Jahodové pohlazení: Naučíme vás 3 recepty, které osvěží a dodají vitamíny

Žena má plné dlaně jahod. Canva

Když se řekne léto, určitě se vám kromě sluníčka a pohody vybaví také šťavnaté sladké jahody. Kouzlete s nimi v kuchyni a vyzkoušejte třeba jahodové cappuccino a gazpacho.

Přečtěte si také

Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Jahodové gazpacho

Ačkoli název možná nezní příliš slibně, opak je pravdou. Studená ovocná polévka může nahradit svačinu i dezert, navíc příjemně překvapí originalitou a chutí.

Pro přípravu jahodového gazpacha si připravte:

  • 400 g jahod
  • 100 g borůvek
  • lístky máty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 lžíce medu
  • 100 ml rajčatového džusu
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1 lžičku limetové šťávy

Postup, jak připravit jahodové gazpacho

Větší část jahod (zbytek si nechte na zdobení) očistěte, nakrájejte a přidejte do hrnce s pár lžícemi vody, vanilkovým extraktem a třemi lístky máty. Směs přiveďte k varu, poté ji vypněte a nechte vychladnout. Vychlazený základ promixujte s medem a ostatními ingrediencemi kromě borůvek. Nakonec čerstvé a chlazené gazpacho podávejte s ozdobou z jahod a borůvek, nezapomeňte přidat lístek máty.

Jahodová gazpačo v bílé misce. Canva

Jahodové tiramisu

Oblíbený dezert povznesou jahody na novou úroveň. Už se vám také sbíhají sliny?

Připravte si:

  • 300 g jahod
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • pomerančovou šťávu ze 2 pomerančů
  • 3 lžíce pomerančového likéru (Grand Marnier)
  • 4 vejce
  • pomerančovou kůru (nastrouhanou)
  • 500 g mascarpone
  • balení cukrářských piškotů

Jak na jahodové tiramisu?

Očištěné jahody nakrájejte na drobné kousky. Část si odložte na zdobení, zbytek smíchejte s cukrem a vanilkovým extraktem. Nechte je 20 minut odležet a šťávu slijte a smíchejte s likérem a šťávou z pomerančů. Žloutky a bílky oddělte, žloutky utřete s cukrem a pomerančovou kůrou.

Následně přidejte mascarpone a promíchejte. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Nakonec obě části spojte. Ve směsi šťávy a likéru namáčejte piškoty. Vyskládejte je do zvolené nádoby a střídejte s krémem a jahodami. Nakonec dezert nazdobte jahodami a nechte vychladit. Vaše jahodové tiramisu je připraveno.

Jahodový dezert ve skleněné misce. Canva

Jahodové cappuccino

Neobsahuje kávu, a tak je vhodné i pro ty nejmenší mlsouny!

Potřebujete:

  • 700 g jahod
  • 250 g zakysané smetany
  • 200 g cukru
  • svazek máty
  • kelímek smetany ke šlehání

Příprava jahodového cappuccina

Jahody rozmixujte se zakysanou smetanou a cukrem. Naplňte hrnečky na cappuccino a nechte směs vychladit. Zatím si připravte šlehačku – smetanu vyšlehejte, ale ne do šlehačky, nýbrž do polotekuté konzistence. Smetanou ozdobte střed cappuccina. Dolaďte snítkou máty a pochutnejte si. A že chcete maximální požitek? Přidejte již zmíněné cukrářské piškoty.

Tip: Kde koupit jahody a další ingredience v akci? To zjistíte raz dva na Kupi.cz.