Kupujete tlakoměr? Poradíme vám s výběrem, aby perfektně vyhovoval vašim potřebám

Muž si měří krevní tlak tonometrem Nadezhda07_07 / Shutterstock.com

Diagnostikoval vám lékař zvýšený krevní tlak? V tom případě byste se doma neměli obejít bez tlakoměru (neboli tonometru či měřiče krevního tlaku). A jelikož ty rtuťové jsou již přežitek, podívejte se, jak vybrat správný digitální tlakoměr právě pro domácí použití.

Přečtěte si také

Neoddělitelná víčka neminou ani Kofolu. Konkurence je už zavedla

Proč si pořídit tlakoměr?

Vysokým krevním tlakem trpí více než 20 % populace, jedná se o příčinu většiny srdečních onemocnění. Pokud vás lékař na vyšší krevní tlak upozorní, nezahálejte a pořiďte si pro častější kontroly přístroj pro měření tlaku na doma.

Pravidelné domácí měření tlaku je důležité pro včasné odhalení některých kardiovaskulárních onemocnění a také pro sledování průběhu chorob.

Proč raději digitální tlakoměr?

Digitální tlakoměry jsou modernější, ale hlavně spolehlivější a přesněji měří. Výhodou také je, že nevyžadují žádnou speciální údržbu. Látkový pás digitálního tlakoměru se zavazuje na paži nebo zápěstí a zajistí se suchým zipem nebo kovovým háčkem – nepotřebujete tedy asistenci nikoho dalšího, vše zvládnete sami.

Ty nejnovější tlakoměry nabízí ke stažení aplikaci do telefonu, která eviduje výsledky měření, vše je propojeno USB výstupem z tlakoměru. Výhodou propojení je právě zaznamenávání výsledků, které již není třeba evidovat ručně na papír, ale výsledky se automaticky přenáší do vašeho mobilního zařízení či tabletu, máte je tedy vždy při ruce na případnou kontrolu u lékaře.

Mladý muž si měří tlak Prostock-studio / Shutterstock.com

Druhy tlakoměrů

1. Pažní tlakoměr

Výhody

Nespornou výhodou pažního tlakoměru je přesnost měření, která je u těchto přístrojů vysoká. Nejčastěji je doporučován pacientům s vysokým, nebo naopak nízkým krevním tlakem, případně při léčbě vyšší hladiny cholesterolu. Paže je z pohledu tlakoměru stabilní místo, tudíž u ní nedochází téměř k žádnému kolísání výsledků.

Nevýhody

Nevýhodou pro určitou skupinu lidí může být to, že při výrazně silnějšímu obvodu paže nemusí být látkový opasek příjemný nebo dostatečně velký.

Cena

Pažní tlakoměry mají vyšší pořizovací cenu a rozměry, nicméně zajistí vysokou přesnost měření a nabídnou více funkcí.

2. Tlakoměr na zápěstí

Výhody

Rychlejší a přenosnější verzí tlakoměrů je ta na zápěstí. Jedná se o poměrně levnou variantu tlakoměru.

Nevýhody

Hlavní nevýhodou je ale nižší přesnost při měření. Tlakoměr na zápěstí má kratší a jednodušší proces měření, je však více citlivý na pohyb, a proto je důležité správné umístění spony na zápěstí. Často jej využívají sportovci nebo lidé, kteří hodně cestují – vzhledem k jeho menší velikosti.

3. Chytrý tlakoměr

Jak už název napovídá, jde o modernější verzi tlakoměru, která je nabitá funkcemi. Mezi ty patří například identifikace správně umístěného senzoru pro měření, díky funkci Bluetooth zařízení lehce propojíte s mobilním telefonem pro sledování výsledků měření. Výsledky lze také zobrazovat v grafech a díky větší paměti jich zařízení uchová více po delší dobu. Funkce se samozřejmě promítají na ceně přístroje, ta se pohybuje od 600 do 3 000 Kč.

4. Tlakoměr s EKG

Tento typ tlakoměru má více možností využití. Kromě měření tlaku také nabízí funkci EKG pro monitoring činnosti srdce, která zaznamenává srdeční rytmus. Může tak rychle zachytit výpadky v rytmu činnosti srdce a další jevy. Výsledky EKG zobrazuje přístroj na digitálním displeji jako normální, pomalý, příliš pomalý, nepravidelný, s pauzami a další.

Muž si měří tlak chytrým tlakoměrem Andrey_Popov / Shutterstock.com

Jak vybrat správný tlakoměr pro vás?

Kde budete měřit?

Nejprve je třeba se rozhodnout, jakou formou si tlak chcete měřit – zda pro vás bude příjemnější měření na paži, nebo na zápěstí.

Počet uživatelů

Dále je třeba si definovat, jak má být přístroj napájen a zda jej pořizujete pouze pro sebe, nebo ho bude využívat více členů vaší rodiny – ty na paži již obvykle umožňují využití alespoň dvěma uživateli. Vybírat se také dá mezi přístroji s více funkcemi, proto hraje velkou roli i cena.

Paměť tlakoměru

Klíčovou vlastností při výběru by měla být paměť přístroje, která dle velikosti zajistí ukládání naměřených výsledků, a to až 60 měření zpětně. Jsou však také tlakoměry, které zpětně výsledky neukládají vůbec, a tak je ihned po měření nutné si je zaznamenat. Dražší modely nabízí rozdělení paměti pro dva uživatele, což je výhodou, pokud přístroj v domácnosti používá více osob.

Velikost manžety

Dále je dobré se zaměřit na velikost manžety. Pokud je obvod vaší paže větší, před nákupem si ověřte, zda vám manžeta v základní výbavě bude stačit, nebo bude třeba přikoupit větší velikost.

Napájení

Z pohledu napájení je většina zařízení na baterky. K některým modelům lze dokoupit nabíječku do zásuvky, obvykle ale nebývá součástí balení.

Starý muž si měří tlak, pozoruje jej u toho jeho partnerka YAKOBCHUK VIACHESLAV / Shutterstock.com

Propojení s aplikací

Vychytávkou posledních let je pak přenos dat do aplikace v telefonu nebo počítače. Díky tomu máte data z měření dlouhodobě k dispozici pro srovnání a můžete je také zobrazovat v grafech a hodnotit například při kontrole u lékaře.

Další funkce

Pro fajnšmekry jsou k dispozici i tlakoměry, které umí spočítat průměr výsledků za posledních několik týdnů či měsíců, zobrazovat čas či datum, identifikovat srdeční arytmii, automaticky se vypnout nebo dát signál při začátku a konci měření.

Na co si dát při výběru pozor?

Tlakoměr vybírejte podle poměru ceny a výkonu. Ty nejlevnější lze sehnat už od pár stovek, cena se ale může vyšplhat až na několik tisíc korun. Mějte na paměti, že tlakoměry na zápěstí jsou spíše orientační a určené na cesty. Pro pravidelné měření vybírejte raději ty, které měří tlak na paži. Správný výrobce k tlakoměru nabízí záruční a pozáruční servis a je vlastníkem mezinárodního certifikátu kvality.

Zdroje: Lekarna.cz, Alza.cz, Chytryvyber.cz, Heureka.cz