Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Prohřejte své tělo zevnitř pomocí zahřívacích potravin

Prohřejte své tělo zevnitř pomocí zahřívacích potravin

Choulíte se prakticky celou zimu do dek a huňatých svetrů? Vysedáváte u radiátoru či praskajícího krbu, a přesto je vám pořád chladno? Pak jsou vaší jedinou záchranou potraviny, které váš organismus příjemně zahřejí zevnitř. Zajímavostí je to, že jejich hřejivý účinek jde ruku v ruce s hubnutím. Znát zahřívací potraviny se proto opravdu vyplatí!

Přečtěte si také

Jste závislí na kávě? Má to i o své velké výhody
Jste závislí na kávě? Má to i o své velké výhody

Přizpůsobte zimnímu období svůj jídelníček

Zahřívacími účinky potravin se zabývá převážně východní medicína. Již dávno ale naše babičky moc dobře věděly, že například takový hřebíček dovede skvěle rozproudit krev v žilách. Potravin, které to svedou stejně dobře, je však celá řada a mnoho z nich dokonce podporuje redukci hmotnosti. Ptáte se, jak je to možné? Vysvětlení je jednoduché. Potraviny a koření s hřejivým účinkem zrychlují metabolismus a aktivují očisťující proces v těle. Na chuť pálivá a ostrá jídla navíc obsahují látku kapsaicin, která hubnutí zvláště napomáhá.

Zázvor jako typická zahřívací potravina

Každý, kdo alespoň jednou ochutnal zázvorový čaj, moc dobře ví, že zázvor opravdu dovede zahřát zevnitř. Pokud se tedy během zimy pořád cítíte prokřehlí, nezapomeňte ho hojně přidávat do pokrmů. Skvěle se hodí jak do asijských jídel, tak českého guláše. Naložit ho můžete i s medem a každý den ho popíjet smíchaný s vodou.

Tip: Recept na naložený zázvor s medem a citronem

Ať už jste nachlazení, nebo usilujete o štíhlejší postavu, recept na naložený zázvor s medem a citronem se vám bude jistě hodit. Jeden větší kořen zázvoru zbavte kůry a nastrouhejte ho na struhadlu nebo nakrájejte na tenké plátky. Takto připravený zázvor vložte do uzavíratelné sklenice společně s několika lžičkami medu. Na závěr přidejte několik kapek citronu a pečlivě uzavřete. Z naloženého zázvoru můžete připravit vynikající čaj. 

Čaj ze zázvoru a med zmírňují příznaky nachlazení.

Kromě zahřátí posiluje imunitní systém, což je během zimy velké plus. Dejte si jen pozor na to, abyste ho za celý den nezkonzumovali více jak 4 gramy, protože ačkoliv je zázvor vyhlášený svými blahodárnými účinky na lidský organismus, dovede také pěkně potrápit. Zázvor totiž zvyšuje produkci žaludečních šťáv a tím může způsobovat pálení žáhy či nadýmání.

Na zmrzlé ruce a nohy pomůže skořice

Skořice patří k hlavním zástupcům hřejivého koření. Pomáhá rozproudit krev v akrálních částech těla, díky čemuž vás zbaví nepříjemného pocitu neustále chladných rukou a nohou. Postačí pouze špetka a najednou se budete cítit lépe. Přidávat si ji můžete každé ráno do čaje či kávy, přimíchat ji do ranního smoothie či ovesné kaše, anebo s ní pouze dochutit štrůdl. Stejně tak jako u zázvoru ani u skořice neplatí, že čím více ji použijete, tím lépe. Maximální denní dávka by neměla přesáhnout 3 gramy.

Chilli vás zbaví zimomřivosti jednou provždy 

Povzbuďte svůj krevní oběh pěkně pálivým chilli! Dochutit s ním můžete omáčku, steak, guláš či dresink. Využití chilli v kuchyni je široké, a tak jistě na něco přijdete. Mlsným jazýčkům určitě zachutná džem nebo čokoláda s chilli. Po těchto dobrotách sice jen tak nezhubnete, ale rozhodně si zlepšíte náladu. Za vylepšení nálady ostatně může i látka kapsaicin, která v těle uvolňuje endorfiny neboli hormony štěstí. Dále chilli papričky urychlují metabolismus a tím podporují spalování kalorií. Jedinou nepříjemnost představuje větší produkce žaludečních šťáv a větší chuť k jídlu.

Chilli papričky jsou prospěšné pro zdraví.

Hřejivá zelenina a ovoce z českých zahrad a sadů

Zelenina a ovoce by měly být přirozenou součástí našich jídelníčků po celý rok. Hřejivé účinky však mají zejména jablka, hrušky, dýně, mrkev, červená řepa a křen. Všimněte si, jak to příroda krásně zařídila, neboť se jedná o sezonní druhy ovoce a zeleniny, které u nás dozrávají právě na podzim.

Z těchto potravin můžete opět vytvořit mnoho skvělých pokrmů. Například do jednoduchého štrůdlu můžete zakomponovat hned několik zahřívacích pomocníků. Dále můžete vyzkoušet krémovou dýňovou polévku, jablečný pečený čaj, hruškový mošt či pečenou červenou řepu. Všechna tato jídla urychlují spalování tuků, povzbuzují imunitní systém a zahřívají tělo zevnitř. Ať už se tedy cítíte sebe víc promrzlí, sáhněte po potravinách z našich končin a nechte své tělo prostupovat hřejivým pocitem.