Trpí vaše pokojovky kvůli škůdcům? Poradíme vám, jak se jich přírodní cestou zbavíte

Zbavte se škůdců na pokojovkách přírodní cestou. Poradíme, jak na ně. Canva

Ani sebelepší péče nezabrání škůdcům, aby si pochutnali na vašich milovaných rostlinách. Požírají listy, kořeny i stonek a nebojí se ani sukulentů. Podíváme se na nejčastější škůdce a poradíme vám, jak se jich zbavíte přírodní cestou.

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

1. Svilušky

Svilušky jsou malí broučci červené, hnědé nebo černé barvy. Napadají sukulenty i další pokojové rostliny, které potom postupně hynou, až jim není pomoci. Svilušky milují sucho a teplo, proto se objevují zejména po zimě, kdy květiny tolik nezaléváme.

Jak na ně?

Rostliny často sprchujte a připravte si nálev z cibule. Cibuli oloupejte a nakrájenou na drobné kousky i se slupkou zalijte vařící vodou a nechte vychladnout. Rostliny nálevem pravidelně postřikujte v průměru každé 2 až 3 dny.

2. Mšice

Listové mšice mají hned několik podob. Mohou být okřídlené i neokřídlené a mají červenou nebo zelenou barvu. Ve všech případech však napadají rostlinu, ze které vysávají živiny. Na oslabené pokojovce se pak tvoří lepkavé flíčky a plíseň. Napadené listy často černají.

Jak na ně?

Mšicí se zbavíte překvapivě snadno. Jednoduše své rostliny častěji sprchujte. Mšic se brzy zbavíte.

Sprchování pomáhá proti mšicím. Canva

3. Vlnatky a červci

Milují paždí listů, kde vytvářejí drobné bílé pavučinky. Velmi snadno se množí a přenášejí se i na další vaše rostliny. Proto každý napadený kus izolujte od ostatních.

Jak na ně?

Jednoduše pavučinky potřete olejem a nechte působit. Olej škůdce zadusí. Následně rostliny osprchujte.

4. Třásněnky

Třásněnky jsou malé mušky, které milují teplé a suché prostředí. Sají listy rostlin a vtlačují do nich vzduch. Poznáte je podle stříbřitých teček na listech. Rostliny sání oslabuje, přestávají růst a opadávají jim listy.

Jak na ně?

Likvidace třásněnek vyžaduje vytrvalost. Připravte si mýdlový roztok a každé 2 týdny listy rostliny omývejte. Mýdlo třásněnky zadusí.

5. Smutnice

Smutnici pouhým okem nepoznáte. Hlavním poznávacím znamením je zažloutlá chřadnoucí rostlina. V některých případech už však může být pozdě, proto jednejte rychle.

Zjistěte, zda jde o smutnici

Rozkrojte bramboru a položte ji na 2 dny do květináče. Škrob z ní larvám chutná, a pokud tam jsou, rozhodně je takto objevíte.

Jak na ně?

Smutnice se zbavíte jedině tak, že rostlinu přesadíte. Nový květináč pečlivě vymyjte mýdlovou vodou, aby byl čistý, a nasypte zcela nový substrát. Původní hlínu opatrně odstraňte, abyste nepoškodili kořínky.