Zaměřeno na ředkvičky: Víte, co způsobuje to, že pálí?

Zaměřeno na ředkvičky: Proč jsou tak zdravé? Canva

Ředkvičky jsou plné vitamínů a minerálů, stojí pár korun a snadno se dají také během jara a léta vypěstovat. Pro naše tělo tak představují levnou a snadno dostupnou superpotravinu! Tušíte, proč bychom je měli jíst?

Přečtěte si také

Domácí jogurt si připravíte jen ze 2 surovin. A ani nemusíte hned pořizovat jogurtovač

Proč jíst ředkvičky?

1. Jsou dietní

Ředkvičky se skvěle hodí do dietních jídelníčků, protože jsou plné vody a vlákniny. Mají výrazně nízkou energetickou hodnotu – 100 g této zeleniny obsahuje jen 67 kJ. Patří navíc mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem, což znamená, že jejich konzumace výrazně nerozhodí hladinu cukru v krvi.

2. Posilují činnost mozku

Kromě vitamínů skupiny B, vitamínu K a C, betakarotenů, kyseliny listové a fosforu, zinku i draslíku najdeme v ředkvičkách ještě jednu zajímavou látku: glukosinolát. Právě díky němu někdy při jedení ředkviček cítíme zmíněnou štiplavost. V malé míře je pro náš organismus přínosný, nadměrný příjem této látky ale dokáže i uškodit. Glukosinoláty neboli hořčičné oleje či sirné silice nejsou specialitou pouze ředkviček, obsahuje je i ostatní brukvovitá zelenina jako například brokolice.

V mírném množství (dopřejete-li si svazek ředkviček tak jednou za dva dny) má tato sloučenina síry velmi pozitivní efekt. Udržuje v kondici mozek i ostatní části nervové soustavy. Tím pádem slouží ředkvičky mimo jiné jako prevence Alzheimerovy choroby.

Pozor: V nadměrném množství narušuje glukosinolát metabolismus jódu v těle a tím i činnost štítné žlázy. Při zvýšené konzumaci ředkviček obohaťte proto raději svůj jídelníček mořskými plody a rybami – tím nejbohatším zdrojem jódu.

3. Bojují proti rakovině

Jak už jsme zmínili, v rozumné míře je glukosinolát pro naše tělo přínosný. Mimo jiné také tím, že má antimikrobiální a protinádorové účinky. Čistí střeva od plísní, zbavuje je škodlivých bakterií a společně s vlákninou pomáhá udržovat zdravou peristaltiku našich střev.

Pravidelná konzumace ředkviček tak pomáhá nejen při střevních a žaludečních obtížích, ale slouží navíc jako prevence, která snižuje riziko vzniku rakoviny zažívacího ústrojí.

Ředkvičky jsou mimo jiné bohatým zdrojem vitamínu C, draslíku a selenu. Canva

4. Zatočí i s nachlazením

Právě díky obsahu sirných silic (glukosinolátů) jsou ředkvičky účinným pomocníkem i při běžném nachlazení. Zmíněné silice totiž dezinfikují sliznici a rozpouštějí hleny. S ředkvičkami se tak rychleji zbavíte kašle nebo rýmy.

5. Co obsahují ředkvičky?

  • Vitamínu C, který posiluje především náš imunitní systém, obsahuje 100 g ředkviček 15 mg.
  • Draslíku je ve 100 g ředkviček 233 mg. Tento minerál je nezbytný pro trávicí ústrojí našeho organismu a také spolu s antokyany/flavonoidy (též najdeme v ředkvičkách) pomáhá udržovat v kondici náš kardiovaskulární systém.
  • Selen působí jako antioxidant, který pomáhá z těla odstranit těžké kovy a ostatní toxiny.

Jak jíst ředkvičky?

Nejvíce vitamínů, minerálů a ostatních zdraví prospěšných látek obsahují syrové, čerstvé ředkvičky. Ty skvěle chutnají v pomazánkách, salátech a jednoduše na chlebu s máslem i jako příloha k obloženému talíři nebo grilovanému masu.

Kromě studené kuchyně mají ale ředkvičky své využití i v té teplé: přidávají se k míchaným vajíčkům, dušeným a pečeným jídlům nebo do polévek. A už jste ochutnali ředkvičkové pesto?

Recept na ředkvičkové pesto

Pesto z ředkviček je způsob, jak zpracovat tuto potravinu bezezbytkově: pesto se totiž připravuje z ředkvičkových listů, které jsou příjemně aromatické a pikantní – svým způsobem podobně jako bazalka. Kromě pesta se z nich dá připravit alternativa klasického špenátu, salát nebo je lze přidat do zelených smoothies.

Na 2 porce pesta budete potřebovat:

  • 50 g omytých ředkvičkových listů
  • zhruba 10 ml olivového oleje
  • 15 g strouhaného parmezánu
  • 15 g kešu ořechů nebo slunečnicových semínek
  • 2 g třeného česneku
  • sůl, pepř a citronovou šťávu

Postup:

Mixujeme společně ředkvičkové listy, kešu ořechy nebo slunečnicová semínka a česnek s parmezánem do požadované konzistence. Někdo má rád v pestu kousky, někdo dává naopak přednost hladkému rozmixování. Následně zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Než se do něj s chutí pustíme, necháme ho ještě přes noc odpočinout v lednici.