8 tipů, jak vybrat robotický vysavač. Na co všechno musíte myslet?

Robotický vysavač vysává podlahu, žena má nohy na stole Ahmet Misirligul / Shutterstock.com

Robotické vysavače jsou v poslední době čím dál oblíbenější vychytávkou, která doma dokáže ušetřit plno času i práce. Není proto divu, že je jejich nabídka tak široká a rozmanitá. Než si pořídíte ten svůj, je dobré nákup promyslet a na základě toho vybrat ideální přístroj pro vaši domácnost.

Přečtěte si také

Jahodový špenát ozdobí balkon i zahradu. Navíc se jeho listy a plody dají jíst a báječně chutnají

1. Výška a rozmístění nábytku

Projděte svůj byt nebo dům a změřte výšku všech mezer pod nábytkem – pohovkou, postelí, skříněmi, kuchyňskou linkou apod. Vysavač potom na základě jeho výšky vybírejte tak, aby pod nábytek bez problémů vjel, nebo naopak ne, pokud nechcete, aby v daných místech luxoval.

Podívejte se také, jakou má váš vyhlédnutý vysavač šířku (průměr), abyste zjistili, zda doma nehrozí, že se zasekne mezi jednotlivými kusy nábytku.

  • Pozor, nezapomeňte zkontrolovat, že máte doma místo i na nabíjecí stanici vysavače. Většinou kolem sebe potřebuje na všechny strany volné místo, aby z ní a k ní zvládl robot zajet. Ve své blízkosti navíc musí mít zásuvku.
Vybavte se na úklid

2. Hlučnost přístroje

V hlučnosti se od sebe robotické vysavače poměrně dost liší. Pokud vám bude přístroj vysávat, zatímco jste v práci, jeho hlučnost vás až tak trápit nemusí. Jste-li však přes den doma a chcete být co nejméně rušeni, pak vybírejte ty co možná nejtišší, jejichž hlasitost se pohybuje kolem 55 dB. Klasicky mívají robotické vysavače kolem 60 až 75 dB.

Doporučujeme tento parametr zvážit i v případě, že máte domácí mazlíčky, které by mohl příliš hlučný vysavač stresovat.

Zrzavá kočka ležící na robotickém vysavači Sharomka / Shutterstock.com

3. Překážky a schody

Pokud máte doma schody nebo jiné vyvýšené místo, odkud by vysavač mohl spadnout, poohlédněte se po modelu, který má senzory proti pádu, nebo je proti takové nehodě chráněn jinak.

Některé modely jsou dodávány s magnetickou páskou, kterou nalepíte před překážku a vysavač se tomuto místu automaticky vyhne. Dražší vysavače mohou být vybaveny tzv. virtuální zdí, která vysílá před sebe (nebo do prostoru) infračervené paprsky a obdobně zabraňuje vjezdu do míst, kam nechcete.

Bude-li muset vysavač u vás doma zdolávat mezi jednotlivými místnostmi prahy, volte takový, který je zvládne přejíždět. U daného modelu by měla být vždy uvedena i maximální výška prahu, který bez problémů přejede. Ne všechny to umí!

Problémy s robotem? Pojistěte se tyčovým vysavačem

4. Povrch, po kterém bude vysavač jezdit

Tvrdé povrchy, třeba parkety, dlažby, plovoucí podlahy a linolea, jsou pro každý vysavač samozřejmostí. Jinak je tomu ovšem u koberců. Pokud doma nějaké máte, vybírejte vysavače, které jsou na ně určené, tedy opatřené kartáčem (levnějším přístrojům chybí).

Existují také modely určené pouze na koberce s krátkým i dlouhým vlasem – a v tomto případě doporučujeme opravdu dobře prostudovat popis jednotlivých výrobků a vybrat přesně ten pravý pro všechny povrchy, na které u vás doma vysavač narazí.

Robotický vysavač čistící koberec Pixel-Shot / Shutterstock.com

5. Způsob ovládání

Na trhu se lze setkat s vysavači, které se dají ovládat manuálně nebo pomocí ovladače a nabízí několik základních funkcí (např. nastavení pravidelného času vysávání, rychlý úklid, vysávání pouze podél stěn, velký úklid apod.).

Oblíbenější jsou však chytré robotické vysavače, které lze díky propojení s Wi-Fi nebo Bluetooth ovládat pomocí mobilní aplikace. Ta nabízí mnohem více funkcí a programů, umožňuje vysavač naprogramovat a předem mu libovolně určit trasu úklidu. Výhodou je také možnost ovládat jej na dálku i mimo domov.

Ovládání robotického vysavače přes mobilní aplikaci HAKINMHAN / Shutterstock.com

6. Robotický vysavač a mop

Co všechno by za vás měl robotický vysavač dělat? Vysávat? Vytírat? Dnes již existuje řada modelů, které s funkcí 2v1 zvládají oboje. Nenechte se nicméně zmást, vysavač neumí v rámci jednoho cyklu provést obě funkce naráz – většinou je potřeba mu manuálně nasadit nádržku na vodu a speciální nástavec s hadříkem.

K dostání jsou i přímo robotické mopy, které jsou vybaveny rozprašovačem čisticích roztoků na odolnější skvrny, nebo umožňují použití saponátů a čisticích prostředků (většina robotických vysavačů 2v1 umožňuje pouze mopování s čistou vodou).

7. Doba vysávání

Robotické vysavače se značně liší i v tom, jak dlouhou dobu vydrží vysávat a jaký sací výkon mají. Nejlevnější modely nabízí většinou 50minutový cyklus vysávání, dražší zvládnou běžně 120 minut provozu a existují i takové, které dokážou jezdit v kuse 180 až 250 minut. Některé vysavače mají také v popisu přímo uvedeno, jak velkou plochu v metrech čtverečních zvládnou v rámci jednoho provozního cyklu vysát.

Pokud máte povrchy často silněji znečištěné, vysavač u vás bude čistit i koberce nebo máte domácí mazlíčky, kteří pouští plno chlupů, doporučujeme sledovat u modelů i výkon a volit ten vyšší.

Co třeba tento?

8. Baterie a její výdrž

U robotických vysavačů se můžete setkat se dvěma typy baterií. Ty úplně nejlevnější modely mají NiMH akumulátory, které se vyznačují kratší životností a nedělá jim dobře nepravidelné nabíjení. Většina přístrojů je ovšem vybavena modernější Li-Ion baterií, která má životnost mnohonásobně vyšší. Dávejte si pouze pozor na její kapacitu. Ta se může pohybovat od 1 000 mAh až k 5 000 mAh a ovlivňuje délku nabíjení i dobu vysávání.

Jaký robotický vysavač je nejlepší?

Podle výše uvedených kritérií se potřeby domácností liší, za nás můžeme doporučit tyto typy:

  • Sencor SRV 8550BK, je ideální pro čištění koberců, plovoucích podlah, parket, linolea i dlažby a má velmi tichý provoz, cena od od 4 688 Kč
  • Concept Perfect Clean Laser VR3120, je vhodný na všechny podlahové krytiny a členité prostory a má i mopování, cena od 7 590 Kč
  • Xiaomi Roborock S6 MaxV, díky své duální kameře podporované umělou inteligencí se učí rozeznat předměty nebo také stopy domácích zvířat, aniž by došlo k porušení vašeho soukromí, cena od 9 289 Kč