Připravte si domácí bujón! Je zdravější, levnější a poctivější

Domácí bujón je nejen zdravější, ale má také lepší chuť a vyjde vás levněji. Canva

Bujón neboli silný masový či zeleninový vývar dodá řadě pokrmů tu správnou chuť. Ve snaze ušetřit si práci i čas mnoho z nás při vaření sáhne po jeho kupované verzi. Ta však obsahuje spoustu nezdravých látek. Bujón přitom lze snadno připravit i domácí. Poradíme vám, jak na to.

Přečtěte si také

Obchody nakupují máslo v zahraničí a před prodejem ho zamrazí, což zákazník nemá šanci zjistit. Výsledkem je nižší cena

Proč se vyplatí příprava domácího bujónu?

S kupovanými bujóny sice nemáte žádnou práci, avšak látky v nich obsažené lidskému tělu a zdraví příliš neprospívají. Pokud si ho připravujete sami, máte složení pod kontrolou. Je potřeba počítat s tím, že domácího bujónu budete muset použít jednou tolik, jelikož není tak silný. Zato chuťově se kupovaný domácímu nikdy nevyrovná.

Příprava domácího bujónu má i další výhody. Jedním vařením si připravíte bujónů hned několik, takže budete mít vystaráno na dlouhou dobu dopředu. Určitě vás to také vyjde levněji.

Příprava domácího bujónu krok za krokem

Příprava bujónu není vůbec nic složitého, takže určitě stojí za vyzkoušení. Celé kouzlo tkví v tom, že klasický silný vývar necháte zredukovat, poté nalijete do tvořítek na led a dáte do mrazáku.

Příprava domácího bujónu je opravdu snadná. Canva

Kuřecí bujón

Aby byl kuřecí vývar dostatečně silný, použijte k jeho přípravě alespoň 2/3 kostí a 1/3 masa. Využít tedy můžete například kuřecí skelety.

Budete potřebovat:

  • 3 kg kuřecích skeletů a kůže – pokud nechcete vývar příliš mastný, kůže nedávejte
  • 3 větší mrkve
  • 2 petržele (kořen)
  • 1 menší celer
  • 2 cibule
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • svazek petrželové natě
  • svazek celerové natě
  • sůl dle chuti

Postup:

  1. Kuře omyjte a vložte do hrnce. Zeleninu oloupejte, ale nekrájejte a přidejte k masu. Vložte cibuli i se slupkou a veškeré koření.
  2. Zalijte zhruba 2–3 l studené vody a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, uberte na výkonu a nechte vývar táhnout několik hodin. Zde platí pravidlo – čím déle, tím lépe. Nezapomeňte odebírat pěnu.
  3. Až bude vývar dostatečně silný, přeceďte ho přes husté síto a dejte znovu vařit, aby se zredukoval.
  4. Že máte správně zredukováno a můžete začít tvořit bujón poznáte podle toho, že vám tekutina v hrnci už jen velmi obtížně bublá, a při míchání se táhne jako sirup. V tuto chvíli vývar odstavte a nechte vychladnout.
  5. Po vychladnutí by měl mít vývar konzistenci rosolu. V této fázi s ním naplňte formičky nebo sáčky na led a máte hotovo.

Zeleninový bujón

Do zeleninového bujónu můžete použít téměř všechny zbytky tvrdší zeleniny, které doma máte. Využijte také různé košťály zeleniny a natě bylinek. Záleží jen na vaši chuti.

Co se týče samotného vaření, postupujte úplně stejně jako při kuřecím vývaru. Na bujón můžete použít buďto čistý vývar, nebo v něm po uvaření nechte zeleninu a tyčovým mixérem ji ve vývaru rozmixujte.

Domácí bujón připravíte zredukováním klasického silného vývaru. Canva

Bezkonkurenční chuť vývaru díky pomalému hrnci

Čas i práci si při přípravě vývaru můžete ušetřit díky pomalému hrnci. Ten se v poslední době těší opravdu velké oblibě. Jeho výhodou je určitě jednoduchost. Vložíte do něj potřebné suroviny, nastavíte čas, teplotu a můžete se jít věnovat něčemu jinému. Pokrm už sám připraví většinou mezi 3 až 10 hodinami při teplotě 95 °C.

Díky nízké teplotě si ingredience zachovají výraznou chuť a veškeré vitamíny. Z pomalého hrnce se neodpařuje voda, čímž je zaručena maximální šťavnatost.

Mezi oblíbené modely patří například:

  • Pomalý hrnec Tesla SlowCook S300, 3,8l – pořídíte v prodejnách Okay už za 1 189 Kč.
  • Pomalý hrnec CrockPot SCCPRC507B černý – s objemem 4,7l seženete na datart.cz za 1 999 Kč.
  • Sencor SPR 5500SS – pro početnější rodinu se vyplatí pomalý hrnec s objemem 6 l za 2 799 Kč, který najdete na elektroworld.cz.

Kupujete bujóny, nebo si děláte vlastní? Napište nám o tom do komentářů.