Začínáte s rybařením? Vyberte si tu správnou výbavu

Rybolov není jen o nadšení a soutěži, ale také o relaxaci přímo v přírodě. Canva

Rybařina je vášeň, pro mnohé životní styl. Pokud jste se ho rozhodli také objevit, budete potřebovat dobrou výbavu. Některé moderní vychytávky navíc rybářské zážitky povznesou na novou úroveň. Víte, které to jsou?

Přečtěte si také

Bobkový list: Zatočí s migrénou, cukrovkou i moly ve skříni

Dobrý prut je základ

Prut je individuální záležitostí každého rybáře. Jeho výběr závisí hned na několika kritériích, jako je například typ vod a druhy ryb, na které se bude rybář zaměřovat. Dá se pořídit prut také v závislosti na technice rybolovu.

Obecně lze tedy poradit jen toto: vybírejte kvalitní lehký a vyvážený prut, ovšem nebojte se investovat. Investice do prutu se vám vyplatí. Z jakých druhů prutů je možné vybírat?

  • Kaprové pruty patří v případě českých rybářů mezi ty nejčastější. Jsou vhodné na větší kaprovité ryby.
  • Sumcové pruty jsou určené k lovu na rybnících při chytání velkých ryb. Jsou odolné, abyste je uplatnili i při lovu ryb, které se nevzdávají bez boje.
  • Feederové pruty jsou užitné při lovu většiny ryb, jde o pruty k lovu tzv. na feeder. Zakončení v podobě špičky ukazuje, zda ryba zabrala. Tyto pruty se dělí do kategorií podle velikosti ryb.
  • Přívlačové pruty slouží k rybolovu přívlačí. Jsou určené spíše pro dravé ryby a dochází u nich k opakovanému nahazování.
  • Pruty na plavanou jsou vhodné pro lov se splávkem, při kterém rybář nepřestává držet prut.
  • Mořské pruty jsou speciálně určené pro rybolov na moři, tím je dána i jejich vysoká odolnost. Tyto pruty jsou vhodné i na velký úlovek.

A co je potřeba pořídit k prutu?

Co dál pořídit do rybářské výbavy? Nesmí chybět vlasec a naviják. I ty se však liší – proto je dobré (zejména pro začínající rybáře) si nejprve nastudovat možnosti a vybrat si v návaznosti na cílové vody i očekávané úlovky. Jiný prut a vybavení má rybář cestovatel, který sní o lovu v pobřežních vodách oceánu, jiný komplet pak potřebuje rozvážný rybář na rybníce za vesnicí.

Jak vybrat naviják?

Záleží na tom, jaký způsob lovu zvolíte. Podle preference je pak dobré sáhnout po navijáku, který je ideální ve spojení s daným prutem. Kromě parametrů sledujte také jeho vhodnost pro začátečníky.

Naviják je hned po prutu tou nejdůležitější součástí rybářské výbavy. Ovlivňuje přesnost ovládání vlasce, rychlost, s jakou je potřeba přitáhnout či povolit, a také to, zda budeme při každém lovu řešit otravné zamotávání vlasce, nebo ne.

Sledujte důležité parametry, jimiž jsou velikost a vyvážení, plynulost, rychlost, brzda a cívka. Naviják by dále měl doplňovat váš prut a být vhodný pro zvolený vlasec.

  • Pro přívlač volte vlasce od zhruba 0,08 do 0,20 mm.
  • Pro rybolov na feeder vybírejte z vlasců o tloušťce 0,10–0,25 mm.
  • K lovu kaprů sáhněte po vlasci od 0,20–0,35 mm.

Chcete-li zdolat pořádného sumce, můžete zvolit pletené šňůry.

Naviják je důležitou součástí rybářské výbavy. Canva

Nezbytná součást výbavy

Každý rybář by kromě kompletní sady s prutem měl mít také další nezbytné věci: hodit se vám bude metr, podběrák, vezírek a peán nebo kleště.

Díky metru změříte úlovek, který vytáhnete v podběráku z vody. Peán rybu vysvobodí od háčku a vezírek slouží k zajištění ulovených ryb přímo ve vodě ve vaší blízkosti. Máte? Tak hurá pro nástrahu – abyste měli na co chytat.

Výběr nástrahy je také složitý – zohlednit musíte rybu, podmínky rybolovu. Prostě a jednoduše: nástraha musí být pro cílovou rybu atraktivní. Podle jakých kritérií jsou k výběru vhodné nástrahy? Řídit se můžete barvou, vibracemi, zvukem, ale také aromatem. Opět se řiďte cílovou rybou, na kterou máte zálusk, v obchodě s rybářskými potřebami vám zkušený personál jistě dobře poradí.

Někdo rybaří o samotě, jiný s přáteli nebo rodinou. Canva

Posaďte se, prosím

Rybolov vyžaduje nadšení, poskytuje relaxaci i napětí současně. Protože se čekání na úlovek může prodloužit třeba na celý den či noc, je důležité mít se kam posadit. Kromě lehkých skládacích stoliček může být vaší volbou také komfortní plnohodnotné kempingové křeslo. To bývá vybavené pohodlnými opěrkami předloktí a mnohdy má také držák na nápoje – a čekání na ten pravý úlovek je potom ještě příjemnějším zážitkem.

Vychytávky pro maximální zážitky

Nakonec rybaření není jen o samotném lovu, ale především o neopakovatelných zážitcích. Pobyt v přírodě si navíc můžete vychutnat s celou rodinou díky vychytávkám, které trh nabízí.

Pokud hodláte rybařit přes noc, bude se vám hodit kempingové vybavení navíc. Určitě oceníte deštník, přístřešek nebo rybářský stan. A nezapomeňte, že u vody bývá chladno, namísto karimatky volte rybářské lehátko. Přímo k místu rybaření se ne vždy dostanete autem, abyste si tedy výbavu pohodlně dovezli, může se hodit rybářský vozík. Přidejte teplé oblečení, repelent, moskytiéru a UV brýle... a vytváření nových zážitků může začít.