Jak vybrat oblečení na kolo?

Pár cyklistů žena a muž na kolech Zamrznuti tonovi / Shutterstock.com

Jezdit na kole v oblečení, které není určené pro cyklistiku, může až bolet. Nepříjemně se v něm totiž zapotíte, nebo naopak budete trpět zimou a nastydnete. Vyberte si tedy správný cyklistický oděv, ve kterém budete mít ze sportu mnohem lepší požitek.

Přečtěte si také

Jak správně upéct kuře: 10 kroků k tomu, aby bylo na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté

Cyklistické oblečení

Membrána

Cyklistické oblečení má mnoho funkcí. Důležitá je membrána, která má za úkol odvádět pot a odolat větru, dešti a chladu. Účelem správného cyklistického oblečení je také ochrana cyklisty před přehřátím, a tím pádem i před případnou nemocí. Důležitý je výběr správného střihu, který by měl sedět tak, aby nebránil v aktivním pohybu a nijak ho neomezoval.

Investice do kvalitního cyklistického oblečení se jistě vyplatí, protože radost a požitek z jízdy by mohlo narušit nevhodné oblečení a obuv, třeba v dešti nebo větru.

Vyrazte na kole

Jaké oblečení je na kolo ideální?

  • Cyklistický dres (dlouhý, nebo krátký)
  • Cyklistické kalhoty (dlouhé, nebo krátké)
  • Vysoké cyklistické ponožky
  • Cyklistické rukavice
  • Návleky při nestálém počasí (na ruce, tretry, nohy nebo kolena)
  • Pro ženy sportovní podprsenka
  • Termoprádlo, funkční prádlo – dle počasí
  • Bundy/vesty na kolo
  • Doplňky: brýle, helma, šátky nebo nákrčníky, pokrývka hlavy pod helmu proti slunci nebo chladu, pevná obuv nebo cyklistické tretry
Žena zvedá ruce na kole Kuznetsov Dmitriy / Shutterstock.com

Funkční materiál

Při výběru sportovního oblečení hraje klíčovou roli výběr materiálu – a ani v tomto případě tomu není jinak. Funkční materiály lépe odolávají zimě, větru, dešti i sněhu. Při správném výběru vám materiály zajistí vyšší komfort a teplo, nebo naopak ochlazení při sportu. Vnější části slouží jako ochrana proti dešti a větru, zatímco vnitřní spolehlivě oddálí pot a pracují s teplotou těla.

Materiál DWR a Softshell

DWR je voděodolný materiál, který zabraňuje prosakování vody, čímž oděv zůstane suchý. Na kolo se hodí pro šusťákové bundy a pláštěnky do nepříznivého počasí.

Softshell je několikavrstvý pružný materiál, který je odolný proti větru a do vysoké míry je i voděodolný – na jeho povrchu se při dešti tvoří kapky, které se seskupují a stékají z materiálu dolů, nedrží se na vnější vrstvě.

Polypropylen

Toto vlákno má nízkou nasákavost, dobře odbourává vlhkost, takže je rychle odváděna a nedostane se tak k pokožce, která zůstává suchá. Výhodou tohoto materiálu je přizpůsobení se počasí – v létě chladí a v zimě hřeje. Jedná se o lehké vlákno, takže se dobře nosí. Je odolné proti plísním a bakteriím, tudíž dobře eliminuje zápach. Proto je polypropylen vhodný obzvlášť pro cyklistické dresy a funkční prádlo.

Důležité prvky na cyklistickém oblečení

Větrací a reflexní prvky

Oblečení by dle druhu také mělo mít na správných místech větrací a reflexní prvky, aby vás na silnici bylo dobře vidět.

Anatomický střih

Důležitý je i anatomický střih, který nebrání aerodynamice při jízdě. U bund a dresů jsou praktická prodloužená záda a rukávy. Dresy jsou ideální celopropínací, aby se při případném horkém počasí dal rozepnout a dres dobře profukoval.

Kapsy

Správný cyklistický dres má mít vzadu kapsy, nejlépe hluboké a bez zipu, pro snadnou manipulaci za jízdy. Hodí se také jedna kapsa na zip, například na peníze nebo mobilní telefon.

Vyztužení a polstrování

Spodní části cyklistického oblečení, tedy kalhoty a kraťasy, mají být na sedacích částech vyztuženy měkkou vložkou proti odření a namožení ze sedla.

Ruce vám při pádu ochrání cyklistické rukavice. Mají mít vypolstrované dlaně, aby zabránily otlačení z řídítek i případnému odření.

Cyklisté v dresech na závodech Nicola Devecchi / Shutterstock.com

Jak vybrat dres?

Bez dresu se správný cyklista neobejde. Díky funkčnímu materiálu efektivně odvádí pot, rychle schne a chrání záda proti větru. Výhodou je dále umístění reflexních prvků a pokud možno syté barvy, které nelze přehlédnout. Dres rozhodně nesmí bránit pohybu a správné technice při jízdě na kole nebo dřít.

Pokud vybíráte dres do zimy, měl by být zateplený, delší a chránit před větrem. Samozřejmě jsou ideální spíše dlouhé rukávy.

Nenechte si ujít v akci funkční oblečení

Jak vybrat kalhoty na kolo?

Nejčastější volbou jsou krátké elastické kalhoty s vložkou. Prodejci je nabízejí v různých délkách jako kraťasy, ¾ kalhoty nebo pro dámy i se sukní. Na vnitřní straně mají obvykle silikový pruh, aby správně lemovaly stehno, dobře držely a nijak nesjížděly.

Vložka v sedací oblasti

U kalhot je nejdůležitější správné zvolení vložky v sedací oblasti. Zadní část pokrývá největší plochu při jízdě na kole, takže pokud máte správně zvolenou cyklo vložku, obejdete se takřka bez odřenin a bolesti.

Kalhoty v obchodě otestujte i na kole, pokud je to možné, ať víte, že vám budu pohodlné i při cyklistickém posedu. Není důležitá tloušťka ani měkkost vložky, ale to, aby vám vyhovoval její tvar.

Zdroj: Klimatex, Cyklo-obleceni.cz, Bike-eshop.cz, Holokolo