7 jednoduchých tipů, jak vést děti k zodpovědnosti. Začněte dřív, než bude pozdě

Nechte děti pomáhat, naučí se zodpovědnosti. Canva

Chcete, aby vaše děti byly zodpovědné? Pak je dobré zamyslet se nad tím, jak je to naučit. Už od útlého věku dítěte je možné vést jej k zodpovědnému přístupu. Jak na to v praxi? Poradíme vám!

Přečtěte si také

Jahodový špenát ozdobí balkon i zahradu. Navíc se jeho listy a plody dají jíst a báječně chutnají

Začněte brzy tvořit správné návyky

Mysleli jste si, že začít s vedením k zodpovědnosti je třeba až v pubertě vaší drahé ratolesti? To je častý omyl. S výchovou a správným nasměrováním začněte už ve velmi útlém věku – zhruba od tří let. Přestože jsou děti ještě malé, již mají osvojenou část slovní zásoby a z vašich slov a mimiky už dobře chápou, co po nich chcete.

Malý pomocník, velké nadšení

Ne vždy se staršímu potomkovi chce pomáhat s nádobím, vyluxovat nebo jen vynést koš. A právě to jsou důvody, proč děti učit pomoci už v raném dětství. V tu dobu totiž vnímají pomoc jako hru a svou důležitost při této roli si dobře uvědomují. Zatím neberou povinnosti jako něco, do čeho se jim nechce, ale naopak jako zábavu.

Nebojte se děti zapojit do dospělých úkolů – ať už zvolíte vaření, pomoc při úklidu nebo při venčení domácího mazlíčka – samozřejmě vždy pod vaším dozorem. Staňte se dětem vzorem, rády opakují činnosti rodičů.

Zvolte názorné ukázky

Neobskakujte malé děti, raději se jim staňte spolehlivým průvodcem. Touto metodou z dítěte vychováte samostatného jedince už od útlého věku. Jak na to v praxi? Když vás ratolest o něco požádá, namísto splnění požadavku jí ukažte cestu k cíli. Přeje si dítě jablko? Prostě jej přiveďte k míse s jablky a ukažte mu, že si může vzít sám. To platí také pro další činnosti, od úklidu po hygienu.

Odměny, nebo pochvaly?

Cokoli vaše dítě udělá samo, náležitě odměňte pozitivní slovní pochvalou. Ukažte potomkům, že jste nadšeni. Pozor si dejte jen na přílišné odměňování prostřednictvím dárků a sladkostí. Dítě by si činnosti spojilo s odměnami a při splnění bez odměny by vznikl problém. Odměny samozřejmě dítku dopřát můžete – ale pamatujte si, že je lepší je používat výjimečně.

Po hře je třeba uklidit hračky. Canva

Buďte trpěliví a nenapravujte chyby

Co když dítě udělá chybu? Rozhodně ji nenapravujte. Právě chyby a pády jsou formou nejcennějšího učení – nechte tedy děti, aby si budovaly zkušenosti. Víte, že zapomnělo školní pomůcku doma? Dítě by mělo mít možnost poučit se a být zodpovědnější i bez vás.

Buďte shovívaví, nežádejte dokonalost

Jakákoli činnost dětí – od útlého věku po náctileté – nebude dokonalá. Smiřte se s tím a nebuďte při výchově příliš puntičkářští. Pokud uvidíte snahu dítěte, pochvalte jej. Jestliže činnost není provedena dokonale nebo tak, jak by měla, příště si aktivitu s dítkem projděte společně a ukažte mu způsob, jak to udělat lépe. Je to jednoduché a vyžaduje to opět jediné: trpělivost vás, rodičů.

Nezapomínejte ani na důslednost

Pravidelný režim a důslednost dělají divy. A přesně to jsou tipy na závěr našeho článku: dbejte na důsledné dodržování činností, ale také v tomto případě buďte příkladem. Ukažte dětem, že i vy máte denně ustláno, nebo že s nádobím po jídle jdete rovnou do myčky.

Pomoci nastolit pořádek a naučit zodpovědnosti také pomůže odškrtávání splněných úkolů. Organizérů pro děti je na trhu spousta – pro děti je pak učení režimu zábava.