Víte, které potraviny obsahují nebezpečné éčko 171? A kterým dalším je lepší se vyhnout?

E 171 je nebezpečné pro lidský organismus. Canva

Jak už jsme vás informovali před pár dny, Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil nové stanovisko k éčku označovanému jako E 171. To je nyní zhodnoceno jako nebezpečné. Nejspíš vás překvapí, v kolika potravinách se nachází.

Přečtěte si také

Jak doma pěstovat bylinky ze supermarketu

Pod označením E 171 se skrývá oxid titaničitý, neboli také titanová běloba. Tato látka byla nyní označena za problematickou, protože se může v těle ukládat a způsobovat závažné zdravotní potíže. Jednat by se mělo například o záněty plic i různé druhy rakoviny.

Lze tedy předpokládat, že dojde zákazu jejího používání v potravinářské oblasti v rámci celé Evropy. Záleží však na rozhodnutí Evropské komise a jednotlivých členských států Evropské unie.

Věnujte pozornost etiketám

Než k zastavení používání E 171 dojde, můžeme se mu alespoň vyhýbat. To ovšem bude chtít pečlivé procházení etiket, nebo serverů, kde si složení můžete zjistit –⁠ u mnohých potravin máte tuto možnost přímo na Kupi.cz. Možností je také portál FérPotravina.cz, kde se o éčkách dozvíte vše potřebné.

I my jsme se podívali na to, kde všude se E 171, neboli oxid titaničitý a také titanová běloba, nachází. Bohužel takových potravin je opravdu velké množství. Navíc je potřeba se nenechat zmást tím, že E 171 má v první řadě za úkol bělit. To je sice pravda, ale najdeme ho ve složení i takový potravin, u nichž bílá barva nepřevažuje.

E 171 je často ve sladkostech pro děti

E 171 obsahuje celá řada žvýkaček, a to jak těch, co jsou určené spíše pro děti, tak také peprmintových, jako jsou například Orbit, jejichž složení na Kupi.cz najdete. 

Častou složkou je pak v dalších cukrovinkách –⁠ želé, perníkách (např. s cukrovou polevou), bonbonech, sušenkách, bonboniérách a lízátkách.

Výjimkou oxid titaničitý není ani v čínských polévkách a nudlích, pomazánkách a krémech, majonézách, zmrzlinách, jogurtech, doplňcích stravy i potřebách k pečení, jako jsou polevy a zdobení.

Éčka jsou součástí potravin. Canva

Další nebezpečná éčka, kterým je lepší se vyhnout

1. E110

Synteticky vyráběná látka, která potravinám dodává hnědou barvu. Může vyvolat alergickou reakci i astma, otoky, vyrážku a způsobit zažívací potíže. Existuje podezření, že způsobuje dětskou hyperaktivitu.

2. E132

Potravinářská modř bývá přidávaná do sladkostí, nealkoholických nápojů a řady dalších produktů. Jde sice o látku, která se získává z indigovníku, ale její zpracování probíhá synteticky. Zvyšujte krevní tlak a může vést k alergiím.

3. E133

Vyrábí se synteticky z uhelného dehtu a jeho název zní Brilantní modř. Jde o alergen, který navíc může vyvolat řadu zdravotních potíží, jako je astma a vyrážka. Není jisté, jaké množství se do těla vstřebává.

4. E210

Kyselina benzoová je konzervantem, který má působit proti plísním a bakteriím, čímž zvyšuje trvanlivost. Vyskytuje se i v přírodě, například v třešních, malinách a borůvkách, nicméně v potravinách se působením kyseliny askorbové může přeměnit v rakovinotvornou látku.

Přidává se do sýrů, margarínů, nápojů, bonbonů, pečivu a celé řady dalších potravin. U citlivých osob může vyvolat hyperaktivitu, podráždění pokožky a další potíže.

5. E951

Ve složení je často jeho plné jméno: Aspartam. Vyrábí se synteticky a jde o sladidlo, které je zhruba 200x sladší než cukr. Umí také zvýšit chuť k jídlu a zvýraznit aroma, proto se v potravinářství hojně používá. Obsahují ho majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce, doplňky stravy a mnohé další potraviny.

Účinků, které může mít na náš organismus, je celá řada. Výsledky některých pokusů poukazují na vliv na nervový systém, jiné na zvýšení pravděpodobnosti vzniku rakoviny mozku. U citlivých lidí může vyvolat bolest hlavy, závratě a vyrážky, u dětí poruchy chování. Podobně jako tomu bylo u E 171, i tady probíhají diskuze o tom, jak moc aspartam škodí lidskému zdraví.