Otevírací doba o státních svátcích v červenci: Musí některé obchody nechat zavřeno?

Potřebujete vědět, jestli budou mít obchody 5. a 6. července 2021 zavřeno? Canva

Pokud se chystáte 5. nebo 6. července na nákup, možná vás napadne, že mohou být obchody zavřené. Ano, v některé státní svátky tato povinnost platí. Jak je to tedy s Dnem slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a Dnem upálení mistra Jana Husa?

Přečtěte si také

Toužíte po poctivém domácím pečivu? Začněte s přípravou žitného kvásku

Potřebujete nakoupit?

Červencové státní svátky řada Čechů využívá k odjezdu na dovolenou nebo chalupu. S tím se pojí také nakupování, ať už potravinových zásob, věcí na zahradu nebo třeba oblečení a věcí na kempování. Proto je dobré vědět, zda některé obchody musí mít 5. a 6. července ze zákona zavřeno.

Budou obchody 5. a 6. července zavřené?

Obchody během červencových státních svátků zavřené nebudou. Tyto dny totiž nespadají do vybraných svátků, během nichž musí být uzavřené obchody nad 200 metrů čtverečních. To se týká pouze následujících svátků:

  • 1. 1. Nový rok
  • 17. 4. Velikonoční pondělí
  • 8. 5. Den vítězství
  • 28. 9. Den české státnosti
  • 28. 10. Den vzniku samostatného československého státu
  • 24. 12. Štědrý den (od 12:00)
  • 25. 12. 1. svátek vánoční
  • 26. 12. 2. svátek vánoční
5. a 6. července budou obchody otevřené. Canva

O jaké svátky se v červenci jedná?

Den věrozvěstů

5. červenec je Dnem slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Svátek, který letos připadá na pondělí, je symbolickým připomenutím příchodu těchto dvou významných bratří na Velkou Moravu v roce 863. Představili zde nové písmo hlaholici a přeložili liturgické knihy, a tak položili základy nové církve, kde probíhá kázání v jazyce, kterému lidé rozumí.

Den, kdy byl upálen Jan Hus

V úterý 6. července 2021 je Den upálení mistra Jana Husa během kostnického koncilu roku 1415. Šlo o velmi vzdělaného a reformátorsky smýšlejícího náboženského myslitele, pedagoga a kazatele. Protože však ve svých pracích kritizoval mravní úpadek katolické církve, tato instituce ho označila za kacíře a odsoudila k trestu smrti na hranici. Do posledních chvil své učení odmítal odvolat.