Jak se zbavit známého škůdce mandelinky bramborové? Pozor, útočí i na rajčata a další rostliny

Mandelinka bramborová na listech brambor Diyana Dimitrova / Shutterstock.com

Mandelinka bramborová je známý škůdce, se kterým každoročně bojuje většina pěstitelů brambor. Věděli jste však, že si ráda pochutná i na jiných plodinách? Prozradíme vám, jak zničení své úrody snadno předejdete a čím mandelinky spolehlivě zapudíte.

Přečtěte si také

Na co všechno se dá použít kávový lógr v domácnosti a na zahradě?

Jak poznat mandelinku?

Mandelinka pochází ze Severní Ameriky. Do Česka přicestovala spolu s bramborami a nejvíce se rozšířila po druhé světové válce. Tento oranžovočerný pruhovaný brouk je větší než 1 centimetr a díky zbarvení ho v záhonu snadno odhalíte.

Larvy mandelinek jsou oranžové a v půdě se schovávají jen v určité životní fázi (těsně před dospěním) – i ony se tak stávají hrozbou pro rostliny, které jsou jejich potravou.

Vyrazte do boje proti škůdcům

Co jí mandelinka?

Každá lilkovitá zelenina je pro mandelinku obrovskou pochoutkou. Kromě brambor jsou v ohrožení také rajčata, lilky, papriky a mochyně. Mandelinka postupuje od listů až ke stonku, čímž postupně zahubí celou rostlinu.

Sbírání brouků

Sbírání brouků z rostlin je v případě, že jste nepodnikli další preventivní kroky, nekonečným procesem, který vaši úrodu stejně nezachrání. Mandelinka totiž naklade vajíčka, z nichž se po 4 až 15 dnech vylíhnou larvy, které hodují na rostlině stejně jako jejich rodiče, a to, dokud se po několika dnech nezavrtají do hlíny. Po zhruba dvou týdnech se mění v dospělce a napadají rostlinu znovu.

Farmářka stříká brambory na zeleninové zahradě VH-studio / Shutterstock.com

Jak na mandelinku bramborovou?

1) Založte si více záhonů

Nepěstujte své plodiny každý rok na stejném místě. Zasaďte rostlinky do jiného záhonu než vloni. Zabráníte tak larvám, aby zlikvidovaly vaši úrodu. Je pravděpodobné, že další sezónu už na daném místě nebudou.

2) Zasaďte další rostliny

Mandelinky nesnášejí některé rostliny. Vysázejte je mezi svoji lilkovitou zeleninu a budete mít od nich klid. Vyzkoušejte třeba kopr, měsíček lékařský, šalvěj, křen nebo řebříček.

3) Přilákejte berušky

Slunéčka sedmitečná milují vajíčka mandelinek. Vysázejte měsíček lékařský nebo řebříček a přilákáte spoustu berušek. O mandelinkách už neuslyšíte.

4) Vyrobte si přírodní postřik

Domácí postřik je jistota, kterou neponičíte svou úrodu. Vylouhujte listy a nezralé ořechy z ořešáku a postříkejte roztokem záhon. Množství volte podle velikosti záhonu.