Kombucha: Jak ji doma pěstovat, aby se jí dařilo, a proč se tomu věnovat?

Žena drží v rukou kombuchu matthewjohn5539 / Shutterstock.com

Pro své zdraví prospěšné schopnosti je kombucha stále oblíbenější. Kombuchový nápoj sice lze koupit v téměř každém supermarketu, ale s pomocí kombuchové houby si ho můžete doma připravit tolik, kolik jen chcete. Jak kombuchu udržovat v kondici a jak ji doma pěstovat?

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Co je kombucha?

O kombuše se nejčastěji mluví jako o houbě. Ale na tom, jestli jde skutečně o houbu v pravém smyslu slova, se dodnes neshodují ani odborníci. Gumová, želatinová hmota mléčné barvy je pravděpodobně navzájem si prospívající společenství lišejníku, kvasinek a bakteriálních kultur. Pluje nejčastěji na povrchu nálevu a svou velikost přizpůsobí vnitřnímu tvaru a obvodu nádoby, ve které ji „chováte“.

Kombuchou se nicméně také často označuje už přímo hotový nápoj – kvašený čaj, který kvasí právě díky zmíněné „houbě“.

Kombucha ve sklenicích zarzamora / Shutterstock.com

Účinky na zdraví

Už v dávné historii se mělo za to, že nápoj z kombuchou zkvašeného čaje je elixír života. Věřilo se, že dokáže vyléčit záněty, posilovat imunitní systém, a dokonce i ničit nádory. Gejši pily kombuchový nápoj kvůli tomu, aby si udržely štíhlou postavu, lesklé vlasy a vyhlazenou pleť.

V dnešní době se kombuchovým nápojům věnuje pozornost především pro jejich schopnost obohatit náš organismus o celou řadu kvasinek a probiotik, které pomáhají udržovat přirozenou rovnováhu naší střevní mikroflóry, díky čemuž zlepšují odolnost a posilují zdraví celého trávicího ústrojí. A vzhledem k tomu, že stav našich střev ovlivňuje z více než 70 % imunitní systém, posiluje nakonec pití kombuchy i obranyschopnost.

Díky vysokému obsahu antioxidantů nás pravidelné pití kombuchy chrání před volnými radikály i dalšími toxiny, které se k nám dostávají z vnějšího světa a přispívají k rychlejšímu stárnutí organismu.

Příprava

Kombuchu si doma jen tak sami nevypěstujete, je potřeba obstarat tzv. mateční houbu. Tu nabízejí některé obchody se zdravou výživou, obstarat se dá i na internetu, a na Facebooku dokonce existují skupiny fanoušků kombuchy, od kterých je rovněž možné rozmnoženou houbu získat.

Pěstování

První nálev

Ať už ji získáte jakoukoli cestou, kombuchu byste měli dostat v nádobě se zkvašenou tekutinou – zkrátka s jejím „domácím“ prostředím. Tím je nejčastěji černý, případně zelený čaj s cukrem. Ze všech nejlépe kombuše údajně svědčí právě čaj černý.

Žádné bylinné, aromatizované ani jiné čaje a výluhy nepoužívejte. S těmi je možné experimentovat později, ale pokud jste začátečníci, pořiďte své kombuše poctivý černý čaj.

Nezbytný je cukr – potrava symbiotických kvasinek. Vy se ho však bát nemusíte, kvasinky ho víceméně celý spotřebují a na vás už ve výsledném nápoji moc nezbyde.

Člověk přelévá kombuchu stockcreations / Shutterstock.com

Výroba

  1. Jako první po tom, co si přinesete kombuchu domů, uvařte černý čaj a nechte vylouhovat.
  2. Poté v něm důkladně rozmíchejte cukr. Na 1 litr čaje je potřeba 90 až 100 gramů cukru (později můžete experimentovat též s medem, kterého je na litr čaje potřeba dát víc, 110 až 120 gramů).
  3. Sladký čaj je následně nutné nechat zchladnout na pokojovou teplotu.
  4. Po zchladnutí přilijte do čaje nálev, ve kterém jste si kombuchu přinesli. Mělo by ho být přibližně 10 % z celkového objemu nově chystaného nálevu.
  5. Nakonec přidáte samotnou houbu a fermentace může začít.
Pečený zázvorový čaj
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečený zázvorový čaj

Pečený zázvorový čaj je ideální především do chladných dnů, kdy zahřeje, dodá potřebné vitamíny a podpoří obranyschopnost. Navíc chutná naprosto skvěle a připravený jej budete mít dřív, než byste mysleli.

Pečený zázvorový čaj

Pozor na podmínky

Nádobu nezavírejte, jen ji překryjte plátýnkem nebo gázou, zkrátka něčím prodyšným, co sice zabrání tomu, aby do nápoje napadaly nečistoty, ale nezabrání kvasinkách dýchat. Odložte ji na stinné místo v domácnosti, přičemž pokojová teplota okolo 20 °C je pro kombuchu tak akorát. Nesvědčí jí pouze přímé sluneční záření.

Dalších několik dní, v závislosti na objemu tekutiny, bude nápoj fermentovat, kvasit a zrát. Může to trvat zhruba 5 až 10 dní. Klidně ho však ochutnávejte už v průběhu fermentace, ať postupně vychytáte, jaká míra zralosti a sladkosti je pro vás ideální. Počítejte s tím, že čím déle necháte kombuchu kvasit, tím méně cukru v ní bude. Kvasinky ho zpracují, a díky čemuž výsledný nápoj perlí!

Jakmile bude mít nápoj pro vás tu správnou chuť, přelijte si ho z nádoby do lahve, tu zavřete a dejte do lednice. Chlad zastaví kvasný proces. Kombuše nechte takový základ, v jakém jste si ji donesli domů, jen ji z něj na chvíli vyndejte, omyjte vlažnou vodou a můžete se pustit do dalšího nálevu.

Žena drží na prkénku kombuchu chomplearn / Shutterstock.com

Opakování a dorůstání houby

Při každém fermentačním cyklu se začne na povrchu tvořit nová blanka. Někdy se jakoby shora přilepí na mateční houbu, když ale mateční houba plave uvnitř nálevu, její tzv. dceřiná houba se vytvoří na povrchu nápoje klidně i bez ní.

Do dalšího nálevu vkládáte vždy obě houby, mateřskou i dceřinou, bez ohledu na to, jestli jsou, nebo nejsou spojené. Při každém procesu se bude tvořit na povrchu nádoby nová vrstva kombuchy. Nahoru většinou vyplave mladá dceřiná houba, která tak bude s nově přibývajícími vrstvami sílit a za několik opakování se stane zcela samostatnou.

Po každém procesu vždy obě houby opláchněte a zbavte hnědých kousků. Časem bude možné od mladé kombuchy citlivě odtrhávat nejstarší spodní vrstvy – tím ji budete neustále omlazovat a udržovat v kondici. Nakonec bude možné původní mateční houbu podarovat někomu dalšímu, nebo úplně vyhodit.

Co dalšího byste měli vědět?

Při manipulaci s kombuchou se vyhýbejte kovovým pomocníkům. Na kovu se snáze drží bakterie, které by mohly kombuchu zlikvidovat. Ideálně si vyčleňte jednu dřevěnou vařečku jen na práci s kombuchou.

Pokud máte kombuchového nápoje dost do zásoby, není nutné ihned po skončení cyklu zakládat další. Ve sklenici s hotovým nápojem ji uložte do lednice, pár týdnů tam takto klidně vydrží.

Zdroj: projektkombucha.cz, kitchenette.cz, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com