Máte doma tvrdou vodu? Možná vás ročně přijde mnohem dráž, než si myslíte!

Tvrdá voda má značný vliv na výkon domácích spotřebičů a jejich energetickou náročnost. Canva

Tvrdá voda je problémem mnoha domácností. Zatímco pro naše zdraví žádné riziko nepředstavuje, pro naši peněženku ano. Výrazně totiž snižuje životnost domácích spotřebičů a má vliv na jejich výkon. Co všechno tvrdá voda způsobuje, jak si ji doma jednoduše otestovat a jak ji změkčit?

Přečtěte si také

Jak vybrat nejlepší kolečkové brusle? Záleží na typu, parametrech i vašich zkušenostech

Tvrdá voda je bohatší na minerály

Tvrdá voda se vyznačuje vyšší koncentrací rozpuštěného vápníku, hořčíku a železa. Její konzumace nám tedy může dokonce prospívat, protože během dne dodává potřebné minerály. Problémem ovšem je, že způsobuje vodní kámen. Ten se usazuje nejen na površích, ale také uvnitř spotřebičů, ve kterých dochází k ohřívání vody. Nejčastěji tedy v pračce, myčce nebo varné konvici.

Co všechno způsobuje vodní kámen u spotřebičů?

Zanesené spotřebiče spotřebují mnohem více energie, u praček a myček navíc tvrdá voda snižuje efektivitu pracích a mycích prostředků (vlivem toho jich mají lidé tendenci dávkovat více, což spotřebičům také neprospívá) a na prádle i nádobí mohou zůstávat nevzhledné skvrny. Z dlouhodobého hlediska se proto může tvrdá voda poměrně dost prodražit.

Tip: Většina pracích prášků a gelů, případně prostředků do myčky, má na etiketě rozlišené dávkování podle tvrdosti vody, přičemž tvrdá voda vždy vyžaduje použití největšího množství přípravku.

Vodní kámen dále snižuje průměr a průtok vodovodního potrubí a přívodních hadic a může způsobit i úplné ucpání. U praček, ventilů a čerpadel je viníkem zadření, u bojlerů, tepelných výměníků a varných konvic snižuje efektivitu přenosu tepla.

Tvrdost vody si snadno otestujete doma

K nejčastějším indikátorům tvrdé vody patří nízká pěnivost mýdla nebo přípravků na nádobí, povlak tvořící se na hladině uvařené kávy nebo čaje, delší doba vaření vody (i pokud je obsažena v masových či zeleninových jídlech) a samozřejmě také rychle se tvořící vodní kámen na površích v kuchyni a koupelně.

Tvrdost vody si můžete snadno otestovat pomocí zakoupených domácích kapkových či papírkových testerů. Dají se pořídit kusově i v sadě (za 5 ks testovacích papírků dáte cca 100 Kč). Domácí testery koupíte v internetových obchodech, v hobby marketech i v drogeriích. Pro získání přesnějších výsledků ohledně tvrdosti i složení vody je možné odebrat doma vzorky a odnést je do nejbližší akreditované laboratoře.

Jak doma změkčit vodu?

Na trhu existuje několik řešení, jak si tvrdou vodu doma změkčit. V zásadě se rozlišuje mezi změkčovači vody fungujícími díky soli a změkčovači bez soli. Většinou se instalují k přívodu vody a ovlivňují veškerou vodu v bytě nebo domě. To ovšem nemusí být ideální, protože příliš měkká voda zase postrádá důležité minerály a z dlouhodobého hlediska není pro konzumaci vhodná. Pokud vám stačí změkčit vodu jen pro pračku nebo myčku, dají se koupit filtry, které fungují jen pro daný spotřebič.

Změkčovače vody bez soli

Na rozdíl od předchozího typu nemění složení vody. Ta prochází přes vrstvu tvořenou speciálně navrženými granulemi, které přeměňují vápník a hořčík na krystalky, jež nejsou schopny tvořit vodní kámen. Ve vodě proto zůstávají všechny důležité minerály, ale neškodí spotřebičům. Změkčovače vody bez soli se navíc nezapojují do elektřiny, na druhou stranu mají vyšší pořizovací cenu.

Sprchový, myčkový nebo pračkový filtr

Představuje nejlevnější a nejpohodlnější řešení, jak změkčit vodu spotřebičům. Filtr se instaluje mezi uzávěr vody a přívodní hadici a zadržuje minerály a další nečistoty, které by se mohly uvnitř spotřebiče usazovat. Díky tomu filtry brání vzniku vodního kamene a zvyšují výkon spotřebiče i účinnost pracích a mycích prostředků.