12 triků do kuchyně: Ušetří vám peníze i čas a usnadní práci

Usmívající se žena krájí zeleninu v kuchyni New Africa / Shutterstock.com

Inspirujte se dvanácti triky, které vám pomohou při vaření a pečení ušetřit čas a mnohdy i peníze, nebo v kuchyni na poslední chvíli zachrání některé nepříjemné situace. Podívejte se, jak konečně vyzrát nad kousky skořápek v rozklepnutých vajíčkách, jak během pár minut vychladit lahev vína, urychlit kynutí těsta nebo dozrávání avokáda, jak dostat z citrusů více šťávy a oloupat ovoce pomocí lžičky.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte 4 netradiční recepty s mochyní: Zeleninový salát, salsu, steakovou omáčku či čatní

1. Rychlé změknutí másla

Zapomněli jste před pečením vyndat máslo, aby změklo? Pak ho nakrájejte na co nejmenší kostičky, které povolí mnohem rychleji.

Pokud zrovna vaříte nebo pečete, umístěte misku s máslem do blízkosti sporáku, kde je trochu tepleji. Máslo z lednice (nebo mrazáku) můžete také nastrouhat. Hoblinky se budou do těsta zapracovávat poměrně jednoduše i studené.

2. Vychlazení alkoholu pomocí ledu a soli

Přišli vám na návštěvu nečekaní hosté nebo jste zapomněli dát před oslavou chladit lahve s vínem nebo sektem? Dejte je do vysoké nádoby (případně kyblíku), zalijte studenou vodou, přisypte co nejvíce ledu a nakonec několik lžic soli. Občas promíchejte. Lahve budou vychlazené do 20 minut.

3. Strouhání sýru beze ztrát

Tento trik vám zachrání značnou část sýru, která vždy při strouhání ulpí na struhadle (především jedná-li se o měkčí druh), a navíc vám usnadní jeho následné umývání. Úplně přitom postačí, když před strouháním přestříkáte struhadlo olejem ve spreji.

Žena rozklepává vajíčko do misky Dusan Petkovic / Shutterstock.com

4. Snadné ulovení úlomků skořápek od vajíčka

Ušetřete si spoustu času i nervů! Drobné úlomky skořápek se dají z rozklepnutých vajíček nejjednodušeji vylovit právě pomocí většího kousku skořápky. Opravdu to funguje!

A pokud si chcete do budoucna tuto práci ušetřit úplně, doporučujeme rozklepávat vajíčka jedním seknutím ostrým nožem. Na rozdíl od silnější hrany pánve nebo misky nedojde k tomu, že se úlomky rozbité skořápky vtáhnou dovnitř vajíčka a zůstanou tam.

V lednici by neměly chybět

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

5. Rychlé vykynutí těsta v troubě (bez zapnutí)

Tip s urychlením kynutí těsta v předehřáté troubě je poměrně známý. Když to ale s teplotou přeženete (více než 50 až 55 °C), hrozí, že se kvasinky v droždí zahubí a těsto dostatečně nevykyne.

Zkusit ovšem můžete jiný postup: do trouby dejte na mřížku zakrytou mísu s těstem, pod ni umístěte pánev nebo pekáč naplněný horkou vodou a troubu zavřete (ale nijak nezapínejte, ani nepředehřívejte). Odpařující se horká voda v malém, uzavřeném prostoru vytvoří ideální vlhké a teplé prostředí pro kynutí.

Kousky citronů a sklenice citronové šťávy Julia700702 / Shutterstock.com

6. Více šťávy z citrusů

Citron, limetku, pomeranč nebo jiný citrusový plod určený k odšťavnění dejte na 7–10 sekund do mikrovlnné trouby, máte-li více času, pak na 20–⁠30 minut do teplé (nikoliv vařící) vody.

Na závěr ještě položte ovoce na prkénko či kuchyňskou desku, přiložte na něj dlaň a několikrát lehce zatlačte a poválejte. Tímto způsobem ušetříte čas i peníze, protože spotřebujete mnohem méně plodů (a šťávy budete mít přesto více).

Originální svačina nejen pro vaše děti

Kupte se slevou Mango.

Porovnat slevy

7. Loupání ovoce pomocí lžičky

Tímto způsobem například snadno a rychle oloupete kiwi –⁠ stačí ovoci seříznout oba konce, poté lžičku (nebo lžíci, záleží na velikosti plodu) zasunout těsně pod slupku a po obvodu postupně oddělovat.

8. Snadné krájení (nejen) steakových hranolek

Máte doma kráječ na jablka? Pak si s ním kromě jiného ovoce můžete ušetřit čas i při krájení brambor na pravidelné steakové hranolky. Doporučujeme vždy jeden konec brambory seříznout, aby vám stála a držela na prkénku.

Pro jednoduší krájení potravin v kuchyni můžete využít i obyčejný kráječ na vajíčka. Na plátky tak rychlostí blesku nakrájíte brambory, ovoce a zeleninu, houby nebo párky.

Prkénko s hranolky, tatarkou a kečupem gowithstock / Shutterstock.com

9. Znovu čerstvé sušenky

Oschly vám domácí sušenky, muffiny nebo jiné sladké pečivo? Ještě než je zklamaně vyhodíte, nebo v kuchyni zrecyklujete jako drobenku pro dezert, zkuste je zavřít do plastové krabičky spolu se dvěma plátky měkkého toastového chleba, který by jim měl navrátit jejich vláčnost.

10. Déle čerstvé bylinky

Určitě to znáte – koupíte si trs čerstvých bylinek a než je stihnete všechny využít, zvadnou. Abyste takovému plýtvání zamezili, dejte svazek bylinek do sklenice s vodou, shora je zabalte do většího sáčku a ten kolem skleničky utáhněte pomocí provázku nebo gumičky. Vydrží vám mnohem déle čerstvé. Bylinky takto skladujte v ledničce.

11. Opečení mnoha toastů najednou

Potřebujete opéct větší množství toastů najednou a nechce se vám čekat, až se po dvou nebo po čtyřech budou postupně dělat v topinkovači? Pak roztopte troubu, do ní vložte jeden plech a hned nad něj dejte mřížku. Do otvorů v roštu nastojato rozestavte jednotlivé toasty (aby stály v plechu) a upečte dokřupava. Takto budou hotové všechny naráz.

Mějte každý den čerstvé pečivo za dobrou cenu

Kupte se slevou Donut.

Porovnat slevy

12. Rychlé dozrávání ovoce

Koupili jste v obchodě mango nebo avokádo, které je určené k dozrání? Pak mu můžete pomoci jednoduchým trikem: ovoce zavřete do papírového sáčku spolu s jablkem, případně broskví, hruškou nebo banánem. Tyto druhy jsou známé tím, že vylučují ethyleny urychlující zrání.