinky?

Ačkoliv se palačinky připravují jen z pár základních a běžně dostupných surovin, jakými jsou vajíčka, mouka a mléko, pro mnohé nemusí být toto složení z nejrůznějších důvodů vhodné. Palačinky bez vajec například ocení všichni vegani a lidé, kteří je ze zdravotních důvodů nemohou jíst.

Palačinky bez bílé mouky zase ti, kdo trpí například celiakií, vyhýbají se lepku, hubnou, chtějí jíst zdravěji a vyhledávají lehčí varianty obílených jídel. Někdy je ovšem důvod ještě prostší: jako naschvál nám některá z klíčových ingrediencí doma chybí. V níže uvedených receptech se proto můžete inspirovat nejrůznějšími způsoby, jak mouku i vajíčka v palačinkách nahrazovat.

Talíř vegetariánských palačinek s čerstvými jahodami a šlehačkou na bílém talíří MagdaZarebska / Shutterstock.com

Jaká jsou základní pravidla přípravy?

Postup je vždy stejný: uvedené ingredience v receptech dobře promíchejte, případně rozmixujte, aby bylo těsto hladké. Dobré také je nechat hotovou směs pár desítek minut odležet. Práce s alternativními surovinami může být obtížnější a u odpočinutého těsta nehrozí tolik jejich potrhání. S tím souvisí také výběr pánve – ta by měla být vždy teflonová nebo jiná s nepřilnavým povrchem. Aby se palačinky nepotrhaly, doporučujeme používat olej ve spreji nebo máslo (případně kokosový olej nebo ghí), kterým vytřete celé dno pánve, abyste zajistili rovnoměrné propékání.

Palačinky
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Palačinky

Na světě asi neexistuje nikdo, kdo by nemiloval palačinky. Dají jíst nasladko i naslano a jsou skvělou volbou na víkendové snídaně nebo rychlé večeře. Připravte si základní těsto podle našeho videoreceptu – jeho přípravu zvládnou i malé děti a na palačinkách si pochutná celá rodina.

Palačinky
Slané palačinky
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Slané palačinky

Slané palačinky se zakysanou smetanou, brynzou a slaninou si zajisté zamilujete. Jsou velmi jednoduché na přípravu a pochutná si na nich celá rodina.

Slané palačinky

Jak vyrobit palačinky bez mouky?

Klasická bílá mouka se dá v palačinkách nahradit pudinkem v prášku, těsto dobře zahustí i obyčejný tvaroh nebo mascarpone. Pokud vám jde o mouku jako takovou, ideální bezlepkovou variantou je například mouka pohanková.

3 recepty na palačinky bez mouky

Níže uvedené množství surovin je pro cca 2 porce (4 palačinky), vždy však záleží na jejich velikosti a tloušťce, proto hodnoty berte pouze orientačně. Těsto by mělo být spíše řidší, proto v případě potřeby suroviny přidávejte, nebo ubírejte.

  1. Palačinky z mascarpone: 2 vejce, 80 g mascarpone, 20 g smetany ke šlehání 33%, špetka soli.
  2. Palačinky z pudinku: 1 vejce, 1–2 lžíce měkkého tvarohu, 2 lžíce pudinku v prášku (vanilkový nebo jakýkoliv jiný podle chuti), 65 ml mléka.
  3. Palačinky s pohankovou moukou: 250 ml mléka (rostlinného nebo kravského), 1 vejce, 100 g pohankové hladké mouky, špetka soli.

Jak připravit palačinky bez vajec?

Vajíčka plní v těstu funkci pojiva a zajišťují, že se palačinky nebudou při smažení trhat. Dají se ovšem připravit i bez nich. Buď je můžete v receptu úplně vynechat, nebo nahradit jinými surovinami:

  • Banánem (1 vejce odpovídá 1/2 banánu) – dohladka rozmixovaný banán dodá těstu vláčnost a pojivost.
  • Jablečným pyré (1 vejce odpovídá cca 80 ml pyré, tj. 1/3 hrnku) – má stejný efekt jako banánové pyré, těsto spojí a dodá vláčnost.
  • Lněným nebo chia semínkem (1 vejce odpovídá 1 lžíci rozemletých semínek smíchaných s 1 lžící vody) – po nabobtnání ve vodě (cca 30 minut) nabydou semínka rosolovité konzistence, která dokáže nahradit vajíčko, pouze je nutné počítat s tím, že palačinky nebudou mít zcela hladkou strukturu.

3 recepty na palačinky bez vajec

Kromě následujících třech receptů můžete vsadit také na klasické těsto, ve kterém vajíčka nahradíte surovinami uvedenými výše.

  1. Jogurtové palačinky: 1/2 kelímku tučnějšího bílého jogurtu (75 g), 150 ml mléka, 125 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva.
  2. Sladké palačinky bez vajec: 200 ml mléka, 95 g hladké mouky, špetka soli, balíček vanilkového cukru.
  3. Banánové palačinky: 250 ml mléka (rostlinného či kravského), 1–2 rozmixované banány (množství dle velikosti), 100 g hladké mouky (pšeničné nebo špaldové), špetka soli.

Zdroj: Kupi