Zapomeňte na černý kufr. Barevný bude praktičtější. Víte proč?

Jak vybrat kufr na dovolenou? Canva

Na dovolenou potřebujete kvalitní zavazadlo, na které se můžete spolehnout za každé situace. Takové, které hravě zvládne nešetrné zacházení na letišti, těsné prostory ve vlaku nebo masu dalších kufrů v zavazadlovém prostoru zájezdního autobusu. Poradíme vám, jak vybrat ten pravý.

Přečtěte si také

PENNY a Lidl stahují z prodeje ovocné smoothie s toxickým patulinem a varují před jeho konzumací

Správný kufr ve 3 otázkách

Než sáhnete po kufru na dovolenou, položte si tři otázky, které vás nasměrují k tomu správnému typu.

1) Na jak dlouho a kam jedete?

Podle délky pobytu a destinace si uděláte obrázek o tom, jak velký kufr skutečně potřebujete. Například do Norska nepojedete s příručním kufříkem, protože nepojme teplé oblečení. Oproti tomu do Španělska si v případě nutnosti vystačíte s menším zavazadlem.

2) Jakým dopravním prostředkem cestujete?

Pokud cestujete vlakem nebo autem, nemusíte řešit design kufru. U letadla nebo autobusu je to jiné. Vyberte si kufr v neobvyklé barvě nebo se vzorem. Jednoduše ho tak odlišíte od ostatních tmavých kufrů a ušetříte cenné minuty po výstupu z letadla i při hledání v zavazadlovém prostoru autobusu.

3) Vyžadujete zvláštní funkce?

U větších kufrů se zaměřte na kvalitu koleček a pojezdů. Hledejte kufr s dvojitými gumovými kolečky, která nekloužou a tlumí nárazy. Pokud chcete mít jistotu, že váš kufr cestu zvládne, poohlédněte se po zpevněné kostře.

Se správným kufrem bude cestování pohodlnější. Canva

Materiál přesně pro vás

Polyester

Nejčastějším materiálem je polyester. Snadno se čistí, při mírném deštíku nepromokne, a navíc se nepoškrábe. Polyesterové kufry nemají pevné tělo, a tak často pojmou více věcí. Při nekvalitním zpracování nicméně hrozí potrhání kufru nebo žmolkování.

Skořepina z plastu

Skořepinové kufry mají pevné tělo a jejich obsah je v naprostém bezpečí za každé situace. Nepromoknou, neprovalí se. Ty kvalitnější vám dokonce dovolí, abyste se na ně posadili. Při špatném zpracování kufru a nevhodném zacházení však skořepina praská a kufr je dále nepoužitelný.

Kůže

Kožené kufry vypadají náramně. Jsou příjemné na dotek, hezky voní a patří mezi luxusní zboží. Nevýhodou je, že se snadno poškrábou a nesnesou vodu. Po každém použití se o kůži musíte náležitě postarat, jinak vám kufr popraská. Další nevýhodou je také vyšší pořizovací cena.

Zvolte správnou velikost

Malý

Malé kufry mívají zhruba 51 cm na výšku, 36 cm na šířku a 20 cm do hloubky. Využijete je na kratší pobyty a hravě je vezmete do letadla jako příruční zavazadlo, pokud splníte hmotnostní limit dané společnosti. Ten obvykle bývá mezi 5–10 kilogramy.

Střední

Střední kufry mívají okolo 61 cm na výšku, 40 cm na šířku a 25 cm do hloubky. Snadno se do nich zabalíte na celou dovolenou. Pokud ovšem milujete suvenýry, sáhněte raději po velkém kufru, kam se vám všechny dárečky s jistotou vejdou.

Velký

Velké kufry jsou vysoké cca 72 cm, široké 46 cm a hluboké 30 cm. Pojmou spoustu věcí, leckdy i pro celou rodinu. Dejte však pozor, abyste při balení nepřesáhli maximální hmotnost zavazadla.

Co požadují aerolinky?

Obvyklé rozměry příručního zavazadla jsou 55 cm na výšku, 40 cm na šířku a 20 cm do hloubky. Každá společnost si však stanovuje vlastní podmínky. Jak pro rozměr, tak pro hmotnost. Proto se vždy ujistěte u letecké společnosti, se kterou letíte.