Tibetská houba vás ochrání před nemocemi a dodá energii. Její pořízení stojí pár korun

Tibetská houba ve sklenici AB-7272 / Shutterstock.com

Tibetská houba pochází z Asie, kde ji lidé znali už před 5 000 lety. Na Kavkazu se dokonce dědila jako rodinné bohatství. A víte proč? Poradí si totiž s celou řadou nemocí!

Přečtěte si také

Jarní střih levandule: Kdy a jak ho provádět?

Co to je tibetská houba?

Tibetská houba vypadá jako malé hlavičky květáku. Lidé si ji často pletou s kombuchou, jde však o dvě odlišné záležitosti.

Kombucha je totiž želatinová hmota mléčné barvy, kterou pravděpodobně tvoří navzájem si prospívající společenství lišejníku, kvasinek a bakteriálních kultur. Oproti ní tibetská houba je kultura bakterií a kvasinek.

Známá byla tibetská houba už před 5 000 let na Kavkazu, kde si ji předávali v rodině z generace na generaci jako dědictví. Houbu totiž využívali pro dlouhodobé uskladnění mléka, které díky ní vydrželo déle.

Jaké má tibetská houba účinky?

Tibetská houba obsahuje vysoké množství enzymů a probiotik. Díky tomu pomáhá při léčbě i prevenci celé řady chorob. Říká se, že profesor Uniclinic Glivice pracující v Indii trpěl rakovinou jater. Tibetští mnichové mu věnovali část své houby a on se uzdravil.

S čím umí pomoci?

  • zlepšuje trávení a léčí nemoci trávicího ústrojí
  • podporuje imunitní systém
  • vyrovnává krevní tlak a zpracovává cholesterol
  • dodává energii
  • léčí záněty
Tibetská houba promění mléko v blahodárný kefír. Canva

Jak tibetskou houbu pěstovat doma?

Nepotřebujete žádné speciální pomůcky. Vystačíte si s čistou sklenicí a mlékem. Houba velmi rychle roste a během 14 dnů zdvojnásobí svou původní velikost. Až k tomu dojde, jednoduše ji rozpulte a druhou část třeba věnujte. Podívejte se na naše tipy, jak tibetskou houbu správně vypěstovat.

Tipy pro manipulaci a pěstování

  • při manipulaci s houbou nepoužívejte nic kovového – zničili byste živiny
  • tibetskou houbu nezamrazujte – poškodili byste ji
  • nesnáší vysoké teploty a přímé slunce – vyhněte se radiátoru i umístění na parapetu

Připravte si léčivé mléko z tibetské houby

Tzv. tibetský kefír je chutný a zdravý. Připravte si ho sami doma během pár minut. Recept je pro jednu osobu. Podle počtu osob pak množství upravte.

  1. Potřebujete 2 polévkové lžíce tibetské houby a 250 ml polotučného nebo plnotučného mléka.
  2. Zalijte houbu mlékem a zakryjte látkou.
  3. Vyčkejte 24 hodin a nálev promíchejte skleněnou, dřevěnou nebo plastovou lžící. Ne kovovou!
  4. Nálev přelijte přes sítko, opět nesmí být kovové.
  5. Pití je hotové. Má stejnou chuť jako kefír.

Co se zbylou houbou?

Houbu, která vám zůstala v sítku, vyjměte a propláchněte. Vraťte ji do sklenice a zakryjte látkou. Nechte ji odstát další den, poté ji použijte stejným způsobem. Získáte tak nekonečný zdroj čerstvého tibetského kefíru.